Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antidepresíva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, s manželom sa pokúšame o druhé dieťatko.Manžel však 1. týždeň berie Xanax a Stimuloton (antidepresíva).Ak by som otehotnela, može to mať nejaké účinky,následky na dieťatko, alebo jeho vývoj?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak otehotniete, tak lieky, ktoré užíva váš manžel nebudú mať žiadny vplyv na vaše dieťatko.

Podobné otázky

  • Dlhý cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor prosim o radu keďže som užívala dva mesiace duphaston kvôli úprave cyklu mala som ho užívať tri mesiace ale keďže sa už menzes nedostavil tak som to ani nedobrala poslednú krabičku .menzes bol 27.7.traval mi 4 dni bola som aj u gyn.a ten má vyšetril všetko som mala poriadku akurát mi dal lieky na výtoky povedal mi že prebehla ovulacia neviem ako je to možné keďže som nemala menzes.nastastie sa mi dostavil menzes 22.9.a trval 5dni a cyklus som mala až 57dnovy teraz neviem kedy presne mi nastane ovulácia a neviem či to mám Stych liekov Lebo užívam citalec kvôli stresu už druhý mesiac ale nemala som problemi s menzesom neviem prečo mi tak dlho meškal a neviem kedy mám ovuláciu môžete mi podariť ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatne prebiehajúce cykly, ktoré na seba nadväzujú. Môže sa stať, že k ovulácii dôjde a nedôjde k menštruácii, rovnako tak môže dochádzať k anovulačným cyklom, teda že k ovulácii nedôjde, ale menštruácia sa dostaví. Antidepresíva môžu a často aj majú vplyv na menštruačný cyklus. Je dôležité určiť si prioritu, či je prvoradé riešiť psychický stav, alebo nepravidelnú menštruáciu. Užívať naraz väčšie množstvo hormónov neodporúčam. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezov, ani okolností, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • 2krat potrat a zvýšené NK bunky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Som po 2 potratoch, missed abort v 7 TT a 5 dni. Vždy ♥️ bilo a potom prestalo. Bola som aj na vyšetreniach. Absolvovala som genetické, hematologicke, endokrinologicke a imunologické vyšetrenie. Na imunológii mi zistili malo vitamínu D a zvýšené NK bunky. Hodnota 30. Odber bol z krvi. Doktorka mi povedala, že ešte urobíme jeden odber a podla toho sa uvidí, či bude potrebné nastaviť liečbu kortikoidmi a injekciami intralipidmi. Vzhľadom na to, že užívam antidepresiva Sertralin 100mg mam z toho trosku obavu. Antidepresiva užívam už dlhšie na panicku poruchu a depresívny stav. Na gynekológii mi zistili nedostatočne množstvo progesteronu,vraj to ma súvis s endometriozou, na ktorú som bola laparoskopicky operovana pred 4 rokmi. Progesteron postupne dopĺňame utrogestanom dávkou 300 mg na deň. Moja otázka je, či zvýšené NK bunky môžu byť z tej endometriozi, aj keď teda prebehla operácia, pripadne, ci by to mohlo spôsobiť nedostatočne množstvo progesteronu? Som tiež alergická na pele, stromy a trávy a mam syndróm daždivého čreva. Za posledný rok som mala niekoľkokrát problémy s premnozenymi baktériami, či v čreve alebo v pošve. Vždy nasledovala liečba macmirorom a inými antibiotikami. Chcem sa spýtať, či liečba kortikoidmi je bezpečná a ci sa neovplyvňuje s antidepresivami, ktoré užívam? Tiez by ma ešte zaujímalo, či zvýšené NK bunky nemôže spôsobiť dráždivé črevo, alergia? Pripadne je nejaká iná liečba okrem kortikoidov? Naozaj mam veľkú obavu kombinácie tejto liečby s antidepresivami. Ďakujem ta odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že každý so spomínaných lekárov vie, že užívate antidepresíva. Na základe Vášho opisu môžete pravidelne užívať či už vaginálne ale aj klasické probiotiká. Endometrióza sa vyliečiť nedá, dá sa iná potlačiť alebo zmierniť prejav. Imunologické príčiny môžu mať súvis s viacerými ťažkosťami v organizme. Opakované potraty môžu mať skôr endokrinologickú alebo hematologickú príčinu. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky ani informácie, či okolnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Z liečby kortikoidmi by som si starosti nerobil, ak imunológ zhodnotí, že je potrebné ich užívať.