Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Clostilbegyt, MTHFR

    , Autor: alikana

    Dobry den, uzivala som tento mesiac clostil (3.-7.DC), neovulujem, aj ked HP profil mam v poriadku, ale lekar mi nekazal prist na ziadnu kontrolu, takze neviem ci mi zabral. Mam ho uzivat este jeden mesiac a ak sa nepodari otehotniet, mam prist. Vraj si mam merat bazalnu teplotu, aby som zistila kedy ovulujem. Tak som merala. Ovulacny test som mala pozitivny na 12.DC, bazalka mi stupla az na 16. den. Takze ak sme sa "snazili" 12., 13. DC, neviem ci vlastne to bol dobry cas. Chcem sa opytat, ci je to standardny postup, vsade na internete zeny pisu, ako chodili na folikulometriu a podobne a ja nic. Tak ci nie je zbytocne tlacit do seba lieky, ked neviem, ci zaberaju. Zaroven by som sa rada opytala, ak mam mutaciu v gene MTHFR C677T v oboch alelach (TT), stacia mi bezne davky kyseliny listovej urcene pre zeny snaziace sa otehotniet, ci treba vyssie davky? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    štandardné postupy neexistujú, preto je to len na lekárovi. Zastávam názor, že je vhodné pacientky vyšetriť počas stimulácie clostylbegytom, aby sa ovulácia po takejto stimulácii buď potvrdila alebo vyvrátila. Má to totižto zásadný význam pre ďaľší postup v prípade, že sa vám nepodarí otehotnieť. No bohužial aj v Centre sa často stretávame s podobným prístupom obvodných gynekológov. V prípade, že je u vás mutácia MTHFR doporučila by som absolvovať hematologické konzílium, povedať hematologičke, že sa pokúšate o oplodnenie a aby zvážila či nie je vhodná terapia.