Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sekcia

    , Autor: steva

    Dobry den chcem sa opytať ako sa štandartne rieši situacia ka ma pacientka plan. sekciu a medzi tym ochorie teda čo v mojom pripade som nachladena a nezaberie spinal ako potom uspavaju pacientku lebo vždy je tam to riziko že nemusi každemu zabrať. a ake hrozi riziko ak je pacientak uspata a je chora.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ešte máte na uzdravenie pomerne veľa času, nebojte. Nezlepšuje sa to? Je potom na zvážení nasadenie antibiotickej terapie. Ak nezaberie spinál, čo je veľmi zriedkave (!!!) tak sa pacientka uspáva, ak je pacientka nachladnuta sekcia sa buď o pár dní odloží alebo sa pacietka pri uspávaní intubuje.

Podobné otázky

  • Sestonedelie

    , Autor: Mirilla

    Dobrý deň chcem sa opýtať beriem fraxiparin na riedenie krvi po sekcii od pôrodníka. Bola som u gynekológa na kontrolu ten mi dal vasopirin tiež na riedenie krvi, ale ja som mu zabudla povedať že si dávam fraxiparin a dnes som si dala aj aj a do toho ešte aspirin na zvysenu teplotu je to problém ?

    Mam pichnutie nich po sekciu tak aby som nedostala trombozu bolo mi to predpísané. Taktiež beriem železo ferretab lebo mám železo 88. Sekcia bola spinal, mala som postpunkčne bolesti hlavy a bola mi robená aj krvná zadka.

    Nekojim beriem Medocriptine.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite nie je vhodné užívať súčasne viacero preparátov na riedenie krvi. Je o tom nutné informovať Vášho obvodného gynekológa. Aspirin si svojvoľne nenasadzujte.

  • Prechadzky po sekcii

    , Autor: Silvie

    Dobry den, chcela by som sa spytat, ci je ok chodit na 2 hodinove prechadzky po sekcii.
    Sekcia bola 5.3. a uz asi tyzden chodim kazdy den na prechadzku - prechadzka, pauza na kavu a spat. Cca 8000 krokov pomalou chodzou. Nikto prechadzky nezakazal ale pre istotu sa pytam :) Rana ma neboli, obcas citim akoby tlak a to viem ze potrebujem oddych v lahu.
    Je to ok alebo mam radsej konzultovat s gynekologom? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už prakticky v polovičke šestonedelia. Prechádzky sú úplne v poriadku, je to skôr prospešné ako škodlivé. Nemusíte sa obávať.

  • Plánovaný cisarsky rez a škrabanie v hrdle

    , Autor: Zuzu38

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma pobolievat hrdlo bez inych symptómov, bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, iba škriabanie v krku, kúpte si v lekárni voľnopredajné pastilky, zvýšte príjem tekutín, vhodné sú nebublinkové tekutiny, najmä čaje s medom, užívať môžete aj vitamín B a C, mimo užívaných tehotenských vitamínov. Odsledujte si to.

  • Predoperacne vysetrenia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý večer, chcem sa opýtať, či predoperacne vysetrenia pred planovanym cisarskym rezom sa robia všetky v porodnici, kde budem rodit alebo musím ísť ešte k všeobecnému doktorovi na nejaké vysetrenia. Ešte ma zaujíma kolko dni pred porodom sa robi plánovaná sekcia. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé zdravotnícke zariadenie to má nastsvené trošku inak. Na našej klinike sa plánovaný cisársky rez v termíne vykonáva 7 až 10 dní pred stanoveným termínom pôrodu. Ak nemá pacientka 40 rokov a viac, ani sa na nič nelieči, či nie je nikde sledovaná, nie je potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie a všetky odbery, ako aj EKG sú realizované cestou našej ambulancie pre tehotné. Ak je však u pacientky potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie, odbery, EKG, ako aj samotné vyšetrenie sa realizuje cestou internistu, ktorého si pacientka musí vybaviť.

  • Indikácia od psychiatra a sekcia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ci v porodnici uznávajú papier od psychiatra, keď nechcem rodit prirodzene, ale sekciou. Mam po prvom porode psychické problémy z porodu, preto chcem druhý porod riešiť sekciou. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, existuje diagnóza Horor partus, ktorá je indikáciou pre vedenie pôrodu plánovaným cisárskym rezom.