Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,088 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otázka

    , Autor: Autor neznámy

    Dobry den, som 4 tyzdne po porode a vcera sme mali s partnerom nechraneny pohlavny styk a spravil sa do mna, je mozne ze teraz otehotniem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, šestonedelie nie je antikoncepcia. Áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku šanca na tehotenstvo existuje.

Podobné otázky

  • Babatko

    , Autor: anne56

    Dobrý deň, ako rýchlo po porode zistím ci bábätko je zdrave? Kedy robia vsetky možné testy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tak to je skôr otázka na neonatológov, ale ak je popôrodná adaptácia v poriadku, dieťatko si dýcha samé, nevykazuje žiadne známky toho, že by sa nemalo dobre, je s mamkou celý čas hospitalizácie na izbe, asi bude všetko v poriadku. Skríningové vyšetrenia sa zvyknú robiť po 72 hodinách života novorodenca.

  • Porod kliešťami

    , Autor: Katarina133

    Dobrý deň. Prvé dieťa som rodila vaginálne.. počas pôrodu som sa veľmi pomaly otvárala, mala dole nepostupovala, krvacala som, povedali, že to majú pod kontrolou.. .. mala som vysoké teploty, podávali mi lieky na teplotu a podľa záznamov aj epipen.. nakoniec musela ísť dcéra kliešťami, ešte aj tvaroˇickou hore bola otočená.. po pôrode som bola 3dni na hadickach a liekoch. Po pôrode som mala veľké problémy ohľadom konečníka, a nemohla som dlho sedieť, dávali mi čipky na bolesť.. Môže to byt indikácia na sekciu? Čakáme druhé dieťa (po Jednom potrate a po IUI)a mám strach z pôrodu..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, febrilný pôrod, obrátená rotácia hlavičky a kliešťový pôrod sa vôbec nemusí opakovať pri druhom pôrode a nie je to indikácia na ukončenie tohto tehotenstva sekciou. Čo sa týka poranenia konečníka, neviem sa Vám takto objektívne vyjadriť. Je to skôr otazka na chirurga. Ak bolo poranenie konečníka rozsiahlejšieho charakteru a zanechalo následky, je možné uvažovať aj o sekcii. Je vhodné aj vyjadrenie chirurga. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Tep

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň
    Som 5 týždňov po pôrode
    Tep /pulz mám okolo 50
    Pred pôrodom 80/90 je to ok ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota tepovej frekvencie záleží od viacerých okolností. Nemusí sa jednať o patológiu. Toto je otázka na internistu, nie na gynekológa, preto pri nejasnostiach alebo ťažkostiach vyhľadajte Vášho obvodného lekára.

  • Krcok - kratka otazka surne prosim

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, pan doktor, prosim ak by ste mi vedeli poradit, meraju mi krcok ( momentalne som 26tt a 4 dni) mala som hranicne hodnoty merane po 2 tyzdnoch: 34mm, 36,4mm, 33mm. Mame rodinnu oslavu 90.dka v rodine a musela by som cestovat 2h. Beriem pravidelne 2magnezia rano a vecer, necitim tvrdnutie ani nejake bolesti. Myslite ze je to risk a nemam ist? V aute viem byt v polohe lezmo, budem mat vankusik, prestavky 3-4 a magnezia v sebe. Este mam v knizke dalsie hodnoty c:1,5cm, b:0, k:0 (to sa nemeni). Dakujem velmi!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte nariadený kľudový režim a cítite sa na to, môžete ísť. Najvhodnejšie je sa však pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky výsledky aj informácie a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Prirodzený porod/sekcia/bolest pri pohl.styku

    , Autor: Glory

    Dobrý deň, p.doktor, chcela by som sa prosím informovať. Od začiatku intímneho života mam problém pri sexe. Na začiatku nebolo možné, aby sme s manželom sex vôbec mali. Musela som si (na radu gyn) sama vedome postupne každý deň "zväčšovať" vag.otvor, nakoľko som nikdy nemohla použiť ani len tampón, bol to niekoľko mesiacov naozaj problém. Neskôr sme dokázali s manželom uz sex mat avšak pre mňa s neustálymi bolesťami, bolesti sú hneď pri vstupe, akoby bol otvor priuzky. Niekoľko krát sa stalo ze som necítila žiadnu bolest, ale skôr to bol zázrak ako niečo časté. Nakoľko sme chceli s manželom babatko, tak sme samozrejme vedeli, že musíme i napriek tomu sex mat. Teraz som v 23.tt. moja otázka je, či môže tento problém mat vplyv na prirodzený pôrod, resp. či mám nejako ziadat o sekciu? Dr. povedala, ze to chce čas, aby to nebolelo. a máme len "skusat". A nakoľko teraz v tehotenstve sa manžel boji este viac mat sex, cez moju bolest, momentálne radšej ani "neskusame". A keďže nevieme ani o aký problém sa jedna, nevieme ako to riešiť. (To ze je tento problém v psychike veľmi odmietam nakoľko s manželom mame veľmi priamy pekný vzťah, dôverujem mu, orgazmus nemám problém iným spôsobom dosiahnuť, nikdy som nebola zneuzivana, sex sa mi nespája s ničím zlým,...).
    Ďakujem Vám za odpoveď a radu !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je možné, že máte zhrubnuté okraje panenskej blany. V niektorých prípadoch nedôjde k úplnému "pretrhnutiu" panenskej blany, okraje vytvárajú akoby tuhý prstenec, ktorý potom môže spôsobovať bolesti. V takom prípade je potrebný malý zákrok, kedy sa okraje prstenca panenskej blany narežú a tým sa zväčší vchod do pošvy. Čo sa týka vedenia pôrodu, nie je to dôvod na cisársky rez. Pri pôrode môže vplyvom vstupujúcej hlavičky dôjsť k spontánnemu prerezaniu týchto okrajov, prípadne sa urobí nástrih. Takto bez videnia nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.