Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cisársky rez

    , Autor: Simonasimpsons

    Dobrý deň, mám 7 týždňov po cisárskom reze, chcela by som sa opýtať či už je možné dať si horúci kúpeľ? A mám ešte jednu otázku ohľadom sexu, kvôli rizikovemu tehotenstvu sme s manželom nemohli mať sex a teraz je to veľmi bolestivé a netvorí sa mi žiadny výtok. Môžem použiť lubrigačný gel alebo áko tento problém riešiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si urobiť kúpeľ v horúcej vode, môžete tiež používať lubrikačný gél. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Plánovaný cisarsky rez a škrabanie v hrdle

    , Autor: Zuzu38

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma pobolievat hrdlo bez inych symptómov, bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, iba škriabanie v krku, kúpte si v lekárni voľnopredajné pastilky, zvýšte príjem tekutín, vhodné sú nebublinkové tekutiny, najmä čaje s medom, užívať môžete aj vitamín B a C, mimo užívaných tehotenských vitamínov. Odsledujte si to.

  • Cisársky rez

    , Autor: Mirka249

    Dobry vecer, chcela by som sa opytat na Vas nazor, pred 3,5 rokom som mala komplikovaný porod, krory nakoniec skoncil akutnou sekciou kedze som sa neotvarala ani po vyvolavackach a panikarila som som, uprimne mam traumu, dcerke po narodeni zistili koordinacnu poruchu, neurologicka mi povedlaa ze pravdepodobne z traumatizujuceho porodu, uz teraz to riesim lebo mam z toho velke obavy.
    Je toto indikacia na dalsiu sekciu? Neviem si predstavit rodit prirodzene

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už ste po jednej sekcii, máte možnosť opäť rodiť, tento raz plánovaným cisárskym rezom v 39. týždni tehotenstva. Za daných okolností je otázne, či by ste vôbec porodili spontánne. Ja osobne, pacientky, ktoré rodili akútnym cisárskym rezom pre nepostupujúci pôrod do spontánneho pôrodu vôbec netlačím, ale preferujem viesť pôrod plánovaným cisárskym rezom.

  • Predoperacne vysetrenia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý večer, chcem sa opýtať, či predoperacne vysetrenia pred planovanym cisarskym rezom sa robia všetky v porodnici, kde budem rodit alebo musím ísť ešte k všeobecnému doktorovi na nejaké vysetrenia. Ešte ma zaujíma kolko dni pred porodom sa robi plánovaná sekcia. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé zdravotnícke zariadenie to má nastsvené trošku inak. Na našej klinike sa plánovaný cisársky rez v termíne vykonáva 7 až 10 dní pred stanoveným termínom pôrodu. Ak nemá pacientka 40 rokov a viac, ani sa na nič nelieči, či nie je nikde sledovaná, nie je potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie a všetky odbery, ako aj EKG sú realizované cestou našej ambulancie pre tehotné. Ak je však u pacientky potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie, odbery, EKG, ako aj samotné vyšetrenie sa realizuje cestou internistu, ktorého si pacientka musí vybaviť.

  • Cisarsky rez

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý deň, onedlho ma caka cisarsky rez. Som celiaticka a chcem sa opýtať, ci mi lieky na tlmenie bolesti pri cisárskom reze môžu nejako uskodit, keďže som sa dočítala, ze niektoré lieky obsahujú lepok. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne podávané lieky proti bolesti do žily nemajú vplyv na celiakiu, keďže obchádzajú tráviaci trakt. Je síce pravda, že niektoré lieky proti bolesti v tabletkovej forme môžu obsahovať lepok, ako vedľajšiu látku, preparáty aplikované do žily, ako aj niektoré preparáty podávané v tabletkovej forme, Vám však ťažkosti v tomto smere neurobia.

  • Starosť o jazvu

    , Autor: Barbi01

    Dobry deň dňa 27.7 mi robili cisarsky rez dali mi svorky tenké lenže od kedy mi to odlepili začalo ma to štipať na pravej strane cela koža v okoli jazvy včera predtym ako nas puštali domov tak mi robili usg a bolo všetko v poriadku vo vnutri takže asi to s tym nema nič spoločne viete mi poradiť čo si dať na to okolie jazvy ako to nebolelo alebo neštipalo? A chcem sa opytat kontrolu u svojho gyn mam mat aj o 6 tyždnou takže tie svorky mi vyberu až potom či možem isť skor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne štípanie, či svrbenie sa vrámci procesu hojenia môže vyskytovať. Existujú viaceré preparáty na hojenie jaziev s obsahom kyseliny hyalurónovej, najskôr je však vhodné začať s aplikáciou na 14. deň od operácie. Nevidel som nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.