Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Môžem rodiť prirodzene ak mám v tele HPV vírus a ľahké zmeny na krčku?

    , Autor: Ann320

    Dobrý deň,
    som v 34tt a rozmýšľam nad pôrodom. Mám ľahké zmeny na krčku a potvrdený vírus HPV(16). Som zvedavá na Váš názor či môžem rodiť prirodzene. Môj obvodný gynekológ to vyslovene odporúča (samozrejme v rámci možností). Tvrdil, že sa prirodzeným pôrodom infikované bunky mohli odlúčiť. Dočítala som sa, že bábätko sa môže infikovať vírusom a mať po pôrode ťažkosti. Čo si o tom myslíte vy?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, HPV sa zistilo i v plodovej vode a v plodovom vaku. To znamená, že deti sa infikujú nielen počas pôrodu, ale aj vnútromaternicovo. Predpokladá sa, že HPV infekcia sa prenáša na deti aj z matky na plod, takže ani pôrod cisárskym rezom neuchráni novorodenca pred kontaktom s týmto vírusom. Vírus nie je pre novorodenca nejako obzvlášť nebezpečný. Len u veľmi malého zlomku percenta sa u novorodenca môže vytvoriť papilomatóza v hrdle. Ide o nezhubné ochorenie, ktoré sa dá pomerne ľahko vyliečiť. Je však veľmi málo pravdepodobné.