Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ....

    , Autor: ivuska2463

    ešte sa chcem opýtať, keď som po pôrode a 18.7. 2013 bolo 6 týždňov po pôrode, ako sa potom počíta ovulácia a kedy približne by som mala dostať menštruáciu?táto otázka nadväzuje na predošlú, neviem či by som mohla byť tehotná a v akom čase, naposledy sme mali nechránený pohlavný styk 28.7.2013....ďakujem, skúste mi približne spočítať kedy mám rátať plodné dni?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nedá sa to určiť pretože nevieme kedy ste mali poslednú menštruáciu resp. ak menštruácia ani nebola plodné dni môžu byť kedykoľvek.

Podobné otázky

  • Stazene dychanie

    , Autor: Asti

    Dobry den. Som 4 tyzdne po sekcii a odzaciatku mam akoby problem sa nadychnut, ked stojim. Koli tomu som pri prvom vstavani po sekcii aj kolabovala. Som nizsieho vzrastu, mala som velke babatko 4,5kg a ostala mi aj dost vyrazna diastaza (samozrejme ju po 6n budem riesit). Akoby som mala vsetky vnutornosti spadnute dolu v bruchu. To stazene nadychnutie pripisujem prave tomu. Moze to byt tym prosim Vas a vyriesi sa to spolu s diastazou? Alebo mam iny problem.... Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí s dýchaním môže byť viacero. Nemusí sa jednať o nič vážne, ale myslieť je potrebné aj na pľúcnu embóliu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť a určite Vás nebudem a nechcem takto strašiť. Odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde bol operačný výkon realizovaný, kde poznajú všetky okolnosti výkonu a kde majú k dispozícii aj potrebných špecialistov - internistov.

  • Jazva po sc

    , Autor: Asti

    Dobry podvecer. V nedelu to budu 4 tyzdne od akutnej sekcie, pocas ktorej mi zaroven rozrusovali zrasty po predoslej sekcii na pravej strane. Uz po tyzdni som sa vedela normalne hybat, nic nebolelo, samozrejme vstavala som este s oporou. Vcera bol trosku narocnejsi den a musela som viackrat zdvihnut 12,5kg starsieho syna, navyse s mladsim som vstavala z kresla uz cez brucho a dnes citim akoby presilene brusne svaly a miernu bolest v okoli pod jazvou na tej strane, kde som mala zrasty. Mam podla Vas zbehnut ku svojej gyn alebo sa par dni setrit a prejde to aj samo? Dufam, ze som si neublizila.... Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu si myslím, že ste sa presílila a máte “svalovku”. Do pár dní by sa to malo zlepšiť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Samozrejme, pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, keďže ste ešte šestonedieľka a starostlivosť o Vás v prípade ťažkostí, či komplikácií má ešte zdravotnícke zariadenie.

  • Ivf

    , Autor: Veronika1207

    Dobrý deň pán doktor, zaujimalo by má ako dlho môže žena po ivf prenášať? A keď je vypočítaný termin jasný a dieťa plne vyvinuté či je prenášanie potrebné/povolené. Pripadne keď je po ivf na rizikovom a nejde to na termin či by nebolo lepšie urobiť sekciu aby nenastala napríklad hypoxia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Samotné IVF nie je jednoznačným rizikovým faktorom, či dôvodom na cisársky rez. Záleží tiež od viacerých faktorov, ako dôvod IVF, vek, či je pridružené nejaké ochorenie, napríklad trombofílny stav, tehotenská cukrovka, .... Ak sa na nič neliečite, neužívate žiadne lieky, ani si nepicháte žiadne injekcie a priebeh tehotenstva, ako aj všetky výsledky a nálezy sú v norme, je možné aj prenášanie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ... Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Pomoc

    , Autor: Renatta

    Dobrý večer s manželom mame nechránený styk,dva dni pred MS som si robila test vyšiel duch,dva dni po meskajucej ms mi vyšli dva testy negatívne.... včera som na intímne mala hneváš ty výtok slabý

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to nemá zmysel, testy tak môžu vyjsť falošne pozitívne, ale aj falošne negatívne.

  • Koagulá

    , Autor: Ane

    Dobrý deň prajem, prosím Vás týždeň po pôrode sa mi roztrhali stehy a začala som veľmi krvácať a vychádzali zo mňa koagulá (veľa ich odišlo)...zobrali ma záchrankou a na gynekologii zašili nanovo. Keď mi to zašívali rýchlo zaživa tak hovorili že niečo cez pol litra krvi som stratila. Každopádne od zašitia mám v pošve stále pocit akoby mi to zašili aj s jedným odchádzajúcim koagulom lebo mám pocit takej bubliny dole alebo proste taký ten pocit čo som mala aj pri vypadávaní koagúl pred zašívaním... Povedali mi že to môžem mať taký pocit pebo mi to napuchlo pri zašívaní... Akurát už prebehol týždeň od zašívania a stále ten pocit mám.. Úplne akoby mi jedno koagulo ostalo v pošve ale nevie odísť tým že som nanovo zašitá.... Chcem sa opýtať je to možné alebo je to naozaj len pocit? A ak by sa to tak aj stalo je to nebezpečné? Môže to ostať v tele alebo to musí odísť von? Je ro veľmi nepríjemný pocit ale už od zašitia ani tak veľmi nekrvácam ako predtým.. Teraz už nič nevypadáva a čo sa špinenia krvou týka tak ide málinko.... Len som z toho celkom nervózna stále mám dojem akoby zaš malo vyjsť von to koagula a keď idem na wc či do sprchy tak nič nevýjde akurát tam je ten pocit bubliny z vnútra a je to neskutočne otravný a nepríjemný pocit. Ďakujem krásne dopredu za odpoveď :) S pozdravom Boteková

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, koagulum je krvná zrazenina, ktorá sa rozloží a vstrebe. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.