Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,387 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pohyby

    , Autor:

    Dobrý deň, som 4 mesiace po cisárskom reze a pociťujem obcas také zvláštne pohyby v bruchu , neviem či sú to pohyby čriev , neviem to moc vysvetliť , také ako občas keď bábätko koplo , je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je veľmi tažké sa takto objektívne vyjadriť. Môže sa jednať aj o zvýšenú peristaltiku, teda pohyblivosť čriev, alebo o plynatosť čriev. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Prudké pohyby bábätka

    , Autor:

    Dobrý deň, prosím Vás som v 33 TT tehotenstva a prvorodička. Moje malé sa mi moc hýbe od noci v rôznych intervaloch ale je veľmi aktívna. Chcem sa opýtať nakoľko mám prvé dieťa a nerozumiem sa až tak tomu sú takéto prudké pohyby normálne? Boli sme včera na kontrole prietokov a boli v poriadku. Nemôže sa bábätko v brušku tak prudko hýbať keď má málo kyslíka alebo mu niečo je? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, plod má v maternici počas tehotenstva svoj režim, ktorý je väčšinou nezávislí od režimu matky. Aktivita plodu záleží aj od postavenia plodu v maternici, ale aj od pohybovej aktivity matky, od množstva prijatých tekutín, ako aj od druhu a množstva skonzumovanej potravy. Plod sa nemusí mať najlepšie, ak žena vypije málo tekutín, alebo lační, krv je hustejšia, saturácia sa môže znížiť, srdce plodu sa musí viac namáhať, aby prečerpalo rovnaké množstvo živín za rovnaký čas. Ak sú výsledky vyšetrení v poriadku, podľa mňa nemusíte sa obávať. Ale samozrejme takto sa bližšie objektívne vyjadriť neviem, preto vo všeobecnosti odporúčame pri ťažkostiach alebo akýchkoľvek nejasnostiach navštíviť obvodného gynekológa alebo tehotenskú pohotovosť.

  • Prietoky bábätka

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Prosím vás, chcem sa spýtať, som v 40+4 t.t. A som hospitalizovaná už v pôrodnici kvôli 2x opakovanemu ctg, kde obidva razy na malú chvíľu úplne vynechalo ozvy srdiečka malej a ten monitor začal pipat. Preto si ma nechali v nemocnici už. Odvtedy mi robia ctg každý deň 2x a ani raz nevynechalo, ozvy su v priemere od 120 do 150. Niekedy ked malá spí, tak aj pod 120. Je to dobré či nie? Takisto mi robili sono kvôli prietokom a dr. Povedal, že prietoky sú 0,62. Keď som sa pýtala, čo to znamená, tak mi doktor nedal žiadnu konkrétnu odpoveď. Prosím vás, to číslo je v poriadku, alebo sa mám báť? Môže mať malá obtocenu šnúru okolo krku? Vyvolávať pôrod mi ešte nechcú, že až v 41+2 t.t. inak pohyby bábätka cítim, cítim sa dobre, som ešte zavretá, bábätko má dosť plodovej vody, myslím, že je už dosť veľké, aj keď naposledy merali bábätko pred mesiacom a malo cca 2750g a 47cm, odvtedy neviem, ale stále po troške priberam a bruško ešte narástlo. V 36. t.t. bolo ctg v poriadku, aj prietoky. Mám trvať na vyvolani pôrodu alebo sa zbytočne bojím?
    Ďakujem za urgentnu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uvedené hodnoty bazálnej frekvencie oziev plodu, ako aj prietokov sú v norme. Ak nemáte žiadne ťažkosti a výsledky sú v poriadku, nemusí sa každú cenu pôrod vyvolávať. Záleží aj od vaginálneho nálezu zrelosti pôrodných ciest. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná, ktorí najlepšie poznajú všetky výsledky, ako aj okolnosti. V prípade akýchkoľvek nejasností sa nebojte pýtať službukonajúcich lekárov aj ohľadom možného vyvolávania pôrodu.

  • Spontánny pôrod alebo Cisársky rez..

    , Autor: Perla

    Dobry den.Potrebujem poradiť.Som v 36tt+2.Pred 13 a 10rokmi som mala robene cisárske rezy z dovodu malej placenty.Co sa odzrkadlilo na váhe deti.Obe mali 2,5kg.Pred 5rokmi som mala v 16tt tyzdni potrat.No tentokrat je tehotenstvo bez komplikácií a postielka je uložená na prednej stene.Pohyby citim od 17tt a teraz ku koncu su to riadne kopanceky dokonca vidno ,ked sa maly naťahuje a pod.
    Chcem sa teda informovat ci sa moze stat,ze nastane sponntane pôrod pretoze lekári ma tlačia.na Cisarak.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď je tehotenstvo bez komplikácií, ste po dvoch cisárskych rezoch, čo sa nedá prehliadnuť, aj keď boli realizované už dávnejšie. Aj keď sa pôrod rozbehne spontánne pred termínom cisárskeho rezu, musí sa ukončiť cisárskym rezom pre vysoké riziko ruptúry maternice.

  • Indukcia pôrodu

    , Autor: LenkaTD

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či je možné odmietnuť indukciu pôrodu v prípade: 1. že som ešte neukončila 42tt (nakoľko tehotenstvo môže trvať, podľa mojich info., do ukončeného 42tt), 2. termín pôrodu mi bol určený mojim gyn. iba na základe menštruácie (ktorú som nemala pravidelnú - rovnako ako ovuláciu) a už pri určovaní termínu mi môj gynekológ povedal - hoci do preukazu mi zapísal dátum podľa menzesu, že "to bude neskôr", 3. a v neposlednom najdôležitejšom rade bábätko je v poriadku (ozvy), pohyby cítim, kontrakčná činnosť nie je vôbec vysoká (žiadne kontrakcie zatiaľ necítim), celkovo sa cítim veľmi dobre, som aktívna a nemám žiadne problémy ani fyzické obmedzenia. Som prvorodička do 30 rokov, otváram sa postupne - zatiaľ na 3 cm. Aké sú moje práva? Dokedy môžem čakať na prirodzený pôrod? Zatiaľ ma nikto neinformoval o možných rizikách a komplikáciách indukovaného pôrodu (väčšia pravdepodobnosť sekcie, kliešťového pôrodu a pod.) čomu sa chcem určite vyhnúť. Ďakujem za váš názor. PS: Obvodný gynekológ mi indukciu a príjem v nemocnici zapísal do tehotenského preukazu IBA deň po určenom termíne a iba s argumentom "načo čakať".

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pacient, až na pár výnimiek, môže odmietnuť všetko. Je potrebné však podpísať zdravotníckemu personálu odmietnutie aj napriek poučeniu a prevzatia zodpovednosti za seba ako aj za plod. Pacient je plne zodpovedný za svoj zdravotný stav, v prípade tehotnej ženy aj za plod, v prípade smrti plodu ako aj smrti ženy. Indukcia pôrodu je široký pojem. Niekedy sa indukuje pôrod už aj v 36 týždni, ak je na to dôvod. Komplikácie indukovaného pôrodu sú porovnateľné s komplikáciami pôrodu, ktorý sa rozbehol spontánne. O plode hovoríme, že je v termíne už po ukončenom 36 týždni tehotenstva, t.j. 36+1 a vyššie. Tehotenstvo trvá 40 ukončených týždňov. Štandarnde za predpokladu, že je všetko v poriadku, môže žena prenášať do 10 dní. Po dovŕšení ukončeného 42 týždňa tehotenstva je nutná hospitalizácia a pôrod. Potermínové tehotenstvo so sebou prináša množstvo rizík a komplikácií. Posledné 3 týždne rastie plod najviac, čo môže byť problém najmä u prvorodičiek, ktoré prenášajú viacero dní. Takisto už dochádza k poruchám placenty, placenta je dozretá až prezretá a môže dôjsť k náhlemu predčasnému odlúčeniu placenty. Tých možných komplikácií je viac a vznikajú prevažne náhle. Ak je niečo v poriadku, o pol hodinu už byť nemusí. Čo sa týka Vášho termínu pôrodu, je ťažké sa mi k tomu vyjadriť, nepoznám výsledky vyšetrení ani ultrazvukov. Ak sú sporné termíny pôrodu, dôležitá je aj súčasná biometria plodu a odhadovaná hmotnosť plodu. Podľa toho čo ste mi napísali máte veľmi priaznivý nález na pôrodných cestách vhodný na indukciu pôrodu. Štandardne to funguje tak, že žena absolvuje tehotenské poradne od 36-37 týždňa tehotenstva v zdravotníckom zariadení, kde plánuje rodiť. Všetky potrebné vyšetrenia ako aj konzultácie a odpovede na Vaše otázky majú byť zodpovedané tam.

  • Pravidelne kontrakcie avsak nie porodne kontrakcie

    , Autor: LydiaB

    Dobry den. Som v 39 tyzdni tehotenstva a uz 3 noc mam prebdenu co mavam pravidelne 10 minutove stahy maternice a mierne tvrdnutie bruska. Stah trva cca 40sekund. Chcela som sa opytat ci je to normalne mat pocas celej noci cca od 22.00 - 7.00 rana pravidelne stahy kazdych 10min. Nemoze to nejak negativne ovplyvnit babatko? Je to bezne mat takyto stav? Lebo este u nikoho som nepocula mat takuto intenzitu stahov v takomto rozsahu. Doktor mi pichol buscopan na ukludnenie ale dalsiu noc to aj tak prislo znova. Otvorena som max na 1 prst a jedine akurat som si vsimla ze mi odisla hlienova zatka. Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    čím viac sa bude pôrod blížiť tým budu kontrakcie častejšie. Interval každých 10 minút ešte nie je na návštevu pôrodnice, počkajte kým bude interval aspoň každých 7 minút a následne choďte do pôrodnice. Ak cítite pohyby dieťatka všetko je v poriadku a nemusíte a obávať. Držím palce k pôrodu.