Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zle hojenie

    , Autor: Kiki.waikiki

    Dobry den, rada by som sa opytala, co by ste mi poradili v mojom pripade.
    Mam ukoncene sestonedelie, isla som na kontrolu ku gynekologicke s tym, ze mam stale pocit, ze sa este hojim, pretoze zvlastne pocity v posve pretrvavali, stipanie, tlaky pri zlom posadeni. Po kontrole mi vsak povedala, ze zahojena som, ale nastrih je zahoney a zrasteny zle, nespravne. Ze mi na danom mieste trci sliznica. Bud z nesoravneho zasitia alebo nespravneho hojenia.
    Ak budu bolesti a neprijemnosti pretrvavat, mam ist na reoperaciu. Spominala vsak, ze sa na sliznici moze este vytvorit nejaka vrstva (zrazeniny alebo nejaku granulat) ktora by dane miesto necitlivela.
    Vedeli by ste mi prosim poradit ako sa vyhnut reoperacii, ci existuje nieco ako dany nespravny zrast znecitliviet? Vyliecit. Problemom mozu byt aj hroziace caste zapaly daneho miesta, ktore su tiez neprijemne.
    Alebo skor podstupit co najskor reoperaciu.
    Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy aj napriek správnemu ošetreniu dôjde v procese hojenia ako keby k nadmernému hojeniu a vytvorí sa nadbytočné tkanivo, ktoré predtým v danom mieste nebolo. Bez videnia nálezu je však veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete aplikovať vaginálne čapíky a lokálne sprej s obsahom kyseliny hyalurónovej. Ak je však prítomné hypergranulačné tkanivo, ktoré vytŕča, prípadne máte bolesti pri styku či sedení, alebo aj iné ťažkosti, aj čo sa estetickej stránky týka, asi sa zákroku vrámci jednodňovej chirurgie nevyhnete.