Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Utrogestan 200mg

    , Autor: venus

    Dobbrý deň,
    som na konci 24tt a ultrazvukom sa zistilo, že mám skrátený kŕčok maternice (2,9 cm). Lekár mi predpísal kľudový režim s tým, že krátke (10 min) prechádzky a nenáročné domáce práce by mi nemali uškodiť. Včera som v priebehu dňa v nepravidelných intervaloch začala pociťovať bolesti v podbrušku podobné menštruačným bolestiam spojené s bolesťami krížov. Išla som na pohotovosť, kde mi lekárka pomocou CTG namerala kontrakcie. Naordinovala opäť kľudový režim, prísnejší, a predpísala Utrogestan 200mg 3 krát za deň (lokálne-perorálne-lokálne). Chcem sa spýtať, či je Utrogestan v druhom trimestri bezpečný, keďže v príbalovom letáku sa píše, že sa smie podávať len v prvom trimestri a len lokálne. Tiež sa chcem spýtať, či sú uvedená dávka a spôsob užívania bezpečné.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Utrogestan v II. alebo III. trimestri môže spôsobiť žltačku novorodenca. Pri vyššom benefite ako riziku ho používame. Vhodnejšie je ale vaginálne použitie. Na perorálne použitie je vhodnejší Duphaston. Pri tvrdnutí podbruška je vhodná liečba magnéziom. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, pod ktorého ešte spadáte a ktorý Vás pozná najlepšie, ktorý Vám po vyšetrení a zhodnotení stavu upraví alebo doplní liečbu.

Podobné otázky

  • Utrogestan

    , Autor: Domča1231

    Dobrý večer Pán doktor mala by som otázku . Pred 2tyždnami mi pán doktor predpísal Utrogestan 200mg , 1krat večer . Po vložení tabletky sa do 5-10min dostavia menštruačné bolesti a trvaju aj 0:30-1h. Je to v poriadku ? Ďakujem krásne .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností odporúčam o tom informovať Vášho obvodného gynekológa. Vhodnejšie možno bude užívať progesterón perorálne.