Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sekcia

    , Autor: steva

    dobry možem uživať v 38 tt sirup od kašľu stopkašeľ sirup, kym nastane termin sekcie aby mi ten kašeľ prešiel nebude treba robiť nove predoperačne vyšetrenia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    každý pôrodník má svoje zvyky ale len pre virózu by som nežiadala opakovanie predoperačného vyšetrenia ak budete v čase cisárskeho rezu v poriadku. Ak bude infekt pretrvávať je možné, že anesteziológ bude na opakovaní trvať.

Podobné otázky

  • Sestonedelie

    , Autor: Mirilla

    Dobrý deň chcem sa opýtať beriem fraxiparin na riedenie krvi po sekcii od pôrodníka. Bola som u gynekológa na kontrolu ten mi dal vasopirin tiež na riedenie krvi, ale ja som mu zabudla povedať že si dávam fraxiparin a dnes som si dala aj aj a do toho ešte aspirin na zvysenu teplotu je to problém ?

    Mam pichnutie nich po sekciu tak aby som nedostala trombozu bolo mi to predpísané. Taktiež beriem železo ferretab lebo mám železo 88. Sekcia bola spinal, mala som postpunkčne bolesti hlavy a bola mi robená aj krvná zadka.

    Nekojim beriem Medocriptine.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite nie je vhodné užívať súčasne viacero preparátov na riedenie krvi. Je o tom nutné informovať Vášho obvodného gynekológa. Aspirin si svojvoľne nenasadzujte.

  • Prechadzky po sekcii

    , Autor: Silvie

    Dobry den, chcela by som sa spytat, ci je ok chodit na 2 hodinove prechadzky po sekcii.
    Sekcia bola 5.3. a uz asi tyzden chodim kazdy den na prechadzku - prechadzka, pauza na kavu a spat. Cca 8000 krokov pomalou chodzou. Nikto prechadzky nezakazal ale pre istotu sa pytam :) Rana ma neboli, obcas citim akoby tlak a to viem ze potrebujem oddych v lahu.
    Je to ok alebo mam radsej konzultovat s gynekologom? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už prakticky v polovičke šestonedelia. Prechádzky sú úplne v poriadku, je to skôr prospešné ako škodlivé. Nemusíte sa obávať.

  • Plánovaný cisarsky rez a škrabanie v hrdle

    , Autor: Zuzu38

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma pobolievat hrdlo bez inych symptómov, bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, iba škriabanie v krku, kúpte si v lekárni voľnopredajné pastilky, zvýšte príjem tekutín, vhodné sú nebublinkové tekutiny, najmä čaje s medom, užívať môžete aj vitamín B a C, mimo užívaných tehotenských vitamínov. Odsledujte si to.

  • Predoperacne vysetrenia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý večer, chcem sa opýtať, či predoperacne vysetrenia pred planovanym cisarskym rezom sa robia všetky v porodnici, kde budem rodit alebo musím ísť ešte k všeobecnému doktorovi na nejaké vysetrenia. Ešte ma zaujíma kolko dni pred porodom sa robi plánovaná sekcia. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé zdravotnícke zariadenie to má nastsvené trošku inak. Na našej klinike sa plánovaný cisársky rez v termíne vykonáva 7 až 10 dní pred stanoveným termínom pôrodu. Ak nemá pacientka 40 rokov a viac, ani sa na nič nelieči, či nie je nikde sledovaná, nie je potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie a všetky odbery, ako aj EKG sú realizované cestou našej ambulancie pre tehotné. Ak je však u pacientky potrebné realizovať interné predoperačné vyšetrenie, odbery, EKG, ako aj samotné vyšetrenie sa realizuje cestou internistu, ktorého si pacientka musí vybaviť.

  • Indikácia od psychiatra a sekcia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ci v porodnici uznávajú papier od psychiatra, keď nechcem rodit prirodzene, ale sekciou. Mam po prvom porode psychické problémy z porodu, preto chcem druhý porod riešiť sekciou. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, existuje diagnóza Horor partus, ktorá je indikáciou pre vedenie pôrodu plánovaným cisárskym rezom.