Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po kyrete

    , Autor: nathali1987

    Dobrý deň,
    13.9.2919 som mala robený kyret bábätku prestalo bit srdiečko v 10tt. Po kyrete som nemala vôbec menštruaciu až keď mi môj dr.dal 3 injekcie sa mi spustila ms. Ta zacala 24.11.2019 no čo ma prekvapilo bolo že nebola to klasická menstruacia ale skôr silnejšie špinenie ale hnedej farby ktoré po 4dnoch uplne skončilo.Menštruacne bolesti som mala veľké za to ale samotná menstruacia ak sa to dá nazvať menstruaciou bola veľmi slabá. Môžem aj po tak slabej ms očakávať ovulaciu??či je to skôr nemožné keď ms nebola taká intenzivna.Neviem či merať bazalnu teplotu a robiť ovu testy či to vôbec ma zmysel.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný a ovulačný cyklus, sú dva samostatné, hormónmi riadené cykly, ktoré na seba síce naväzujú, ale fungujú samostatne. Intenzita menštruačného špinenia nepovie nič o tom, či cyklus bude alebo nebude anovulačný. To Vám vie povedať Váš obvodný gynekológ vrámci USG vyšetrenia, kde sa môže sledovať dominantý folikul a jeho progres.

Podobné otázky

  • Problémy s otehotnením po kyretazi

    , Autor: Leshly

    Dobrý deň p.doktor. Chcela som sa spýtať či je normálne,že po kyretaži nemôžem otehotnieť. Snažíme sa 3- krát do týždňa stále nie len v plodné dni,ale stále nič. Kyretáž som podstúpila v 11 týždni, pretože bábätku prestalo byť srdiečko. Mám 30 rokov a 2 detičky.S otehotnením som nemala nikdy problém vždy sa nám to podarilo na prvý krát, preto nerozumiem čo sa teraz deje. Od kyretaže ubehli 3 mesiace. Nemám žiadne problémy. Prvá menštruacia po zákroku bola prvý deň veľmi slabá a ostatné 2-3 už len špinenie. Ďalšia menštruacia sa zatiaľ nedostavila a to už mala byť pred týždňom. Tehotenské testy sú negatívne. Môže byť príčinou táto slabá menštruácia ? Lekárka mi na kontrole po kyrete iba povedala, že menštruacia by sa mala dostaviť, že nevidí v tom problém. No nejako sa mi to nepozdáva keďže prišla v takej intenzite ako prišla a druha zatiaľ vôbec nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá menštruácia po zákroku môže byť rôznej intenzity. Môže byť iba vo forme párdňového špinenia, či slabého krvácania. Po zákroku sa odporúča počkať aspoň tri mesiace. Na otehotnenie nie je potrebná menštruácia. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.

  • potrat

    , Autor: MimaLa

    Dobrý deň pán doktor. Veľmi potrebujem počuť názor tretej osoby odborníka. Som po aborte v 8tt a 2 biochemickych tehotenstvach, všetko v priebehu jedného roka. Máme za sebou s mužom komplexné vyšetrenia cez genetiku, reproimuno, hemato, endokr. atď. Muž má zlý spermiogram- astenoteratozoospermia, ja z hemat. hladiska zvyšeny faktor VIII. Všetko ostatnè ok. Boli sme sa informovať v centre, kde nám povedali, že jedine urobiť genetiku embrya a isť touto cestou (s čím ja nie som uplne okk). Môj gynekolog vidí problém v mužovom spermiograme, navrhuje liečbu 3-6 mesiacov a isť na to prirodzene. Lenže 6 mesiacov sme sa snažili neuspešne , potom nasledovali v priebehu roka 2 tie biochemicke tehotensta, dalšie v 8tt s abortom, kyret, 3 mesiace stopka po kyrete, potom dalsich 6 mesiacov stopka od dr. pokiaľ nebudú všetky výsledky, teraz keď konečne výsledky sú, tak mi opäť dr neodporuča otehotnieť 3-6 mesiacov kvôli spermiogramu. Čiže mám rok a pol “stopku” ak by som rátala aj toto posledne odporúčanie kvôli spermiogramu. Ja mam 35 rokov, manžel 37. Naozaj tie potraty môžu spôsobovať zlé spermie ? V centre tvrdia, že nie, vraj pokiaľ príde spermia k vajíčku, tie nekvalitné sa samé vyselektujú, môj gynekológ tvrdí opak. Len nechcem stráviť teraz ďaľšieho pol roka čakanîm, keď nemám aj tak žiadnu istotu, že spermie budú o ten čas lepšie. Muž užíva folandrol. Ďakujem veľmi pekne za vàš nàzor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nikto Vám stopercentne nezaručí, že po absolvovaní polročnej liečby partnera sa spermiogram zlepší a že sa Vám podarí otehotnieť a nepotratiť. Rozhodnutie je však na Vás. Čo sa týka hematologického nálezu, je to otázka na hematológa, či na základe výsledkov Vám bude, hoci aj preventívne, nasadená liečba. Nemyslím si, že príčina opakovaných potratov je v partnerovom spermiograme. Za daných okolností by som skôr postupoval podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde majú s podobnými prípadmi väčšie skúsenosti.

  • Snaha o bábätko

    , Autor: L.

    Dobrý deň,
    Mam 42 rokov, 2 deti. Snažím sa s novým partnerom o dieťa 5 mesiacov. Na prehliadke mi môj lekár objavil polyp. Som po kyretazi polypu maternice. Aké sú moje šance na úspešné otehotnenie vzhľadom na zákrok aj vek ak všetky ostatné vyšetrenia sú v norme..
    Je po kyrete vôbec ešte šanca..?
    Ach dúfam že odpoveď je kladná..
    Ďakujem. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odstránenie polypu maternice je malý zákrok, nemá vplyv na prípadné otehotnenie. Ak sú všetky vyšetrenia v poriadku, aj čo sa týka ovariálnej rezervy, aj hormonálneho profilu, tehotenstvo je ešte možné.

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: Iva2

    Dobrý deň pán doktor. Pred 3 mesiacmi som mala zamlcany potrat asi v 8tt. Zistili to až v 10tt. Zmierila som sa s tým ze to bolo pravdepodobne kvoly ťažkej chrípke v začiatkoch tehotenstva. Chcem sa vás ale spýtať ci môj vek(budem mat 39)sa berie už ako problém. Nemám žiadne gyn.problemy snazime sa znovu prakticky mesiac po kyrete.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dôjde k potratu do 12 týždňa, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jednalo o genetické poškodenie plodu nezlúčiteľné s ďalším vývinom. Vek nad 35 rokov sa berie ako rizikový faktor, ale sám o sebe nič neznamená. So snažením by som počkal aspoň 2-3 mesiace od výkonu, aby sa maternica dostala do "pôvodného" stavu. Vyčkajte ešte aspoň 2 menštruácie a až tak sa snažte otehotnieť.

  • MA

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň.
    Som 2 týždne po kyrete, MA v 10 t. Mám výsledky z histologie, ale k svojej lekárke pôjdem až budúci týždeň. Výsledky sú veľmi stručné , záver patologa makroopis:útžky hnedého tkaniva spracované kompletne do 7 blokov, mikroskopický nález: residua post abortum.
    Môžte mi to vysvetliť? Ešte slabo krvácam,ale cítim sa OK. Aké vitamíny a preparáty by som mala užívať ak sa budeme znova pokúšať o bábetko a ako skoro by to mohlo byť vhodné?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    jedná sa op zvyšky po potrate, nič viac tam napísané nie je , nie je nič viac na vysvetľovanie
    otehotennie najkôr o tri mesiace od zákroku
    vitamínové preparáty môžte akékoľvek, dnes je ich na trhu mnoho, hl. nech obsahujú k.listovú a prípadne inositol
    s pozdravom