Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po pôrode

    , Autor: LVMI

    Dobrý deň chcem sa spýtať som 3 týždne po pôrode. Je možné si dat antikoncepciu skôr ako po šestonedeli? Alebo aj po ukončení? A ešte taka otázka od kedy je žena naspäť plodná hneď alebo neskor ďakujem za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas kojenia aj v šestonedelí je možné užívať iba jednozložkovú gestagénovú hormonálnu antikoncepciu. Šestonedelie nie je automaticky antikoncepcia a žena dokáže otehotnieť aj počas šestonedelia, treba na to myslieť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám spomínanú antikoncepciu vie predpísať.

Podobné otázky

  • Trhlinka na hrádzi

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň,
    Mala by som otázku,
    Som 7 týždňov po pôrode, malé pôrodné zranenia, hojenie prebiehalo v poriadku,štichy vypadli, ale teraz 7t po pôrode Začali štípanie pri močeni,skontrolovala som ranu a na hrádzi bližšie sa mi vytvoril maly pľuzgierik a rana sa akoby otvorila na 0,5 cm jemne svetlou krvou vie zakrvácať, vypada to akoby sa asi roztrhla ranka, je možné sa to prirodzene zacelí? Alebo to treba znovu zašiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je možné, že to bude treba riešiť vrámci krátkeho výkonu, kedy by sa dané miesto potrebne ošetrilo. Ťažko však takto povedať. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa ˇ, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Zrazenina

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať som 6 dni po pôrode všetko bez veľkých zranení a komplikácií.
    Včera zo mna ale vypadla obrovská krvna zrazenina tmavej farby. Vo veľkosti asi aj 15 cm.
    Všetko ale bez bolesti. Nemám žiadne kŕče,teplotu ani nič podobne, len jemne štipkanie pri močení. Je veľkosť takej zrazeniny normálna? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, niekedy môže po pôrode vypadnúť krvná zrazenina aj veľkosti päste. Nie je to nič výnimočné. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Zmeny po pôrode

    , Autor: Sisa1111111

    Som skoro 6 mes po porode a všimla som si že na konci posvi za krokom maternice mam akoby kúsok oddelenej sliznice je ružovej farby ..pred pôrodom tam nebola..co to môže byť..
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o slizničnú riasu alebo polyp sliznice spôsobený zhojením pôrodného poranenia. Bez videnia nálezu sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám povie viac.

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, pred 3 týždňami som porodila sekciou. Už v nemocnici sestričky po pôrode riešili, že spinim slabo. Čakali, ze sa u mňa spustí spinenie deň po sekcii, keď ma postavili na nohy. Moje spinenie bolo na intimku už v pôrodnici. Strašne slabé. Po 4 dňoch ma pustili domov s tým, že maternica sa pekne sťahuje a spinenie pretrváva. 6 dni po pôrode som úplne prestala špiniť. Po dvoch týždňoch som sla na kontrolu do pôrodnice s tým, že mám bolesti v podbrusku. Maternica nebola ešte vycistena. Všetko ostatné bolo v poriadku. Tým, že mi to počas vyšetrenia podrazdili som možno hodinku po vyšetrení spinila. Odvtedy zasa vôbec nič. Jemne bolesti podbruska stále cítim (bolesti ako pred menštruáciou). Je to v poriadku? Nechcem behat do nemocnice len tak pre nič za nič. Po prvom pôrode som však krvacala 7 týždňov. Teraz 6 dni. Som z toho nesvoja a nechcem niečo zanedbať. Okrem jemných bolesti v podbrušku mi zatiaľ nie je vôbec nič. Mám však obavy, aby som nemusela ísť po šestonedelí na nejaké čistenie…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa vyjadriť objektívne. Slabé špinenie po cisárskom reze je normálne, najmä prvých štyri - päť dní, nakoľko počas operačného výkonu vyčistíme maternicu, takže sa najbližšie dni po sekcii nemá čo čistiť. Je to úplne iné, ako u pacientky po spontánnom pôrode. Bez vyšetrenia a videnia USG nálezu sa Vám takto naozaj neviem objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o patológiu, už som zažil pacientku, ktorá špinila celkovo 4 dni a všetko bolo v poriadku. Záleží aj od toho, či kojíte alebo nie. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré navštívte v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností.

  • Zápaly po pôrode

    , Autor: Ann320

    Dobrý deň,
    od pôrodu ma trápi mykóza, zápaly a pocit sucha. Chcela by som začať užívať vaginálne probiotiká a cicatridina čípky, avšak v noci pravidelne stávam k synovi, čiže každý preparát po 2-3 hodinách vytečie. Má význam ich užívať aj v tomto prípade? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak za týchto okolností s tým nenarobíte nič.
    Ak kojíte, budete vstávať. Užívanie vaginálnych probiotík má zmysel aj v tomto prípade.