Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Spontánny abort

    , Autor: gabika2413

    Dobrý deň prosím vás chcela by som sa spýtať prekonala som 2x spontánny potrat v 5tt a 13tt gravidity.V oboch prípadoch som otehotnela hneď a plod rástol normálne ale amniónová dutina bola skoro rovnaká ako plod bol tam nepomer.Podstúpila som z manželom vyšetrenia genetické kde boli stanovené normalne karyotypy bez anomálií u mna variant 9 a manžela 15ps+,na endokrinológii mi bol zistený zvýšený prolaktín 45,5ng/ml a subklinická hypotyreóza indikovaná liečba Thiroxin,Na hematológii mi boli zistené mutácie:MTHFR C677T a A1298C heterozygot,Polymorfizmus4G/5G heterozygot,Doštičkový glykoproteín Ia heterozygot.Prosím vás mohla to byť príčina potratu a mala by som v budúcom tehotenstve brať nieaké lieky,injekcie aby sa to znovu nezopakovalo.Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi pravdepodobné, aj keď príčin potratu mohlo byť samozrejme viac. Bolo by vhodné sa dohodnúť s hematologičkou, prípadne vašim gynekológom ohľadne užívania Fraxiparinu v čase plánovaného otehotnenia. Mohlo by to pomôcť.

Podobné otázky

  • Opakované potraty

    , Autor: EsEvka

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa spýtať na opakované potraty . Deti nemám . Mám za sebou 3 neúspešné tehotenstvá, 4 potraty. Prvé MA v 6tt, druhý spontánny abort v 9tt . Mysleli si , že potraty súvisia s dvojrohu maternicou. Vydupala som si u môjho gynekológa genetiku ( negatívna) a hematologiu ( vraj všetko v poriadku). Môj gynekológ chcel aby som len skúšala . Vraj to vyjde raz . V roku 2018 som zmenila gynekológa , ktorý mi odporučil septum odstrániť, čo som aj podstúpila 10/2019

    Rozostup medzi tehotenstva mi som mala 5 rokov , od odstránenia prepážky rok a pol . Otehotnela som a V tomto tehotenstve sme čakali dvojičky . V 10tt prestalo jednému biť srdiečko , druhý plod vo vývine pokračoval ďalej . Od 13tt som neustále krvácala , vraj mi odkrvacaval plod , toto krvácanie prešlo do spinenia , sem tam opäť do krvácania . V 16tt mi začalo tvrdnuť brucho a začal sa mi skracovať krčok. Mala som zvýšené CRP. Boli mi podané antb (suprax) zastupujúcou lekárkou , ktorá nemala výsledky steru a moču. Čo sa týka krvácania aj napriek tomu , že som hovorila , že cítim bolesť v oblasti brucha a krížov to nikto neriešil . ( Bola som na pohotovosti 2x - každý mi hovoril inak . Vraj nekrvacam , na ďalšej pohotovosti vraj plod tlačí na drenáž septa , na poradni vraj ešte zvyšky dvojičky. Každý inak. mám si dať askorutin . Po nástupe mojej lekárky mi boli podané iné antb. Macmiror . V ten deň som ešte začala mať pravidelne bolesti . Opäť som skončila na pohotovosti so skráteným krckom na 2,3mm. Po vyšetrení som začala masívne krvacat . Boli mi podané dvojnásobne dávky mg, niečo na zastavenie krvácania , nospu a buscopan. Krvácanie sa zastavilo , bolesti prešli . Na druhý deň som lekárom aj sestričkam hovorila , že krvacam , ale vraj je to v pohode . Večer mi opäť nastúpili bolesti a privolali mi lekára . To už som bola otvorená na 2 prsty . Musela som v 19tt porodiť .
    Moja lekárka mi prezrela staré záznamy
    z hematologie , všetky výsledky som mala v poriadku ,ale mala som tam zvýšený jeden rizikový faktor ( neviem , ktorý, nepovedala ) a testy sa mali opakovať , ale to predošlí gynekológ neurobil.

    Nevie zistiť príčinu , čo stojí za týmito potratmi . Ja už som zúfalá . Stále som na tom istom . Neviem aké by boli vhodné vyšetrenia , netuším na koho sa obrátiť , zaujímalo by ma či aj v ďalšom tehotenstve je pravdepodobne , že sa mi toto zopakuje . Aký by mal byť rozostup pri ďalšom tehotenstve . Moja gyn mi hovorila ,že aspoň jeden , dva cykli .

    Veľmi pekne ďakujem za vašu radu .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, potraty do 10. týždňa tehotenstva súvisia väčšinou s anomáliami plodu, teda vrodenými vývojovými chybami. Ak však dôjde k viacerým potratom za sebou, je nutné realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenie. K tomu všetkému u Vás nepridáva fakt, že máte vrodenú vývojovú chybu maternice (ktorá už síce bola operačne riešená), stále môže mať istý vplyv na tehotenstvo aj to. Ak ste potratili v 19. týždni tehotenstva, počkal by som s otehotnením viac ako 2 mesiace. Keďže však nepoznám vôbec žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani bližšie informácie, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Určite je vhodné realizovať a doplniť vyšetrenia pred plánovaním otehotnenia, rovnako tak aj tesne po otehotnení, keďže nemáte problém otehotnieť, ale donosiť.