Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,660 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Porod

    , Autor:

    A blizsie mi to prosim vas neviete objasnit znamena to ze som otvorena na prst alebo ako to je ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa nálezu máte hrdlo v dĺžke 1,5 cm a ste otvorená pre prst. Nález je primeraný týždňu tehotenstva.

Podobné otázky

  • Zhrubnutie hlasu po porode

    , Autor:

    Dobrý deň, v 3.trimestri som zacala pozorovat zmenu hlasu, co pretrvava aj po porode. Je hrubsi a pri smiechu trochu preskoci ako pri mutovani. Nepoznam nikoho, co by mal taky problém. Som 3 mesiace po porode. Prosim je sanca ze to prejde alebo je potrebne dat vysetrit stitnu zlazu alebo riešiť s obvodnym lekárom? Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, určite by som to riešil s príslušným špecialistom, či už ORL lekárom, prípadne aj endokrinológom. Ja Vám takto bližšie nepomôžem.

  • Pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Momentálne som 37tt+2 d. Bola som na vyšetrení včera v nemocnici na pásoch, ultrazvuku a vyšetroval ma Dr. aj odspodu. Som otvorená na 2cm a mám aj bolesti. Dr. tvrdí, že poslíčkovia. Myslela som, že už budem hospitalizovaná ale lekár ma poslal domov s tým, že mám ležať a keď budem mať bolesti mám sa osprchovať v teplej vode. Chcela by som sa spýtať či som nemala byť hospitalizovaná? Bojím sa že keď začnú bolesti nerozoznam ich od skutočných a tých poslickov alebo ci to nepôjde príliš rýchlo keďže som už otvorena. Malý je veľmi nízko aj lekár mi to povedal. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez kontrakcií sa porodiť normálne nedá. Ak ste aj otvorená pre prst, či dva, krčok ná ešte svoju dĺžku a nemáte pravidelné bolesti každých 5 minút, ktoré si predychávate, ešte nerodíte. Na to, aby ste mohli rodiť, musíte byť otvorená na 10 cm. Predpokladám, že ste prvorodička. Ak Vám neodteká plodová voda, nemáte pravidelné bolesti, nekrvácate a CTG, ako aj USG vyšetrenia boli v poriadku, nie je dôvod na hospitalizáciu. Aj keď Vás hospitalizujú, nikto s Vami nebude nič robiť, kým sa pôrod nerozbehne sám, alebo kým sa nezhoršia výsledky monitorovacích vyšetrení a bude nutné pôrod vyvolávať alebo ukončovať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • VBAC

    , Autor:

    Dobrý deň. Skúsim byť stručná. Rodila som pred tromi rokmi. Prišla som v noci s konrakciami na príjem, otvorená na 1cm. O 6 mi praskli plodovú vodu a pôrod sa pekne rozbehol, okolo obeda otvorená na 8cm. Vtedy som požiadala o epidurál, po čom sa všetko nejako zastavilo. Dali ma na kozu, na oxytocin a nechali ma tam v najsilnejších konrakciách asi 3 hodiny. Vraj mam tlačiť, ked bude kontrakcia najsilnejšia. Nakoniec prišiel lekár a usúdil, že bábätko sa nevie dostať cez panvu, že treba pôrod ukončiť sekciou. Pre silné kontrakcie prebehla sekcia v uplnej narkóze, bez komplikácií. Syn mal 4440g (ja mám 180cm). Doteraz ma však trápia 2 veci:
    1.Bola chyba, že som si dala epidurál? Je to dôvod, prečo som neporodila prirodzene?
    2. O 4 mesiace rodím, odporúčate mi sekciu alebo vaginalny pôrod?
    Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na prvú otázku Vám neviem odpovedať. Existuje viacero názorov na pôrodnú epidurálnu analgéziu (PEDA). Ja osobne dávam rodičkám epidurál, keď sú otvorené na 4 - 6 cm. Skúsenosti mám také, že skoré podanie epidurálu môže pôrod zastaviť, preto po aplikácii epidurálu napájame infúziu s oxytocínom, aby maternica naďalej bola v činnosti. Naopak podanie epidurálu na pokročilý nález na pôrodných cestách môže spôsobiť to, že žena nevie, kedy má tlačiť, pretože necíti kontrakcie. Čo sa týka súčasného tehotenstva, na VBAC musia byť splnené podmienky. Otázka skôr znie, či vy chcete rodiť spontánne, ako to máte nastavené v hlave. Máte diagnózu, kedy si môžete povedať, že chcete sekciu a budete rodiť sekciou. Ak je jazva dostatočne hrubá, plod nevychádza extrémne veľký a hlavne, nález na pôrodných cestách je priaznivý a kontrakčná činnosť sa rozbehne sama, môžete skúsiť rodiť aj spontánne. Každopádne rozhodnutie je na Vás. Myslím si však, že teraz je ešte predčasne hovoriť o spôsobe vedenia pôrodu. Dôležité je to, aký bude stav v 37. týždni tehotenstva.

  • VBA2C

    , Autor:

    Dobrý deň prajem! Ja by som sa chcela opýtať následovnu otázku:Mala som 2 akútne sekcie,1.-3/2014,predčasný pôrod v 35tt odtok plodovej vody a syn sa otočil v bolestiach kp,2.-11/2018,pokus o vbac,žiaľ neúspešny,z dôvodu nepostupujúceho pôrodu po odtečení vody (18hodín)a klesanie oziev. Mojou otázkou je,či odstupom času je možné niekde na Slovensku ešte skúsiť rodiť spontánne po 2akútnych sekciach? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne si myslím, že Vám to nikde nebude umožnené, ale vyjadriť sa Vám viem a môžem iba za našu kliniku. U pacientky po 2 cisárskych rezoch je indikované ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.

  • Streptokok

    , Autor:

    Dobrý deň, pri vyšetrení na prítomnosť stretokoka v 36. týždni mi zistili pozitívny výsledok.
    Boli mi predpísané antibiotiká plus mi vraj bude pichnuté antibiotikum do žily priamo pri pôrode.
    Som však alergická na antibiotikum augmentín. Môže to nejako skomplikovať podanie lieku pri pôrode?
    Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, v prípade alergie na Amoxicilín sa budú podávať antibiotiká iného druhu.