Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • CT vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, asi mesiac dozadu ma začala bolievat hlava, pred tým som problémy nikdy nemala. Bola som u internistu a podľa neho ide o bolesť z chrbtice, lebo sa hrbim. Spravil mi Mr chrbtice a mám krčnú lordzu. Začala som cvičiť a je to určite lepšie aj keď ešte nie na 100 percent. S neurologickou som len volala a súhlasí s internistom. Pán doktor, s manzelom by sme sa chceli snažiť o bábätko, mám podla vás pred tým radsej požiadať aj o CT mozgu? Lebo sa bojím ak by sa nám náhodou aj hneď podarilo a chcela by som ísť pre istotu na CT mozgu tehotné ženy asi radšej nemôžu ist aby neohrozili bábätko ? Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu celkom nechápem, prečo by u Vás malo byť realizované CT vyšetrenie mozgu. Ak nemáte žiadne ťažkosti a máte v pláne tehotenstvo, môžete sa začať snažiť.

Podobné otázky

  • CT vyšetrenie doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem pán doktor. Na CT mozgu na nikto neposiela, to len ja sa pýtam či si ho nemám sama vyžiadať u pani neurologicky, lebo aj keď cvičím na chrbát a je to omnoho lepšie, stále ešte sem tam ma boli hlava a nie je to úplne na 100 percent. Preto si nie som istá či sa môžeme začať snažiť alebo ju o to mám radšej požiadať, lebo predpokladám ze tehotné by už na CT ísť nemali? Ďakujem ešte raz

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie som neurológ, takže sa Vám k neurologického nálezu neviem vyjadriť, ani mi to neprináleží, preto ak neurológom nebolo odporúčané CT vyšetrenie mozgu, nevidím dôvod ho realizovať.

  • Endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor moje problémy začali pred takmer rokom,bakteriálnym zápalom močových ciest, pálenie vulvy, prešla som obvodným lekárom, gynekologom nakoniec som skoncila u urologa, kde sa liecim dodnes, no k tomu sa pred pol rokom pridruzili ukrutne bolesti v panve, akoby v hlbokom podbrušku, rozkroku. Ked ma chytia bolesti, nemozem bezbolestne chodit,pocit akoby mi tam nieco zavadzalo, ked si sadnem, to iste, az rezava bolest, tocit sa na posteli tiez je bolestive, v sute po nerovnom povrchu, a o pohlavnom styku ani nevravím. Sledujem sa, ze boledti sa stupnuju od ovulacie, pred menstruaciou a pocas nej su najsilnejsie. No tento mesiac, pretrvavaju i po nej. Mam podozrenie na endometriozu, no gynekolog mi ju vylucil, vraj hormony mam v norme. Už som bezradná, neviem na koho sa obratit. Moze ist aj napriek hormonom o endometriozu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza sa dá jednoznačne potvrdiť iba vizuálne alebo histologicky. Realizáciou hormonálneho profilu sa diagnostikovať nedá. Nepoznám však žiadne ďalšie informácie, nálezy, USG závery, ako aj ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, nevylučujem, že sa skutočne nemôže jednať o endometriózu. Bolo by dobré doplniť aj ďalšie vyšetrenia, ako odber krvi na onkomarker CA 125, či CT vyšetrenie malej panvy.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor po hysterektomii, som išla na onko a tam z výsledkov vyvodili to že nie je potreba žiadnej liečby ,len dodržiavať kontroly u obvodného gynekológa čo som považovala za divné, chodím na pravidelné kontroly k obvodnému na gynde, ale on mi berie len cytologicke stery,tie sú vždy v poriadku,ale krv v na markery ,ct nič. Tak neviem, ako alebo kde by som mala začať riešiť to čo má trápi, mám žiadať obvodného o CT vyšetrenie brucha?A ta diagnostická laparoskopia to je vlastne čo, tam by vedeli potvrdiť aspoň približnú príčinu?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám presné výsledky a nálezy, pre ktoré bola realizovaná hysterektómia, ako ani ďalšie informácie, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Predpokladám však, že odstránením maternice ste boli “vyliečená” a ak Vám nebola nasadená ďalšia liečba, štandardne sa realizujú pravidelné gynekologické prehliadky, cytostery z pahýľa a klenby a podľa odporúčaní onkológov aj prípadne ďalšie vysetrenia a odbery. Ak neboli onkológom indikované, ordinované, či odporúčané ďalšie vyšetrenia, Váš obvodný gynekológ nemá dôvod realizovať ďalšie vyšetrenia. Samozrejme, ak máte ťažkosti, to je už niečo iné. Diagnostická laparoskopia je laparoskopický operačný výkon, ktorým by sa kamerou pozrelo do brucha a videli by sa pripadné zrasty, či iná patológia, ktorá by sa dala odstrániť.

  • Bolesti hlavy pri sexe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Priateľovi začala silná bolesť v zadnej časti hlavy počas sexu pred vyvrcholením asi pred týždňom a od vtedy to má skoro stále počas pohlavného styku. Prvýkrát keď mu to prišlo zacítil ako keby mu niečo puklo v hlave a potom strašná bolesť hlavy aj keď to potom trvá asi len niekoľko minút a prestane to ale ťahá sa to až do dnes.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas pohlavného styku dochádza v organizme k viacerým procesom, záťaž má najmä kardio-vaskulárny systém. Nepoznám všetky bližšie okolnosti, ako aj je to abdolútne mimo obor, preto sa bližšie a objektívne vyjadriť nemôžem. Odporúčam však navštíviť všeobecného lekára, ktorý následne odošle k špecialistovi, angiológovi, eventuálne neurológovi. Môže sa jednať o cievnu záležitosť, to však potvrdí alebo vyvráti CT vyšetrenie mozgu.

  • Ct vyšetrenie mozgu a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa informovať, s manželom sa snažíme o druhé dieťatko, no mám podstúpiť ct hlavy. Momentálne mi skončila menstruacia, je potrebné tento cyklus radšej vynechať a počkať až na další mesiac alebo sa môžme po CT-cku začať snažiť hneď? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po CT hlavy sa môžete snažiť otehotnieť. Na malú panvu to dosah nebude mať. Záleží skôr však od okolností kvôli ktorým máte podstúpiť toto vyšetrenie ako aj od výsledku CT vyšetrenia. Z tohto hľadiska by som s otehotnením asi počkal.