Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobrý deň

    , Autor: jana-8

    Dobrý deň ,chcela by som sa informovať bola som 4.7.208na konzultáciu pri primátori ako budem rodiť. Naplánoval mi sekciu ná 17.7.2018. Ale ešte medzitym som mala prísť do poradne 11.7.2018 bola som a doktor mi povedal že mám prísť do ďalšej poradne 18.7.2018 . Lenže nevidel všetky papiere . Kôli sekcii som prestala brat antibiotiká rovamicine a neviem teraz či ich mám opäť nasadiť alebo nie. Volala som primárovi ale nezdvíha . Som ťažko anemicka a mám akútnu toxoplazmozu od začiatku tehotenstva. Mám predpísané antibiotiká ale kôli sekcii som ich prestala užívať . Viete mi poradiť ? Lebo pán doktor čo som bola v poradni videl iba správu o naplánovanú sekcie nevidel správu o akútnej toxoplazmoze a o ťažkej anemii.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri poslednej návšteve ste mali informovať službukonajúceho lekára na ambulancii o nových skutočnostiach, o ktorých nevedel. Ak už máte zindikovanú sekciu a naplánovaný termín, riaďte sa ním. Riaďte sa pokynmi lekára, v tomto prípade primára, ktorý Vám sekciu zindikoval, určite Vám primár vysvetlil postup. Ak nie je lekár informovaný o všetkých skutočnostiach, ovplyvní to celkový jeho záver ako aj postup. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde máte pôrod naplánovaný.

Podobné otázky

  • krvacanie

    , Autor: Janeja

    Dobry den pan doktor,
    som 3 tyzdne po porode, ktory bol vyvolavany a rychly 2,5 hod. Je to stvrty porod a mal som normalne hnede spinenie a zrazu mam jasno cervene spinenie. Nemam bolesti ani horucku. Iba dojcim.Je to v poriadku ze je svetlo cervena krv? Dakujem Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, špinenie sa môže vyskytovať. Ak by však špinenie pretrvávalo viac ako 8 týždňov a nemalo by tendenciu k slabnutiu, či zmene farby na hnedú, či žltý výtok, bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Odsledujte si to.

  • Krčok v 32+0 t

    , Autor: Janet

    Dobrý deň,
    v 30+5 t gynekolog ma vaginalne vysetril kvoli tvrdnutiu brucha. Zaver: krčok polotuhy, 3cm, hlavička na spicku prsta. Nasadil mi guajacuran 2x1 tableta.
    Dnes som v 31+6 t a gynekolog ma opätovne vaginalne vysetril. Zaver: krčok mäkksi a ze ma cca 2 cm, guajacuran ze mozem si dat 1 tabletu rano.
    Dali mi pasy na brucho na kontrolu sťahov maternice tak teda, ze to brucho tvrdne keď sa maly hybe a hybe sa casto.

    Nechodim uz ani na dlhe prechadzky snazim sa co najviac oddychovať.
    Prvy porod ukonceny akutnou sekciou po odtoku plodovej vody.

    Lekar mi povedal, ze keby to bolo zle posle ma do nemocnice, ze mam sa setriť, ze je to v progresii, ale ze je to normalny nalez.
    No napriek tomu je normalne mať na zaciatku 32+0 tyzdna krcok v dlzke 2 cm ? Resp ked mi pri prvom tehotenstve povedali ze mam krcok 2 cm tak som do dvoch tyzdnov porodila.

    Nerobil mi ultrazvukom cervikometriu ani ma ultrazvukom nepozeral, ze nechce zbytocne drazdit maternicu a vlastne ten treti velky ultrazvuk absolvujem az cca v 35 tyzdni.
    Neviem ci zbytocne som zacala stresovat alebo je to opravnene, ale prosim vas o radu ako by ste asi postupovali vy. Lebo ostala som dost zmätena nakolko citam na internete, ze niektore zeny maju v den porodu krcok tuhy a v dlzke 2 cm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je vhodné realizovanie USG cervikometrie. Ak je však podľa Vášho obvodného gynekológa nález v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Dvojcentimetrový krčok pre špic prsta je nezrelý nález nesvedčiaci pre pôrod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte.

  • Plánovaný cisarsky rez a škrabanie v hrdle

    , Autor: Zuzu38

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma pobolievat hrdlo bez inych symptómov, bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, iba škriabanie v krku, kúpte si v lekárni voľnopredajné pastilky, zvýšte príjem tekutín, vhodné sú nebublinkové tekutiny, najmä čaje s medom, užívať môžete aj vitamín B a C, mimo užívaných tehotenských vitamínov. Odsledujte si to.

  • Novorodenca zltacka

    , Autor: mirka2305

    Dobrý večer je normálne ,že dieťa s novorodeneckou žltačkou nemá záujem o mlieko(um alebo MM)dieťa má den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, novorodenec so žltačkou je síce spavejší, ale pri dňovom novorodencovi sa to nedá povedať. Dňové dieťa sa ešte čistí, môže aj zvracať plodovú vodu. K rozvoju laktácie však dochádza štandardne na tretí až piaty deň. Dovtedy má ešte zásoby od Vás. Nie je to veľmi otázka pre gynekológa, navyše nepoznám žiadne informácie, ani okolnosti. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať novorodeneckých lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Raz vyskočený tlak

    , Autor: mirka2305

    Dobrý deň prosím vás na poslednej poradni som mala vyskočený tlak 160/90 bola som aj ležať odvtedy mám tlak v poriadku(mám aj lieky 3x denne Dopegyt) len pri námahe sa zvýši.Aky veľký vplyv má tlak na bábo 39tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je tlak krvi stabilizovaný na antihypertenznej liečbe, nemá to žiadny vplyv na tehotenstvo. Vysoký tlak nemá ani tak vplyv priamo na plod, ako na placentu. Pri nekorigovanom vysokom tlaku krvi hrozí, okrem iného, napríklad predčasné odlučovanie placenty. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.