Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cvicenie s aniballom

    , Autor: purpurka

    Dobry den, som v 35+4 tt, hrdlo 2 cm, vonk. branka pre prst v celom rozsahu, VB hmatny, PV stoji, hlavicka plodu volne nalieha. Je to druhe dieta, pri prvom som bola na 1 cm otvorena 3 tyzdne pred porodom. Chcem sa spytat, ci v takomto pripade mozem cvicit s aniballom. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa s Aniballom odporúča začať cvičiť až po ukončení 36. týždňa tehotenstva.

Podobné otázky

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň pan doktor,

    Aktuálne som v 37/3 tt.
    Krčok mám skrátený na 1,5 cm, polotuhý. Vonkajšia bránka je pre prst a vnútorná uzatvorená, vak blán zachovaný, hlavička už nalieha na panvový vchod.
    Denne od 36 tt pijem caje z alchemilky, malinika, lanových semienok, užívam pupalkovy olej a masírujem hrádzu.
    S aniballom som sa za 5 dni dostala zatiaľ na 29 cm.
    No na poradni mi bolo povedané, že by som mala prestať cvicit s aniballom, aby som si nevyvolala predčasný pôrod, no nebol mi vysvetlený dôvod.

    Chcela by som vedieť Váš názor.

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v 38. týždni tehotenstva, v prípade pôrodu by sa už nejednalo o predčasný pôrod. Na základe opisu nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli s Aniballom cvičiť. Nález na pôrod zatiaľ nemáte.

  • Streptokok a cvičenie s aniballom

    , Autor: Anastázia1

    Dobrý deň. Vyšiel mi pozitívny výter na streptokoka. Je to kontraindikácia na cvičenie s aniballom?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, prítomnosť Streptococcus agalactiae nie je kontraindikáciou k cvičeniu s Aniballom. Pri odtoku plodovej vody alebo nástupe kontrakčnej činnosti Vám budú až do pôrodu vzhľadom ku GBS pozitivite podávané antibiotiká.

  • Aniball a opakocané krvácanie

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na používanie Aniballu, ak pri ňom krvácam. Najprv som nekrvácala, a odkedy si pichám Clexane tak je to na bežnom poriadku takmer. Už som krvácala 2x slabo a hneď to ustálo, (po vyšetrení dr šlo len o prasknutie cievky) včera už silnejšie, čo je pre mňa sklamaním, že to bolo pri obvode 23cm, bolesť nebola žiadna. Boli sme aj na pohotovosti, ale všetko je ok. Do pôrodu mám 5 dni a som z toho znepokojená, že ma to krvácanie brzdí. Ako postupovať v takomto prípade? Nahradiť radšej cvičenie s Aniballom masážou hrádze? Kŕčok zpred 2 dní je: 1cm, semisakrálne, v celom rozsahu pre prst pootvorené, tuhé. Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou nízkomolekulárneho heparínu máte redšiu krv, to znamená, že aj v prípade poranenia malých cievok a kapilár sa môže vyskytnúť špinenie alebo slabé krvácanie. Ak sa u Vás vyskytuje krvácanie pri každom cvičení, záleží od intenzity, ale efekt to asi už nebude mať. Ak máte nafúkaný obvod 23 cm, za niekoľko dní sa objem rapídne nezväčší, aj vzhľadom k nutnej opatrnosti pri cvičení s Aniballom. Masáž hrádze môžete vyskúšať tiež. Ak máte vypočítaný termín pôrodu o 5 dní, neznamená to, že aj porodíte o 5 dní. Môže sa to spustiť prakticky kedykoľvek, rovnako tak môžete aj prenášať.