Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dakujem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dakujem vam za vasu odpoved a urcite dam vediet :)este raz dakujem pekne

Podobné otázky

  • Dobrý deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa opýtať od 29.8 do 5.9 som mala plodne dny
    od 17.9 do 20.9 mam dostať menžes a zaz mi začínajú polodne dni 26.9 do 30.9 môžem mať dva krát za mesiac ovulácii ? (ovulačni hlien ) ?
    za odpoveď Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe hlienu sa nedá jednoznačne zhodnotiť, že Vám začínajú opäť plodné dni. Treba však povedať, že menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba síce nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. Takže ak je ovulačný cyklus krátky, môže sa stať, že počas jedného menštruačného cyklu prebehnú dva ovulačné cykly a teda že žena ovuluje dvakrát. Nie je to však druhá ovulácia, ale už tá ďalšia. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruačný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo sa považuje za nepravidelnú menštruáciu? Pretože ja mávam 1 mesiac na 25.-26.deň a 2. mesiac na 30.deň, takto sa to opakuje, čiže každý druhý mesiac mám na 30.deň, ale pravidelne sa to opakuje. (Pre znázornenie. napr. v júni som mala na 25.deň, júli na 30.deň, auguste na 26. deň, septembri na 30.deň)
    Môžem to rátať za pravidelnú menštruáciu alebo nepravidelnú, keď to nie je rovnako každý mesiac?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o pomerne pravidelný menštruačný cyklus, ktorý sa strieda v istých pravidelne opakujúcich sa intervaloch. Nevidel by som v tom problém. Za nepravidelný menštruačný cyklus sa považuje nepravidelné krvácanie, napríklad od 25 - 45 dní.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môže žena byť tehotná a mať menštruáciu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie nemôže. Do 16. týždňa tehotenstva sa však môže vyskytovať špinenie v cyklických intervaloch, ktoré môže pripomínať menštruačné krvácanie a to môže ženu pomýliť. Jedná sa však najčastejšie o implantačné krvácanie, teda tvorbu cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou.

  • Problémy s otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už rok sa s manželom snažíme o bábätko, ja mám PCOS a manželovi so spermiogramu vyšlo že ma cca 12 miliónov spermií a ma zlú morfológiu, ma ich 0,8% normálnych inak zle. Plus ich ma spomalené, nasadilu mu kotvičník a profertil a o 2 mesiace mame ísť na kontrolný spermiogram, myslite si že je tam šanca mať dieťa prirodzenou cestou? Že sa po vitamínoterapii upravia hodnoty? Alebo len umelé oplodnenie? Nechceli by sme ísť touto cestou . Ja užívam tiež kotvičnik a inofolic.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa môže s odstupom 2 až 3 mesiacov meniť. Neviem Vám povedať, či sa upraví až natoľko, že bude šanca na spontánne otehotnenie. Ak nie, budete odoslaná do centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vysvetlia možnosti a stanovia ďalší postup.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Už nejaký čas sa snažíme o dieťa - neúspešne. Máme základne vyšetrenia - ja HP a AMH obe v poriadku a partner spermiogram - nie je ukážkový, ale nie je vraj zlý. Aj napriek tomu sa nám nedarí. Ja som dostala menštruáciu, ale o nejaké 3 dni skôr a oveľa silnejšiu ako som zvykla mávať. Vždy som mávala 28 dňový cyklus, a takú strednú menštruáciu by som povedala. No teraz asi 2 - 3 cykly prišla teda skôr a je teda taká iná na akú som bola zvyknutá. Môže mať na to vplyv užívanie výživových doplnkov ako Femibion alebo iných vitamínov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na menštruačný cyklus môže mať vplyv viacero faktorov, aj užívanie výživových doplnkov a vitamínov. Pri plánovaní tehotenstva sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Záleží tiež od dĺžky snaženia. Ak sa snažíte za uvedených odporúčaní viac ako rok a nedarí sa Vám otehotnieť, bude potrebné pátrať po príčine. Ak sa však snažíte menej ako rok, nie je ešte dôvod na obavy. Pokračujte v pravidlenom snažení sa a užívaní spomínaných tehotenských vitamínov.