Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,329 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skrátený krcok

    , Autor: NBi

    Dobrý deň, v 36tt 6 som bola v poradni. Krcok skrátený na 2 CM, sakrálne, zatvorený. Je to v poriadku, či je to veľmi krátke? Mám indikáciu na sekciu o 2 týždne a bojím sa predčasného pôrodu. Dieťa má už teraz 3 566 gr. Vraj to zodpovedá 39+5. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, podľa opisu je krčok uzatvorený a nevyzerá to na predčasný pôrod. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Vyradenie liečby v 34+0

    , Autor: Zlatahviezda

    Dobrý deň pán doktor. Mám skrátený krčok od 20tt tehotenstva. Po korone som mala tvrdnutie brucha a bolesti v podbrušku. Najprv bol do 2.5cm. V 24+1 mi robili serkláž kde sa predĺžil na 3.1. Následne sa skrátil na 2.2. Od serkláže mám liečbu magnéziom, salbutamolom, isoptinom a samozrejme progesteron. Keďže vždy sa nájde nejaká infekcia raz e coli, potom pseudonomas a podobne vždy to preliečuju. Dávam si aj vaginálne probiotika.
    V 30tt ma previezli do Martina, pretože krčok sa skrátil na 1.4. Že vraj ho drži iba steh nakoľko mám lievik. Dnes mi bolo oznámené že od 34+0 sa vysadzuje liečba a uvidíme čo ďalej. Kontrakcie som do teraz nemala, nevieme či kvôli tlmeniu alebo nie. Nie je to nejak skoro na vyradenie utrogestanu aj ostatných liekov, hlavne keď je tam serkláž? Nejak by som chcela dobojovať aspoň do 36tt. Nakoľko aj prvý syn sa mi narodil kvôli takýmto problémom no tam ma museli občas tlmiť aj gynipralom a nebola mi robená serkláž. Pôrod prišiel spontálne (po týždni vyradenia liečby, mi praskla voda) samozrejme bol na neonatologii, keďže mal nižšie apgar skóre a mal infekcie (neviem či kvôli tomu že som bola dlhodobo otvorena)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa liečba progesterónovým blokom, ako aj magnezioterapia začína vysadzovať po ukončenom 34. týždni tehotenstva postupne až do ukončeného 36. týždňa, kedy sa liečba končí úplne. Cerclagny steh sa odstraňuje až pri samotnom nástupe pôrodnej činnosti alebo väčšej progresii vaginálneho nálezu. Keďže už máte ukončený 34. týždeň tehotenstva, aj v prípade, že by sa pôrod rozbehol, jednalo by sa síce ešte o predčasný pôrod, ale s pomerne vyššou pravdepodobnosťou dobrej popôrodnej adaptácie novorodenca. Aj napriek opisu nepoznám všetky informácie, napríklad, či Vám bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti pľúc, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • aniball pri rizikovom tehotenstve

    , Autor: wendy260

    Dobry den, chcela by som sa opytat ci doporucujete cvicit s balonikom Aniball pred porodom zenam, ktore maju skrateny krcok maternice (na cca 1cm v 36.tyzdni). Alebo v takychto pripadoch staci masaz hradze ako priprava na porod? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte bolesti, a krčok je skrátený, ale uzavretý, môžete používať Aniball, ale až od ukončeného 36. týždňa tehotenstva.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Maji08101993

    Dobry den chcem sa opytat, ze som v 28 tyzdni tehotenstva a mam skrateny krcok na 30 mm ci je to velka odchylka a ci je nutne obavat sa, pan doktor ma dost vystrasil.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je funkčná dĺžka krčka 30 mm a nie je prítomný výrazný funneling (vnútorné otváranie krčka), nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Utrogestan 200mg

    , Autor: venus

    Dobbrý deň,
    som na konci 24tt a ultrazvukom sa zistilo, že mám skrátený kŕčok maternice (2,9 cm). Lekár mi predpísal kľudový režim s tým, že krátke (10 min) prechádzky a nenáročné domáce práce by mi nemali uškodiť. Včera som v priebehu dňa v nepravidelných intervaloch začala pociťovať bolesti v podbrušku podobné menštruačným bolestiam spojené s bolesťami krížov. Išla som na pohotovosť, kde mi lekárka pomocou CTG namerala kontrakcie. Naordinovala opäť kľudový režim, prísnejší, a predpísala Utrogestan 200mg 3 krát za deň (lokálne-perorálne-lokálne). Chcem sa spýtať, či je Utrogestan v druhom trimestri bezpečný, keďže v príbalovom letáku sa píše, že sa smie podávať len v prvom trimestri a len lokálne. Tiež sa chcem spýtať, či sú uvedená dávka a spôsob užívania bezpečné.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Utrogestan v II. alebo III. trimestri môže spôsobiť žltačku novorodenca. Pri vyššom benefite ako riziku ho používame. Vhodnejšie je ale vaginálne použitie. Na perorálne použitie je vhodnejší Duphaston. Pri tvrdnutí podbruška je vhodná liečba magnéziom. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, pod ktorého ešte spadáte a ktorý Vás pozná najlepšie, ktorý Vám po vyšetrení a zhodnotení stavu upraví alebo doplní liečbu.