Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,498 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Endometrióza

    , Autor: petra855

    Dobry den,
    chcem sa Vás popýtať ohľadom endometriózy a plánovaného otehotnenia.
    V januári tohto roku som podstupila laparoskopiu, pri ktorej sa potvrdila endometrioza. Cysta z laveho vajecnika bola uspesne cela odstranena. Vajecnik sa ponechal. Bohuzial pri laparo boli zistene mensie loziska v celej brusnej dutine. Moj lekar, ktory zakrok robil povedal, ze nie vsetky loziska sa dali odstranit (vraj ich bolo velke mnozstvo a aj na takych miestach, kde by bolo nebezpecne ich odstranovat vzhladom na maternicu (aby sa neposkodila). Vajcovody nastastie uplne priechodne. Moj dotaz na Vas je: lekar mi chcel hned nasadit injekcie na zastavenie menzesu (vraj kvoli tym loziskam v brusnej dutine, ktore tam ostali). Napokon po mojom naliehani mi dal 3 mesacnu dobu na prirodzene otehotnenie. Ak sa nepodari tak injekcie. Mne sa to vsak zda velmi kratka doba. Ja by som chcela skusit prirodzene a ak sa nepodari tak umele. To vsak moj lekar
    odmieta. Vraj nie je dovod preco by som neotehotnela prirodzene. Manzelov spermiogram vysiel dobre. Dokonca nadpriemerne. Tam problem nie je.
    Prosim Vás o Váš nazor. Stotoznujete sa s nazorom mojho lekara? Nie je 3 mesiace malo na otehotnenie? Neviem ci sa to podari nakolko neboli odstranene vsetky loziska v brusnej dutine...
    Este sa chcem opytat na uzivanie pripravku Inofolic...moze pomoct aj v mojom pripade?
    Dakujem za Vas nazor a cas
    Pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    endometrióza je veľmi nepríjemná záležitosť z pohľadu fertility ženy, prirodzené otehotnenie je možné podľa rozsahu ochorenia. Čim je rozsah väčší tým je pravdepodobnosť prirodzeného otehotnenia menšia - nie nemožná. Na druhej strane je veľkým nepriateľom čas, pretože sa ochorenie môže kedykoľvek vrátiť. Osobne by som vám odporučila navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde by ste sa mohli prvé mesiace pod prísnym sledovaním pokúsiť o prirodzené otehotnenie, ak by to nevyšlo v týchto cykloch, zaslala by sa žiadosť na umelé oplodnenie (kým je žiadosť schválená trvá to niekedy aj 2 mesiace) - to je čas dokedy sa dá taktiež skúšať prirodzene otehotnieť. Dôležitým faktorom je aj vek, ak máte viac ako 32 rokov nestrácajte čas u obvodného gynekológa. Čo sa týka liečby endometriózy - osobne mám s ňou veľmi zlé skúsenosti, niekoľkokrát som sa stretla s tým, že po tejto liečbe nenabehla vôbec menštruácia, čo je veľmi neprijateľný nežiaduci účinok. Ak by boli vaše cykly sledované v centre asistovanej reprodukcie, to znamená, že by lekár presne určil čas ovulácie a teda plánovaného pohlavného styku 3 - 4 mesiace sú dostatočné na prirodzené otehotnenie. Držím palce. Inofolic môžete užívať - 2 x denne.

Podobné otázky

  • Vysoke AMH

    , Autor: Jasommama

    Dobrý deň pán doktor, som mama 3 rocneho synceka a po porode sa moj cyklus zhorsil a menzes mi neustale meska 2 az 3 tyzdne. Moj gynekolog mi robil 2x hormonalny profil v rozmedzi asi rok. Pri prvom hodnota AMH 12,13 a teraz pri druhom hodnota AMH 9,37...co presne tato hodnota vlastne znamena?
    Do toho mi vo februari tohto roku chirurg vyberal hrčku nad sekciou a záver z histologie bol : endometrioza...



    S manželom by sme chceli druhe bábätko. Viete mi prosím poradiť, co sa da v mojom pripade robit, liečiť, doplnit, aby som mohla otehotniet prirodzene? Na dalsiu kontrolu AMH idem v júni. Mam 32 r.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo je Vám kontrolované AMH. AMH je Anti Mülleriánsky hormón, ktorý hovorí o zásobe vajíčok vo vaječníkoch. Každý mesiac dochádza za normálnych okolností k ovulácii, na striedačku z každého vaječníka a postupne sa hodnota AMH rokmi znižuje. V oboch prípadoch sa u Vás jedna o pomerne vysoké hodnoty, takže je skôr na mieste zistiť, či vôbec ovulujete. Nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skôr je potrebné realizovať hormonálny profil a zistiť, či dochádza k ovulácii. Nevidím dôvod, prečo by ste sa nemohli snažiť otehotnieť. Odporúča sa praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Ak sa Vám aj napriek tomu nebude dariť otehotnieť a vyšetrenia budú nasvedčovať, že ovulujete, bude potrebné pátrať po príčinách sekundárnej sterility, ktorých môže byť viacero, od nepriechodnosti vajíčkovodov, až po prítomné zrasty. Myslieť treba aj na spermiogram partnera.

  • Endometrioza/Visanne

    , Autor: Jana_01

    Dobry den, pan doktor,

    chcela by som sa opytat, aky je Vas nazor na rutinne predpisanie Visanne po operaci endometriozy. V lete, bez akychkolvek predchadzajucich problemov, mi bola po akutnych bolestiach odstranena endometricka cysta, pri operacii ine loziska endometriozy najdene neboli. Po len 3 mesiacoch neuspesneho snazenia otehotniet mi lekar odporuca nasadit na 3 idealne 6 mesiasov Visanne, nasledne by to podla jeho slov malo vyjst na “prvy sup”. Nasla som vsak aj nazory gynekologov, krory uvadzali ze pri pacientkach, ktore netrpia bolestami a chcu otehotniet je po operacii endometriozy nasadenie visannne kontraproduktivne. Aktualne mam pravidelny 28 dnovy cyklus. Je podla vas zmyslupne nasadit predsa len na 3 mesiace Visanne a snazit sa az nasledne otehotniet?

    Dakujem vopred za Vasu odpoved a zelam pokojne prezitie vianocnych sviatkov!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo. Keďže nepoznám bližšie okolnosti, ani nález vrámci operačného výkonu, je ťažké sa takto bližšie vyjadriť. Ak sa však plánujete už aktuálne snažiť otehotnieť, nie je dôvod užívať Visanne. Pri nejasnostiach sa poraďte s Vašim obvodným gynekológom.

  • Problém s otehotnenim

    , Autor: Lienka93

    Dobrý deň, minulý rok som podstúpila operáciu, pri ktorej mi vybrali ľavý vaječník a zistili endometriozu. Už vyše roka sa snažíme o bábo a tento mesiac som mala nezvyčajný cyklus. Menštruácia mi začala slabým dvojdňovým špinením, následne sa mi spustila, ale len na dva dni. Okrem toho, začalo to všetko o týždeň skôr. Teraz som asi 4 dni po, až v tomto čase mi mal začať nový cyklus, po tých dvoch dňoch mi cyklus z minúty na minúty skončil. Skúšala som si robiť aj test, ale, žiaľ, negatívny. Je možné, že by som aj tak mohla byť ešte tehotná a dá zmysel opakovať test s odstupom pár dní? Keby došlo k oplodneniu, bolo to zhruba pred troma týždňami. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je zákerná, spôsobuje pomerne širokú škálu ťažkostí, od nepravidelného cyklu, bolestivej menštruácie, krvácania mimo cyklu, problémy s otehotnením, bolesti v podbrušku, ... Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Tehotenský test nemá zmysel realizovať každý druhý deň, ak ste aj tehotná, nezmeníte na tom už nič, ale včasne realizované tehotenské testy môžu byť falošne negatívne. Ak sa snažíte otehotnieť vyše roka neúspešne, je vhodné porozmýšľať o návšteve centra asistovanej reprodukcie.

  • 3 mimomaternicové tehotenstva

    , Autor: Maronecka

    Dobrý deň pán Dr., vždy mi tak dobre poradíte, tak sa znovu obraciam na vás s otázkou. V pondelok som podstúpila laparoskopiu a bol mi odobraty pravý vajcovod. Pri laparoskopiu našli v dutine brušnej ešte 2 plody, staršie, pravdepodobne z predchádzajúcich neúspešných tehotenstve, kedy si Dr. Myslel, že šlo o biochemické tehotenstva, keďže som krvacala a mala maternicu čistú. Chcem sa, ale opýtať, bojím sa znovu otehotnieť, chystám sa na vyšetrenie hematologiu, histologiu, reprodukčnu imunologiu. Ale obávam sa toho, či sa príčina týchto 3 mimomaternicovych tehotenstiev zistí. Zevraj mam veľké riziko, že sa to zopakuje a vezmú mi aj druhý vajcovod. Stále rozmýšľam, čo môže byť dôvod. Jedno dieťatko už mám. Nemala som žiadne problémy, len pôrod bol dlhší a viac som krvacala, dávali mi transfúziu. Chcem sa vás spýtať, či ste nemali s niečím takým skúsenosti.. Ze sa našla príčina? Alebo co mam robiť, aby to bolo nabudúce ok. Chcem počkať minimálne rok kým sa dám aj psychicky dokopy, ale za ten čas by som to chcela nejak po liečiť.. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existujú rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko alebo pravdepodobnosť mimomaternicového tehotenstva. Je medzi nimi aj stav po chirurgickom zákroku na vajcovodoch, napr. predchádzajúce GEU v anamnéze, preto nie je u Vás vylúčené, že sa to môže zopakovať. Väčšinou sa jednoznačne príčina mimomaternicového tehotenstva nezistí. Ak nie je potvrdená vrodená vývojová chyba maternice, či patológia vajcovodov, endometrióza, či zápalové ochorenie v malej panve, prevencia mimomaternicového tehotenstva prakticky neexistuje. Na druhú stranu však existuje šanca normálneho tehotenstva bez komplikácií. Spomínané vyšetrenia si môžete realizovať.

  • Endometrioza.

    , Autor: Suzanne83

    Dobrý večer ja by som sa chcela spýtať, dnes som bola na sono gynekológicke a mam už pár rokov endometriozu zistenu a pred menzesom ma strašne bolieva brucho. Chceli by sme dieťatko ešte druhé ale sa nám nedarí vôbec. Dnes doktor povedal, že endometriozia sa vyliečiť nedá len antikoncepciou zmierniť bolesti, a ze mam prirasteny ľavý vaječník o zadnú stenu maternice. Ze sa to dá riešiť laparosjopicky. Je tam ešte možnosť ze budem mat deti? Keď by mi to spravili? Ďakujem zatiaľ.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa vyliečiť nedá, dajú sa však zmierniť príznaky a prejavy. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo. Spomínaný prirastený jeden vaječník nemusí jednoznačne vylučovať možnosť spontánneho otehotnenia. Takto sa Vám neviem bez poznania nálezu, ako aj všetkých bližších informácii vyjadriť, ale každý operačný výkon so sebou nesie riziko tvorby nových zrastov. Áno, zrasty sa laparoskopicky odstrániť dajú, záleží však od nálezu a rozsahu. Samozrejme, ak je maternica v poriadku a aspoň jeden vaječník je zdravý a vajíčkovody sú priechodné, je tu možnosť aj spontánneho otehotnenia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.