Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrod po sekcii

    , Autor: any

    Dobrý deň,
    V júli budú 3.roky,čo som po akútnej sekciiv 34tt,zatiaľ si mám preventívne urobiť predoperačné,ale ak bude všetko v poriadku,budem rodiť prirodzene,je pravda,že keď už bola sekcia pôrod sa nemôže vyvolávať?Ak budem prenášať hrozí mi opäť sekcia alebo ako to je?ďakujem :-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetko to závisí od odhadu hmotnosti plodu, merania hrúbky jazvy po SC v maternici a akútnosti stavu.Myslím si, že vybavené papiere by ste mohla mať vybavené a uvidí sa podľa situácie.Zatiaľ sa môžte chystať na obe varianty, myslím si, že sa to doriši podľa aktuálneho stavu týždňa gravidity.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Druhy porod

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Zaujimal by ma Vas nazor resp. zauzivane postupy v slovenskych porodniciach v pripade vedenia druheho porodu pokial ma zena za sebou prvy porod sekciou. Rodila som v roku 2016 akutne cisarskym. Bola som v zaverecnej faze bolo treba tlacit akurat hlavicka nechcela zostupit nizsie. Prenasala som. Porod bol v podstate vyvolavany bez nejakych zavaznych komplikacii. Voda bola zelena. Po 3 rokoch budem zase rodit a obavam sa ze lekari budu trvat na cisarskom. Nerada by som rodila cisarskym len tak bez priciny. Je prirodzeny porod po sekcii bezpecny? Narazam na tu jazvu pripadne su tam nejake ine mozne rizika?
    Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak žena chce rodiť spontánne a za predpokladu, že budú splnené podmienky k tomu, aby ste mohli rodiť spontánne, dá sa to. Podmienok ako aj rizík je viacero, záleží však na okolnostiach, ale možnosť spontánneho pôrodu po cisárskom reze je.

  • sekcia

    , Autor: steva

    dobry den pani doktorka chcem sa opytať ak a je šanca druhej sekcie ked vroku 2009 som mala sekciu kvoli kp. vysokemu tlaku 150/100, a opuchom, ake je percento že sa mi indikacie zopakuju, nakolko sa bojim spontanneho porodu kvoli rupture maternice, a či by sa dalo vyžiadať sekciu aj druhy krat , može sa stať že už nebudu žiadne indikacie a ja budem musieť rodiť spontanne naozaj sa bojim radšej by som podstupila dalšiu sekciu. A ešte by som chcela vedieť či su indikaciou aj žlačnikove kamene nakolko ich mam. Ďakujme za vaš nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to, či sa tlaková indikácia zopakuje alebo nie, je veľmi individuálne, problémy s tlakom sa môžu aj nemusia zopakovať. Veľmi podstatná je aj odhadovaná hmotnosť plodu v termíne pôrodu. Čím väčší odhad hmotnosti plodu u pacientiek po predchádzajúcom cisárskom reze , tým sa lekári viac prikláňajú k ukončeniu pôrodu opakovaným cisárskym rezom. Niektoré kliniky prihliadajú aj k prianiu pacientky ohľadne ukončenia pôrodu. Spontánny pôrod po sekcii v minulosti je prísne monitorovaný, meria sa hrúbka jazvy a ruptúra maternice je veľmi vzácnou komplikáciou.