Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ivf

    , Autor: Veronika1207

    Dobrý deň pán doktor, zaujimalo by má ako dlho môže žena po ivf prenášať? A keď je vypočítaný termin jasný a dieťa plne vyvinuté či je prenášanie potrebné/povolené. Pripadne keď je po ivf na rizikovom a nejde to na termin či by nebolo lepšie urobiť sekciu aby nenastala napríklad hypoxia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Samotné IVF nie je jednoznačným rizikovým faktorom, či dôvodom na cisársky rez. Záleží tiež od viacerých faktorov, ako dôvod IVF, vek, či je pridružené nejaké ochorenie, napríklad trombofílny stav, tehotenská cukrovka, .... Ak sa na nič neliečite, neužívate žiadne lieky, ani si nepicháte žiadne injekcie a priebeh tehotenstva, ako aj všetky výsledky a nálezy sú v norme, je možné aj prenášanie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ... Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Programovany porod

    , Autor: Nika31

    Dobrý večer som 36+2 TT podľa biometrie vraj 37+4 tt váha je 3332 g že bábo má väčšiu hlavičku aj bruško gynekolog má chce poslať na vyvolanie pôrodu po 38tt kvôli váhe pričom pred dvoma týždňami som mala váhu 2332 g bola som 34+1tt podľa biometrie 34+0tt tak nechápem ako môže váha za dva týždne nárast o 1kilo pričom na poradni predtým váha bábätka bola za mesiac len o 800g viac.ze vraj v termíne môže mať cez 4kg a nevytlacim ho, nejako sa mi to nezdá termín pôrodu mám 24.10.2023 a som po ivf vklad bol 2.2.2023.mozem odmietnuť programovany pôrod?keď s tým nesúhlasím?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je teraz ešte veľmi predčasne hovoriť o programovanom pôrode. Ak ste po embryotransfere, datácia tehotenstva je presná, teda vieme presne, v ktorom týždni tehotenstva momentálne ste. Je potrebné realizovať pravidelné kontroly (raz týždenne) pozostávajúce z vaginálneho vyšetrenia a vhodné je realizovať aj USG vyšetrenie. Ak skutočne došlo k rapídnemu nárastu hmotnosti plodu, je potrebné vylúčiť diabetickú fetopatiu, či iné patológie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, doterajšie nálezy a výsledky vyšetrení, ako aj výsledky screeningových vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • umele oplodnenie

    , Autor: mirinkaanjelik

    Dobry den, moja kamaratka bola umele oplodnena 22 jula a ja by som chcela vediet ci moze mat dva terminy porodu 7.3. a 2.4, ci sa to neda presne uricit, a ci moze mat taketo terminy dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo vkladané 3 dňové embryo, termín pôrodu podľa IVF vychádza na 7.3.2021. K termínu 2.4. sa neviem vyjadriť.

  • IVF a sekcia

    , Autor: lola33

    Dobry den, som v 31 tt po IVF. IVF som absolvovala kvoli endometrioze, viacnasobnym operaciam, cakame jedno dietatko. Mam otazku ohladne vedenia porodu - som po dvoch laparotomiach a troch laparoskopiach, vsetko kvoli endometrioze, mam diagnostikovane rozsiahle masivne zrasty v celej malej panve, ktore citim mimo tehotenstvo (obmedzuju ma napr. pri cviceni, kasli a podobne - bodava, ostra, tahava bolest), teraz v tehotenstve s rastucim bruskom je to o to horsie, hlavne pri obcasnom tvrdnuti bruska. Prve tehotenstvo bolo podobne, rodila som prirodzene (tehotenstvo prirodzenou cestou) . Vtedy som bola "len" po dvoch operaciach, takisto s nalezom hrubych zrastov v malej panve- ale len na lavej strane. Porod skoncil takmer kliestami, dlho som sa trapila. Moja otazka teda je, ci by nebolo vhodne viest porod sekciou, vzhladom na problemy a predchadzajuce operacie, obavam sa toho, ze kvoli zrastom bude porod ovela bolestivejsi ako by mohol byt pri zdravej zene.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    túto otázku musí doriešiť váš gynekológ, pprípadne následne konzultovť stav na pracovisku ,kde budte rodiť, je to na zvážení prednostu kliniky, prípadne primára
    s pozdravom