Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, s mužom sa pokusame o babätko 1,5 r., on ma o trosku znizenu pohyblivost sp. ale vitamini berie, ja som minuly rok uzivala clostilgegt,lebo som nemala ovulaciu, ale uz mám a beriem dufaston na menštruaciu lebo mam znizení progesteron, tento mesiac mi doktor vysadil a krv zobral na progest.a mala som hladinu v norme,a MS prisla na 27 DC (tento mesiac som mala konecne ,,ukazkovy,,cyklus).Kedze sa stale nedari,tak doktor spominal ,,prefuky vajcovodov,, laparoskopicky.Ja uz som podstupila laparskopiu 2011 kvoli cyste.Gynegolog stale váha ci ma tam ma poslat, velmi nechce povedal ze najlepsie by bolo keby ma neotvarali znova,že to nie je dobre ked uz som podstupila laparoskopiu. Prosim Vas aky mate nazor mala by som ist? Rany sa mi dobre zahoja ked budem na tých istých miestach mat znova rany? Mam ist na prefuky a potom ak sa po case nepodari tak mam ist do Caru? dakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to na zváženie, resp. asi každý na to bude mať odlišný názor. Asi by som doporučila takýto postup. Počkajte ešte pár "ukážkových" cyklov, užívajte kyselinu listovu 1 tbl denne - vy aj váš partner, nepodstupujte zatiaľ laparoskopiu. Ide o to, že aj keby ste podstúpili LSK, jej výsledkom bude len zistenie či vajcovody sú alebo nie sú priechodné. Nejde o liečebné procedúru, čo si treba uvedomiť. Preto by som doporučila takýto postup, a následne ak to nevyjde ďaľších pár cyklov by som navštívila CAR. A tam následne na základe všetkých výsledkov zvážia či je nutná LSK alebo zistia inú príčinu neplodnosti.

Podobné otázky

  • Nepriechodný vajíčkovod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    s partnerom sa snažíme už rok o bábätko,no zatiaľ sa nám nedarí. Mne zistili pri Hyfosy nepriechodný pravý vajíčkovod. V minulosti ako dieťa som bola operovaná na pruh na pravej strane Hernia Inguinalis 1.dx. Myslíte,že by mohla operácia pruhu zapríčiniť nejakým spôsobom nepriechodnosť vajíčkovodu? Zrasty a pod.
    Zvažujem ísť totiž na laparoskopiu.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prípadné zrasty v oblasti pravého vajíčkovodu a vaječníka môžu spôsobovať mechanicky nepriechodnosť vajíčkovodu. Ak je však ľavý vaječník v poriadku a ľavý vajíčkovod priechodný, nemal by byť problém s otehotnením. Preto si myslím, že ak sa Vám, za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne, okrem obdobia menštruácie, nedarí otehotnieť a snažíte sa otehotnieť vyše roka, problém bude aj niekde inde. Diagnostická laparoskopia je jednou z možností ďalšieho postupu v diagnostike.

  • laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. Mám 31 rokov, pôrod 1x pred 4 rokmi, bezproblémové otehotnenie a tehotenstvo. Po 2 rokoch snaženia mi bola robená teraz laparoskopia kvôli zisteniu priechodnosti vajcovodov, zistilo sa, že pravým vajcovodov KL preniká len oneskorene a veľmi malo, ľavou vôbec… je zrastený bez prítomnosti tekutiny, avšak doktor ľavý vajcovod neodstránil, povedal, že nebol dôvod odstránenia kvôli neprítomnosti tej tekutiny. Povedal, že síce malá ale je šanca otehotnieť ale skôr by odporúčal IVF. Moje otázky by boli: V IVF centre nebude problém, že bol ponechaný nefunkčný vajcovod? Tým, že je funkčný len jeden a len trošku sa dá otehotnieť len keď bude ovulacia na pravom vaječníku? V tomto prípade je vyššia šanca na mimomaternicove tehotenstvo? Vopred Vám dakujem za Vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je priechodný iba pravý vajíčkovod, otehotnieť sa dá prakticky iba z pravého vaječníka, áno, iba počas ovulácie na pravom vaječníku. Čo sa týka možného tehotenstva v nepriechodnom vajíčkovode, istá šanca existuje. Platí to však u každej pacientky. Takto je sa ťažké bližšie objektívne vyjadriť. Môžete sa samozrejme pokúšať spontánne otehotnieť, odporúča sa nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Ak sa Vám však nepodarilo otehotnieť po dvoch rokoch snaženia sa, odporúčam tehotenstvo riešiť cestou centra asistovanej reprodukcie.

  • Prečo sa nedarí?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať na Váš názor. Mám 32 rokov. 160cm/60kg .Za sebou mám nasledovné vyšetrenia; imunoalegologicke vyšetrenie- OK, vyšetrenie štítnej žľazy- OK, Hematologia- zistený syndróm lepivych dostičiek liecba fraxiparin v prípade hormonálnej stimuláci, Laparoskopia vaječníkov- Ok, genetika-Ok. Snažíme sa už 10 rokov a ani raz som nebola tehotná. Mám za sebou 1x IUI- neúspešne, 1 cyklus IVF pri ktorých sme mali k dispozícii 4× KET - Neúspešne. Po nejakom čase sme znovu skúsili na 3mesiace clostylbegin a utrogestan+ fraxiparin. Žiaľ mi nedozrelo ani 1 folikul. Moja otázka znie: Prosím Vás ako ďalej? Čo ešte skúsiť? Kam ísť? Cyklus IVF je dosť finančné náročný a bojím sa že pre mňa asi zbytočný. Partner je ok.Prosím poraďte ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto online je veľmi ťažké sa objektívne vyjadriť. Ak však máte hematologickú diagnózu, liečbu by som v takomto prípade za daných okolností nasadil už preventívne. Najvhodnejšia cesta je podľa mňa asistovaná reprodukcia. Mala by sa zistiť príčina, prečo Vaše telo nevie udržať tehotenstvo, prípadne by som ešte absolvoval genetické vyšetrenia.

  • Potrebujem poradiť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dňa 8.1. mi bola robená laparoskopia a prefuk. Stale mam slabé spinenie, je to ok? Dnes by som mala mat ovulaciu, lekar povedal ze sa môžeme hneď začať snažiť, co si vy o tom myslite? Máme sa snažiť keď ešte spinim? Este sa chcem spýtať co znamená diagnóza Sterilitas primaria? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sterilitas primaria znamená po latinsky primárna sterilta, to znamená, že ešte ste neboli tehotná a neviete otehotnieť. Po takomto operačnom výkone je špinenie normálne, do týždňa od výkonu by malo prestať. Čo sa týka snaženia, záleží od intenzity špinenia, ako aj od Vás a Vášho partnera, ale snažiť sa môžete.

  • Laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p. doktorka,
    Pred 4 r. som s manželom spontánne otehotnela po 3 m. snaženia, no v 7 tt sa plod prestal vyvíjať. Bola som na kyretaži. Tak po ďalšom roku snaženia sme začali pátrať kde je problém, že sa nám nedarí otehotnieť. Mala som krátky cyklus 21-24 dní, ale ovulaciu som mala, hormonalny profil OK, reproimunologicke testy v norme. Manzelov spermiogram bol horší, tvorili sa mu protilátky proti spermiam. Dostal lieky a protilátky už boli v norme. Doktorka na reproimunologii povedala, že už by sa malo zadarit....prešiel pol rok a stále nič....Zmenila som prácu, nerobím už nočné, tak aj cyklus sa mi upravil na 25 dní....Rozmýšľame nad umelým oplodnenim, Ešte ma napadlo, či by som predtým nemala podstúpiť laparoskopiu - prefuk vaječníkov, ak by niečo bránilo otehotneniu, aby aj to umelé oplodnenie nevyšlo nazmar.....
    Za odpoveď vopred ďakujem a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste vedeli v minulosti otehotnieť spontánne, nemal by byť problém s vajíčkovodmi. "Prefuk" vajíčkovodov teda u Vás asi potrebný nebude. Ak sa snažíte viac ako rok a nedarí sa, navštívte centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám povedia viac aj ohľadom prípadnej laparoskospickej chromopertubácie, teda prefuku vajíčkovodov.