Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Užívanie Norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, užívam Norethisteron na oddialenie menstruacie už 4 deň a dnes sa aj dostavilo špinenie a mierne krvacanie, teraz neviem ci mam lieky uzivat ďalej alebo ich vysadiť ? Alebo to špinenie prestane . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať Norethisteron skôr, ako 5 - 6 dní pred očakávanou menštruáciou, je možné, že očakávaný účinok sa nedosiahne a spustí sa menštruácia. Ak už začnete krvácať, nemá zmysel pokračovať v užívaní Norethisteronu. Nepoznám však všetky informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť neviem. Odporúčam pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor poprosim vas este o jednu otazku.dnes rano som uzila prvu tabletku na odialenie menzesu kedze v piatok cestujeme na dovolenku.menzes mam dostat v nedelu.boli ma v podbrusku moze sa stat ze menzes dostanem skor aj ked beriem tieto tabletky? co robit v tom pripade prestat ich uzivat? dufam ze mi to menzes odiali ked ideme prvy krat z detmi k moru.pisala som vam ze mam intoleranciu na laktozu v akom mnozstve neviem tak sa chcem opytat kupila som si z dm drogerie laktase 18 000 tak neviem kolko je potrebne uzit tychto tabletiek za den.pekny deň a ďakujem za radu a odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa stať, že aj napriek včasnému a správnemu užívaniu tabliet Norethisteronu ku krvácaniu dôjde. Ak dôjde ku krvácaniu, ďalšie užívanie Norethisteronu je zbytočné, takže je potrebné ho vtedy prestať užívať. Čo sa týka bolestí v podbrušku, môže to byť aj prejav laktózovej intolerancie, ktorú máte. Čo sa týka dávkovania Laktase, je to individuálne. Nie je to však otázka na mňa. Môžete vyskúšať užiť jednu tabletku laktase s každou užitou tabletkou Norethisteronu a uvidíte.

  • Norethisteron Zentiva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Na konci mája som použila Norethisteron Zentiva . Menštruáciu som dostala začiatkom júna. Chcem sa spýtať, ak si oddialim opäť menštruáciu na konci júla, je to škodlivé, hrozí mi niečo ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si oddialite menštruáciu dvakrát za sebou, nič sa nestane. Časté užívanie Norethisteronu však neodporúčam.

  • Norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či mozem uzivat Norethisteron, ak som chudokrvná. Neviem sa dočítať ohladom nejakych ucinkov, spojenych s chudokrvnostou. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nezávažná anémia nie je kontraindikáciou k užívaniu Norethisteronu. Dlhodobé užívanie Norethisteronu sa však neodporúča.

  • Norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    ďakujem pekne za odpoveď. Behla som si rýchlo ešte k doktorke. Nakoniec mi poradila, aby som Norethisteron žačala brať už od dnes do 18.júla. Že by mi mal menzes potom prísť 19-20 júla (podľa môjho cyklu by mal prísť 23.)
    Len by som sa chcela opýtať, či je táto voľba podľa Vás lepšia ako Norethisteron brať 17 dní na oddialenie?
    Doktorka mi dala v podstate na výber z týchto dvoch možností
    Po prečítaní skúsenosti sa veľmi bojím vedľajších účinkov tabletiek

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak, ako som Vám už písal, máte dve možnosti, ktoré Vám dala tiež aj Vaša obvodná gynekologička. Ak sa dá, vhodnejšie je možnosť kratšieho užívania tabliet s následným dostavením sa krvácania, ako dlhodobé užívanie Norethisteronu, počas ktorého by sa mohlo vyskytnúť krvácanie, či špinenie, čo je najčastejší vedľajší účinok tohto preparátu.

  • Norethisteron a nasledne planovanie otehotniet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Chcela by som sa opytat aka je odporucana doba po ktorej sa mozeme zacat snazit o babatko po uzivani Norethisteronu (uzivanie Norethisteronu bolo jednorazove, v dlzke 15 dni koli oddialeniu menstruacie)
    Je potrebne nejaku dobu pockat alebo to nieje potrebne?
    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počkajte minimálne do najbližšej menštruácie a v ďalšom menštruačnom cykle sa môžete začať snažiť. Odporúčam užívanie kyseliny listovej 2 - 3 mesiace pred plánovaním otehotnenia.