Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 60 dnovy cyklus

    , Autor: miuska11

    Dakujem velmi pekne, som rada, ze robim spravne :-) Do toho inofolicu som sa uplne vlozila a doverujem mu. Budem teda cakat, ako sa to vyvinie a urcite Vam dam vediet :-) S babatkom sa nejak extra neponahlame, ale zaroven sa mu nebranime a verim, ze inofolic nam s tym pomoze. Pockam tak do jula a verim, ze to zaberie. Keby nie, tak skusim mojim lekarom odporucany clostylbegyt s duphastonom, ale pevne verim, ze k tomu nebude musiet dojst. Krasny den zelam a velmi pekne dakujem za radu. Upokojili ste ma :-)

Podobné otázky

  • Anomálie v mojom cykle a problém s otehotnením

    , Autor: momaatko

    Dobrý deň, pani doktorka. Už som vám raz písala, no neviem, či som niečo pokazila, no stále mi neprišla odpoveď. Nevadí. Tak teda píšem znovu.
    S priateľom sa pokúšame o bábätko. Neriešime žiadne super vitamíny ani ovulačné testy. Avšak začínam mať pocit, že by mi boli asi aj tak nanič :(
    Môj bežný cyklus má presne 30dní, bez špinenia uprostred cyklu. Avšak posledné dva cykly trvali až 60dní. V tom poslednom, ktorý trval od 12.11. do 11.1. a niekde okolo 20DC som jeden deň špinila len slabulinko a bolo to ružové. Nasledujúca menštruácia bola normálna a trvala ako bežne 6dní. Dnes som už 26DC a špinenie ma trápi už piaty deň. Nepáli, nesvrbí, brucho ma nebolí, no vôbec nie je slabé a ružové, ako v predchádzajúcom cykle, ale je hnedé a husté ako roztopená nugátová čokoláda. Nemyslím, že by to mohlo mať niečo spoločné s možnou ovuláciou, lebo som si tento mesiac začala merať BT a graf mi skáče hore-dolu ako na húsenkovej dráhe. Raz je hore, raz dolu. Je to niečo vážne? Potrebujem nejaké vitamíny, či hormonálne lieky? O bábätko sa snažíme už 7 mesiacov a stále sa nedarí a ja z toho začínam byť čoraz viac smutná a zúfalá. Môže to byť mojimi cyklusmi? Je možné, že vôbec neovulujem? Čo nám odporúčate? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Dúfam len v pozitívne správy...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    60 dňový cyklus veľmi pravdepodobne bol anovulačný, to znamená, že ovulácia neprebehla. Ak sa snažíte už 7 mesiacov, odporučila by som približne 12 deň cyklu navštíviť lekára, aby zhodnotili či dochádza k ovulácii alebo nie, ak nie prečo nie. Nemáte byť prečo smutná, niekedy stačí k otehotneniu len lepšie časovanie, ale drobná hormonálna úprava cyklu. Nestrácajte čas s grafmi či ovulačnými testami, je to často krát veľmi nepresné ale len by vás to zbytočne robilo zmätenou a nešťastnou. Držím palce. K podpore ovulácie užívajte Inofolic 2x denne - bez prerušenia, počas celého menštruačného cyklu.

  • 60 dnovy cyklus

    , Autor: miuska11

    Dobry den,
    neviem, ci si na mna pamatate, ja som s tym dlhym cyklom. Pijem inofolic od 19 DC a teraz som 54DC. A graf takyto :-) http://www.womenzone.cz/uzivatelka/mmiuskaa/grafy?c=-8588408104854775808

    Uz 17. den mam zvysenu BT na 36,9. a posledne dva dni 37, a dnes 37,1. Robila som si tehotensky test a je pozitivny :-) Takze inofolic asi fakt funguje, aj ked mi lekar 6 dni po zvysenej BT ovulaciu nepotvrdil, vyzera to tak, ze som naozaj tehotna :-)
    Dakujem za rady :-)

  • 60 dnovy cyklus

    , Autor: miuska11

    Dobry den, to som zase ja :-) Na buduci tyzden idem 43 DC na sono, ci uz tam nie je dominantny folikul, ako bol minuly mesiac na 40 DC. Mam otazku, keby tam nic nie je, ziaden folikul a ani zlte teliesko, mam si dat pichnut vyvolavacku ? Moze potom inofolic lepsie zabrat, ked bude MS, aj ked umelo vyvolana? Alebo mam pockat, kedy pride MS prirodzene? Dakujem za odpoved.
    Mia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak nebude dominantný folikul nechajte si "vyvolávačku" pichnúť a začnite užívať Inofolic. Čakám potom na dobré správy :)

  • 60 dnovy cyklus

    , Autor: miuska11

    Dobry den,
    tak odpovedam na Vase otazky. Moj dlhy cyklus je pravdepodobne zapricineny oddialenou ovulaciou. Ale moze to byt sposobene aj vysadenim hormonalnej antikoncepcie, ktoru som prestala brat na konci septembra. Preto som sa rozhodla cakat. Zatial mam za sebou iba 3 cykly od vysadenia (41-po vyvolavacke, 45 prirodzene, 60 prirodzene a dnes som 33 DC zatial, tak neviem kolko to este potrva ) Hormonalny profil planujeme robit v dalsom cykle. Nakolko ale netusim, kedy pride menzes, tak cakam. Ano, mate pravdu, neviem, ci je to skutocna ovulacia, pretoze krv na progesteron som odobranu nemala. Uvazovala som aj nad branim duphastonu, ale vela zien hovorilo, ze im na niekolko mesiacov uplne vymizla ovulacia ked im skracovali tak dlhy cyklus umelo. A normalne cykly mali iba s duphastonom, ked ho vysadili, zase sa in to zhorsilo a predlzilo. Co by ste robili na mojom mieste?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    častokrát sa stretávam s podobným nepochopiteľným postupom. Duphaston nie je liečba, teda okrem špeciálnych prípadov kedy sa Duphaston nasadzuje v dôsledku chýbania progesterónu v druhej fáze cyklu. Nasadenie Duphastonu pri dlhých a nepravidelných cykloch nerieši problém, vyvolá len menštruáciu ale nezvýši šancu na otehotnenie!!! Presne ako hovoríte pri dlhých cykloch je porucha najčastejšie v ovulácii, ktorá nastupuje neskôr prípadne vôbec. Hormonálna antikoncepcia nie je na vine, jej účinok už dávno prešiel.
    Dovolím si vám doporučiť Inofolic, čo je výživový doplnok, ktorý reguluje menštruačný cyklus a navodzuje ovuláciu. 2x denne po dobu 3-6 mesiacov. Dajte nám vedieť ako vám pomohol.
    Držím palce!

  • 60 dnovy cyklus

    , Autor: miuska11

    Dobry den,
    naposledy som mala 60 dnovy cyklus a podla bazalnej teploty som ovulovala okolo 45 DC : http://www.womenzone.cz/uzivatelka/mmiuskaa/grafy?c=-8588434024854775808 - merala som si len poslednych 30 dni cyklu.
    Bola som na folikulometrii 40DC a lekar povedal, ze mam v kazdom vajecniku jedno zlte teliesko, ked som mu ale potom ukazala graf na konci cyklu, povedal, ze tie "zlte telieska" mohli byt dominantne folikuly, kezde BT jasne ukazuje ovulaciu aj s dostatocne dlhou lutealnou fazou. Moja otazka znie, teraz som 30 DC : http://www.womenzone.cz/uzivatelka/mmiuskaa/grafy?c=-8588408104854775808
    Cakam, ze pride zase ovulacia okolo 45 DC. Myslite, ze je to velky problem? Mohli by nastat komplikacie, keby oethotniem prirodzene pri tak neskorej ovulacii? Lekar mi odporucil kombinaciu clostilu a duphastonu. Ja sa vsak hormonom branim a rada by som otehotnela prirodzene. Beriem uz 10. den inofolic(2 krat denne) a mam kupene balenia este na 2 mesiace a chcem to skusit najprv s tym Inofolicom. Myslite, ze som sa rozhodla spravne? Alebo mam radsej upravit cyklus hormonmi na kratsiu dlzku.. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v dnešnej dobe dostupnosti ultrazvuku sa nerada spolieham na meranie bazálnej teploty a radšej cyklus pacientky odsledujem presne, obzvlášť pri takto dlhom cykle. Samozrejme je možné, že otehotniete aj takto no dnes už sú naozaj presnejšie motódy na odsledovanie cyklu a na naplánovanie pohlavného styku v deň s najväčšou pravdepodobnosťou na otehotnenie. A to sa nemusíte ani dennodenne trápiť s meraním bazálnej teploty alebo cervikálnym hlienom. Čo je príčinou takto dlhého menštruačného cyklu? aké sú hormonálne hladiny počas "vašej údajnej" ovulácie. Je to ovulácia?
    To, že ste začali s inofolicom je fajn, môže cyklus upraviť.