Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Jazva

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Som 3 tyzdne po sekcii a zaujimalo by ma kolko trva kym sa jazva zahoji a akym sposobom sa o nu starat. Aktualne pouzivam cicatridina sprej a neviem dokedy je vhodny a kedy je mozne ho nahradit nejakym gelom alebo kremom na jazvy. Je vhodna aj cicatridina mast alebo skor strataderm alebo contractubex?
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, koža sa hojí pomerne rýchlo, niekoľko týždňov, jazvy na maternici sa hojí pol roka. Na kožu môžte používať Cicatridina krém, sprej môžete dopotrebovať a nahradiť ho krémom, alebo aj masťou, s obsahom kyseliny hyaurónovej. V lekárni je k dostaniu množstvo prípravkov. Môžete používať ktorýkoľvek z menovaných prípravkov.

Podobné otázky

  • Jazva po sekcii

    , Autor: Mima879

    Dobrý deň, mám otázku. Som 4 týždne po sekcii, jazva sa mi pekne zahojila stehy mi nevyberali ale na začiatku rany mi ostala nitka, taký menší uzol. Chcem sa opýtať, či mi tá nitka sama vypadne, alebo to treba nejako riešiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli použité samovstrebateľné stehy, uzlík na konci reznej rany by mal sám odpadnúť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Jazva po sc

    , Autor: Asti

    Dobry podvecer. V nedelu to budu 4 tyzdne od akutnej sekcie, pocas ktorej mi zaroven rozrusovali zrasty po predoslej sekcii na pravej strane. Uz po tyzdni som sa vedela normalne hybat, nic nebolelo, samozrejme vstavala som este s oporou. Vcera bol trosku narocnejsi den a musela som viackrat zdvihnut 12,5kg starsieho syna, navyse s mladsim som vstavala z kresla uz cez brucho a dnes citim akoby presilene brusne svaly a miernu bolest v okoli pod jazvou na tej strane, kde som mala zrasty. Mam podla Vas zbehnut ku svojej gyn alebo sa par dni setrit a prejde to aj samo? Dufam, ze som si neublizila.... Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu si myslím, že ste sa presílila a máte “svalovku”. Do pár dní by sa to malo zlepšiť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Samozrejme, pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, keďže ste ešte šestonedieľka a starostlivosť o Vás v prípade ťažkostí, či komplikácií má ešte zdravotnícke zariadenie.

  • Ocistky a zrazeniny

    , Autor: Asti

    Dobry den. Dnes som 7my den po akutnej sekcii, pocas kt mi robili aj adhesiolyzu po predoslej sekcii. V nemocnici mi zacali ocistky uz rednut, ale mam dojem ze ako som sa doma rozpohybovala, tak su ocistky znova ako menstruacia, no so zrazeninami do 4cm velkymi. Teplotu nemam, jazva ma uz ani nejak neboli, dojcim od 4ho dna, myslite ze uz to moze byt problem a mam ist k doktorke? Dakujem :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o problém. Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Počas pôrodu cisárskym rezom je dutina maternice otvorená a inštrumentálne vyčistená, na rozdiel od ženy po spontánnom pôrode, kedy sa dutina maternice inštrumentálne nečistí, takže žena po spontánnom pôrode krváca obvykle silnejšie a od momentu pôrodu na rozdiel od pacientky po cisárskom reze, u ktorej maternici pomôžeme tým, že ju počas výkonu vyčistíme, a tým je aj špinenie po cisárskom reze minimálne alebo žiadne a až po rozbehnutí laktácie dôjde ku krvácaniu a odchodu očistiek, ktoré môžu byť v prvé dni aj vo forme krvných zrazenín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo po porode

    , Autor: Simona228

    Dobrý deň, pred 3 dňami som porodila mŕtvu dcérku v 37tt. Je to pre nás veľmi ťažké a jedine čo mi dokáže pomôcť je ďalšie tehotenstvo.
    Máme ešte aj 3 ročnú dcérku, ktorú stále
    dojčím. Samozrejme, neťahá toľko ale cucne si aj viac krát za deň ale len na chvilku. Zatiaľ sa mi ešte mlieko nespustilo keďže v tehotenstve som mlieko stratila a okolo 24tt. mi začalo už ísť kolostrum.
    Moja otázka je.: Je možné otehotnieť aj počas dojčenia? A za akú dobu je možné otehotnieť? alebo je nutné malú odstaviť. Nerada by som ju odstavila v takejto situácii v akej sa teraz nachádzam.
    Ďakujem tá odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, obdobie laktácie nie je antikoncepcia. Žena nemusí mať menštruáciu, môže kojiť a aj tak vie otehotnieť. Ak chcete prvé dieťa ešte občas kojiť, nemusíte za každú cenu zastavovať laktáciu. Aj napriek okolnostiam ste šestonedieľka, takže teraz máte 8 týždňov, aby sa Váš organizmus dal po fyzickej stránke do poriadku. Ak ste rodili spontánne, vaginálne, počkal by som minimálne 3 mesiace a tak sa začal snažiť otehotnieť. Ak bol pôrod realizovaný cisárskym rezom, je nutné počkať minimálne pol roka, pokým sa nezhojí jazva na maternici.

  • Cisársky rez - jazva

    , Autor: Emušaa

    Dobrý večer prajem ,chcela by som sa len informovať,či je v poriadku,že som 9 deň po sekcií a mám tvrdu jazvu a asi najviac na ľavej strane. Je potrebne sa ukázať na kontrole alebo je to v poriadku ? Nechcem dopredu stresovať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa pravdepodobne o proces súvisiaci s hojením vrstiev brušnej steny. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste bol výkon realizovaný.