Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,451 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polygynax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohladom lieku Polygynax, ktorý mi predpísal môj gynekológ v pondelok, zaviedla som si už 5 kapsulu a dnes ráno som začala krvácať. Menštruácia mi skončila minulý týždeň, teraz by som mala mať ovuláciu? Je to v poroadku mám polygynax uživať ďalej?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin aktuálneho špinenia môže byť viacero. Nevylučujem, že sa jedná o ovulačné špinenie, ktoré trvá štandardne do dvoch-troch dní. Odsledujte si to. Ak špinenie nebude silné, prípadne ustane, môžete pokračovať vo vaginálnej aplikácii.

Podobné otázky

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, o dva dni mám ísť znovu na stery z krčka a na rozšírené vyšetrenie na mykoplazmy, chlamýdie atď. Už som sem písala a však skúsim definovať ešte raz môj problém. Už dávnejšie pred pohlavným stykom som mala každý deň problémy so žlto zeleným hlienovým výtokom. Niekedy býva aj redší. Nijak nezapácha ani nepení ani nič podobné. Stery z bežnej kultivácie boli negatívne. Každý deň mením niekoľko vložiek slipovych a som zúfalá. Raz za čas sa objaví svrbenie ktoré po pár dňoch aplikovania canestenu prejde a dlhšie sa nevráti. Výplachy cloginom výtok zmiernili aj “odfarbili” ale iba počas tej 5 dňovej kúry. Po menštruácii sa mi to celé zhorší. Robila som si aj výplachy sódou čo tiež symptomy zmiernilo len mierne. Môže ísť aj o niečo iné ako nejakú pohlavne prenosnú chorobu? Ešte som nemala sex keď som toto spozorovala. (Dávala som si dovnútra aj polygynax aj macmiror masť aj probiotika s laktobacilmi ale sa mi to celé zhoršilo počas tejto kúry). O čo sa môže jednať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je pravdepodobnosť malá, infikovať sa môže aj žena, ktorá ešte nemala pohlavný styk. Je zbytočné sa teraz teoreticky vyjadrovať. Nič nové, ako som Vám už písal, Vám nepoviem. Absolvujte vyšetrenia podľa odporúčaní a na základe výsledkov sa určí ďalší postup.

  • Veľa žltozelého výtoku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 17 rokov a už veľmi dlhú dobu ma trápi žltozelený výtok ktorého je veľa. Najviac ho pociťujem ako zo mňa vyteká pri chôdzi alebo športe. Nič ma nesvrbí, nepáli, nebolí a výtok nijak špecificky nezapácha. Niekedy je vodnatejší, inokedy hustejší. Gynekologička mi 2x odoberala kultiváciu ale ževraj mám len premnožené nejaké “dobré” baktérie a predpísala mi macmiror masť ktorá mi nezabrala a celé množstvo zo mňa vyšlo von a neskôr polygynax vaginálne gulôčky. Tie som si dávala večer no tiež ráno som videla ich obsah spolu aj s výtokom. Neviem si už rady a naozaj veľmi ma to trápi a bojím sa že ma tento problém bude obmedzovať celý život.
    Nechcem gynekologičku s tým otravovať stále tak sa skúsim opýtať tu. Čo to môže byť a čím to poprípade účinne liečiť.
    PS: tento problém som mala už aj dávnejšie pred pohlavným stykom čiže sama gynekologička povedala že to “nemôže” byť nič vážne :))
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žltozeleno sfarbený výtok môže značiť aj infekciu, ktorá sa však vrámci štandardného kultivačného vyšetrenia nezistí. Hovorím o mykoplazmách, chlamýdiách alebo ureoplazme. Pre zistenie týchto mikroorganizmov je potrebné rozšírené mikrobiologické vyšetrenie z výteru z krčka maternice. Takto je však veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a raz za čas si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Polygynax v tehotenstve aj keď sa neodporúča?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Som v 23tt a mam nejakú infekciu pošvy. Cítim bolesť pošvy zvnútra a bolesť podbruška. Mam zltkasty výtok hustý vyzerá ako soplik. Gynekológ mi predpísal polygynax. Nie je aj niečo iné? Macmiror nemôžem som naň alergická. Bojím sa polygynax užívať keďže som o jedno babo prišla aj keď nie je príčina užívanie nejakých tbl. Teraz som na rizikovom tehotenstve.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Polygynax obsahuje rovnakú účinnú latku ako Macmiror. Skúsiť si môžete realizovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a užívať vaginálne probiotiká. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Klebsiella pneumoneae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v novembri 2019 som po troch rokoch dostala zapal mocovych ciest. Nasadeny bol Doxyhexal ktory v minulosti zabral, tak mi ho dali bez akejkolvek kultivacie. Pocas liecby mi zacalo silne stipanie v okoli malych pyskov. Nasledne mi antibiotika vymenili este dva krat bez kultivacie. Zmenila som doktora. Ten dal urobit kultivaciu a vysla klebsiella pneumoneae. Nasadili doxyhexal opatovne po 10 dnoch bol moc negativny ale stipanie v oblasti pyskovv neprestavalo aj ked bolo miernejsie plus som mala stale nutkanie na mocenie. ( Mocenie ale bez rezania) Navstivila som gynekologa, z kultivacie vysla pozitivne klebsiella opat. Pani doktorka mi ale povedala ze sa cuduje ze mam nejake stipanie lebo ze to je bezna bakteria ale dala mi polygynax iba na 6 dni. Po 4 capiku to stipanie aj nutkanie na mocenie polavilo ale stipanie uplne neprestalo. A za tyzden uz som mala zasa zapal mocovych ciest sposobene klebsiellou. Ureaplazmy, mikoplazmy chlamydie negat. Sex s manzelom sme nemali. Urolog doporucil Femilift osetrenie laserom. Kde je potom pravda je ta bakteria normalna sucast v posve alebo je treba preliecit? Kedze je v posve moze to byt dovod preco sa tak lahko dostane do mocovych ciest a znova sposobi infekciu? Uz som z toho zufala, som pn uz 2 mesiace a minimalne zlepsenie.dakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hoci klebsiella je normálnou súčasťou pošvovej flóry, no pri jej premnožení spôsobuje ťažkosti, vzhľadom na polohu pošvy a močovej rúry u ženy sa veľmi ľahko dostane do močových ciest a spôsobí ich zápal. Pri liečbe je dôležitá nie len kultivácia, ale aj samotná citlivosť na vykultivovanú baktériu. Realizujte si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Odporúčam veľa tekutín, urologický čaj, ako aj konzumáciu brusníc.