Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,349 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den chcem sa opytat, ze som v 28 tyzdni tehotenstva a mam skrateny krcok na 30 mm ci je to velka odchylka a ci je nutne obavat sa, pan doktor ma dost vystrasil.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je funkčná dĺžka krčka 30 mm a nie je prítomný výrazný funneling (vnútorné otváranie krčka), nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Sc

    , Autor: Janka666

    Dobrý večer som v 36tt a dnes ma dr poslala sa objednať na sc. Syn narodení v 2010 na sc mal 4100g a mala som vysoký tlak. Druhý pôrod sc v roku 2015 dcéra 3600g tiež som mala vysoký tlak. A teraz mi dr povedal že môžem rodiť vaginalne. Lebo je tam odstup 5 rokov trošku tomu nechápem a začínam mať aj strach. Da sa to aj normálne??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste po dvoch sekciách, aj napriek odstupu piatich rokov je jednoznačne odporúčané ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Aj napriek všetkému môžete žiadať o cisársky rez.

  • Stále zvýšené crp

    , Autor:

    Dobrý deň,

    som druhýkrát tehotná a od 20 tt mam problémy zapálil sa mi zub opuchla mi tvar,zubár mi nasadil ATB Dalacin zub vyčistil,potom som išla ku svojej gynekologicke aby mi prekontrolovali crp keďže tam bol hlboký zapal bolo 18,4 tak mi nasadila ATB Zinnat ,po dobrati a kontrole kleslo na 8,4 po asi mesiaci kontrola a stúplo mi na 14,5 zase mi dala ATB Augmentin,vtedy som si povedala dosť a išla som na kontrolu do nemocnice kde nechapali prečo ma stále pcha s liekmi, takže ATB som neuzivala dala som si zub vytrhnúť a neurologicke skontrolovať a teraz po mesiaci kontrola a crp 16,04. Nechápem tomu čo sa deje. Gynekologicky som v potiadku,kontrolovali aj vody mám dosť,Temesvary negat,ph v poriadku. Moja dr mi zase chce dať Zinnat ale to vôbec není riešenie. Som v 31 TT a bojím sa nakoľko prvé tehotenstvo vydržalo do 32 tt kedy mi odtiekla voda a stúplo crp nad 25 a keďže dieťa nemalo vodu robila sa sekcia. Chcem vedieť aký máte názor na môj problém? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je tažké sa takto vyjadriť, či pretrvávanie mierne zvýšeného CRP môže súvisieť s problémami v ústnej dutine, či nie je poškodený další zub, eventuálne či nie je prítomný ohraničený zápal niekde inde v tele. Pri takomto pomerne málo zvýšenom CRP sa môže jednať o nešpecifický vírusových zápal, na ktorý antibiotiká nezaberajú. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť, nepoznám ani okolnosti stomatologického zákroku.

  • Preeklampsia a pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Rada by som sa opýtala, či je pri preeklampsii vzniknutej na konci tehotenstva, t.j. už v termíne (38,4 tt, prvorodička, 26 rokov) štandard robiť cisársky rez, alebo sa aj zvykne vyvolávať pôrod?
    Je pri spodnom tlaku 105 veľmi nebezpečné rodiť prirodzene, a skúsiť vyvolať pôrod aj keď sú pôrodné cesty ešte pomerne uzavrete (1 CM)? Musí sa hneď robit cisársky rez?
    Viem že každý prípad je iný a určite závisí ešte od množstva iných faktorov. Len by ma zaujímalo ako sa štandardne rieši takáto situácia.

    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od výsledkov vyšetrení, od stavu a kondície plodu a dalších faktorov. Je to individuálne. Za istých okolností sa môže pôrod vyvolávať, ale väčšinou sa tehotenstvo končím akútnym cisárskym rezom.

  • Dehiscencia

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor mam 30 rokov v januári som rodila cisarskym rezom. Na sone mi bolo zistené ze mam v oblasti sutury po SC dehiscencia 10 mm.kazdy gynekolog sa tomu čuduje lebo to nebyva bežné ze je to ojedinele ze sa s tym nestretli ešte po pôrode tak kratko ale bola som na troch sonach a bohužiaľ mi to potvrdili.
    Chcela by som sa spýtat je nejaké riziko roztrhnutia jazvy pri dvíhani tazkych predmetov? Ake su rizika do budúcnosti. Mavam bolesti maternice môže to súvisieť s touto diagnózou? Do budúcnosti asi nie je vhodné mať ďalšie dieťatko?zatial mi povedali ze sa mi to nezrastie a ze by to mohli znova zasit je to nevyhnutne ak by som uvažovala o dalsom bábätku? Ake sú rizika v ďalšej tehotnosti? Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vám bola potvrdená diagnóza dehiscencie steny maternice, znamená to, že stena maternice nie je dostatočne zrastená a že je prítomný defekt, teda otvor v maternici. Ak sa skutočne jedná o túto diagnózu, je vhodné navštíviť nemocničné zdravotnícke zariadenie, kde Vám pomôžu. tento problém vyriešiť. Tehotenstvo zatiaľ neplánujte. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, alebo nejasností, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ivanka

    , Autor:

    Prosim a kedy budem mat porod prosim vas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka termínu pôrodu, ako aj momentálneho týždňa tehotenstva v ktorom ste, všetko by ste mali mať napísané v tehotenstvom preukaze. Pri akýchkoľvek nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.