Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cistenie

    , Autor: ladvinka

    Pan doktor, som tyzden po porode a chcem sa spytat ci je v poriadku ked mi tam z dola trci taky kusok zrazeniny, vyzera to ako maso. Ci sa to este cisti po porode. Dakujem za odpoved ☺

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu je veľmi ťažké sa vyjadriť. Nepoznám okolnosti pôrodu ani pôrodných poranení. Ste šestonedielka, maternica sa ešte čistí. Prítomnosť krvných zrazenín v pošve alebo v pošvovom vchode je normálna. Neviem či sa jedná o "útvar" ktorý po umytí už nebude prítomný, alebo o útvar trčiaci z pôrodného poranenia. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili alebo Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, pred 3 týždňami som porodila sekciou. Už v nemocnici sestričky po pôrode riešili, že spinim slabo. Čakali, ze sa u mňa spustí spinenie deň po sekcii, keď ma postavili na nohy. Moje spinenie bolo na intimku už v pôrodnici. Strašne slabé. Po 4 dňoch ma pustili domov s tým, že maternica sa pekne sťahuje a spinenie pretrváva. 6 dni po pôrode som úplne prestala špiniť. Po dvoch týždňoch som sla na kontrolu do pôrodnice s tým, že mám bolesti v podbrusku. Maternica nebola ešte vycistena. Všetko ostatné bolo v poriadku. Tým, že mi to počas vyšetrenia podrazdili som možno hodinku po vyšetrení spinila. Odvtedy zasa vôbec nič. Jemne bolesti podbruska stále cítim (bolesti ako pred menštruáciou). Je to v poriadku? Nechcem behat do nemocnice len tak pre nič za nič. Po prvom pôrode som však krvacala 7 týždňov. Teraz 6 dni. Som z toho nesvoja a nechcem niečo zanedbať. Okrem jemných bolesti v podbrušku mi zatiaľ nie je vôbec nič. Mám však obavy, aby som nemusela ísť po šestonedelí na nejaké čistenie…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa vyjadriť objektívne. Slabé špinenie po cisárskom reze je normálne, najmä prvých štyri - päť dní, nakoľko počas operačného výkonu vyčistíme maternicu, takže sa najbližšie dni po sekcii nemá čo čistiť. Je to úplne iné, ako u pacientky po spontánnom pôrode. Bez vyšetrenia a videnia USG nálezu sa Vám takto naozaj neviem objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o patológiu, už som zažil pacientku, ktorá špinila celkovo 4 dni a všetko bolo v poriadku. Záleží aj od toho, či kojíte alebo nie. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré navštívte v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností.

  • Je možné dostať menštruáciu 5týždnov po pôrode?

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, je možné dostať menštruáciu 5týzdnov po pôrode? Po pôrode som sa čistila asi 4 týždne, potom krvacanie slablo až prestalo a znova sa objavilo, ale vyzerá to ako menštruačné krvacanie (sem tam je aj taká malinká zrazeninka)
    Je to možné? Alebo je to ešte čistenie z pôrodu?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, že sa Vám dostavila prvá menštruácia od pôrodu. Je to individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Teplota

    , Autor: Patiik

    Dobr deň , porod bol 25.7.2023 . Dnes ma od rana boli prisnik aj ma dotyk a pri kojení keď ťahal ma bolelo nie ňeznesitelne ale bolelo . Teraz ked som mu dávala piť tak tá bolest ustupuje . Od rana ma boli hlava a okolo štvrtej mi vystúpila teplota na 37.8 vzala som paralen a klesla na 37.3. Bradavky červené niesu . Môže byt tá teplota zo zápalu prsníka ? Alebo z krčka maternice ? Nemám zapáchajúci očistky ani bolest podbrušku. Čistenie mam také tmavo červené resp soabo hnede a dnes zimná dačo vypadlo akoby obal tmavej cervenej farby . Nebola to zrazeninu lebo keď sim po tom lredla vložkou nerozlišovali sa ale ostala taká istá nezmenená . Viete mi poradiť sko postupovať? (Jemne trošku ma zo spodu zastipne, nie pri moceni)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi to skôr príde na nedostatočne vyprázdnený prsník. Ak by sa jednalo o zápal, teplota by sa šplhala k 40*C. Je potrebné pravidelné kojenie a vyprázdňovanie (poodsávanie) prsníkov, každé cca 3 hodiny, niekedy aj skôr. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Šestonedelie a tehotenstvo, menzes

    , Autor: Simona228

    Dobry den.
    Mám 2 otázky.
    Je normálne takéto čistenie po porode? Po troch týždňoch od porodu som začala mat akoby menzes, po úplne minimálnom špinení jasná červená krv vo velkom množstve ako pri menštruáciu, trvala 7dni. Potom 3-4 dni bez spinenie, biely výtok a zrazu špinenie ktoré trvá zatiaľ dva dni. Je to v poriadku?

    2. Otázka.
    Je to mesiac od porodu druhého dieťatka v 37tt, spontánny pôrod, dieťatko zomrelo v brušku pretože si priskrtilo pupocnik, točila sa iba do jednej strany, bola veľmi aktívna.
    Obe moje tehotenstva boli bez jediného problému, mám 27 rokov.
    Môžeme sa začať pokúšať o ďalšie bábätko hneď po šestonedelí?
    Ďakujem pekne za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Na menštruáciu mi to nesedí. Skôr by som myslel na možné reziduá po pôrode, teda zvyšky placenty a blán, ktoré mohli ostať v maternici, prípadne je potrebné uvažovať aj o endometritíde, teda zápale v dutine maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam gynekologické vyšetrenie. Keďže ste ešte šestonedieľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Myomat.uzol

    , Autor: VL95

    Dobrý večer pán doktor. Chcela by som sa prosím informovať. Dnes som po týždni bola na kontrole po porode a to preto,že mi boli zistené koagulá pravdepodobne veľkosti 25x24mm. Po injekcií sa ani po týždni nevyplavili a dnes nemám pocit, ze injekcia opakovane zabrala. Pani doktorka spomínala, že nerada by odsavala. Je sa prosím čoho obavat? Sú zrazeniny nebezpecne?
    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa postupuje najprv konzervatívne, teda podávajú sa injekcie Metherginu, aby sa obsah dutiny maternice vyplavil. Takto sa dá postupovať v prípade, že v USG obraze sa nezobrazuje v dutine cievny tok, inak je potrebné dutinu maternice inštrumentálne zrevidovať. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle bolestí podbruška, teplôt, či zapáchajúceho výtoku, dá sa postupovať konzervatívne a USG zopakovať. Ak bolo USG realizované týždeň po pôrode a nie je prítomný cievny tok, nevidím dôvod na čistenie dutiny maternice. Nepoznám však USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.