Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysvetlenie lekárskej správy

    , Autor: Iva93

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa obrátiť na Vás z dôvodu vysvetlenia správy z poslednej kontroly.
    Prvý termín pôrodu bol vypočítaný na 5.4 , ale po včerajšej prehliadke sa to presunulo na 9.4 na základe preštudovanie vyšetrenia z prvého trimestra. Môj cyklus nikdy nebol pravidelný. Meškal, poprípade prichádzal aj niekoľko dní pred očakávaným termínom, alebo po ňom.
    Ako prvorodička som sa obávala prenášania, preto by som Vás chcela poprosiť o vysvetlenie nálezu. Hlavne keď mi bolo povedané že plodovej vody ubúda, ale je jej stále dosť.

    Pohyby cíti, nekrváca, vody stoja, kontrakcie sporadické
    Hrdlo 2,5-3 cm, vonkajšia bránka pre oret, vnútorná uzavretá, klenby voľné. Uterus ako hráč.terminalis, tonizovany, opp 140 / min.
    USG:
    Hlavičkou, p.p.p.II, AS +, AP +, FW 3800 g, placenta na zadnej strane, fundus typ III, normo až oligohydramnion , pupočník 3 cievy, UA S/D 1,78 , PI 0,60 , v norme.

    Ak by ste bol taký dobrý a možno troška bližšie priblížil jednotlivé časti nálezu. Pre lepšiu orientáciu.

    Ďakujem

    Pekný deň



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte nezrelý nález na pôrodných cestách, krčok maternice má 2,5 - 3 cm a je otvorený pre prst po vnútornú bránku, ktorá je teda uzavretá, takže sa ešte nedosahuje hlavička. Maternicu máte veľkosti zodpovedajúcej termínovému tehotenstvu, ozvy plodu sú v norme. na USG je postavenie plodu hlavičkou chrbátikom vpravo, odhadovaná hmotnosť plodu je 3800g, placenta je na zadnej stene smerom k hornej časti maternice, je zrelá, množstvo plodovej vody je medzi normou a zníženým množstvom plodovej vody, pupočník má 3 cievy, čo je norma, prietoky v pupočníku sú v poriadku. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.