Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohlavne choroby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, ja som sa tu už pytala za dcerku a za to ze sa utrie papierom zo zachodu. Teraz spravila to iste ale z koša dokonca i z verejneho wc. Pisali ste že tak nie je mozne aby sa nakazila HIV i ked by boli na papieri spermie alebo krv neznameho človeka. Prosim vas stale mi to vrta hlavou. Ako je mozne ze pri pohl.styku sa clovek moze nakazit spermiami i krvou. Ale takto keby sa takym papierom utrela priamo z wcka alebo keby bol papier v kosi kde by boli spermie popripade krv tak sa HIV nemoze za ziadnych okolnosti nakazit ? Ďakujem pekne ak by ste mi priblizili tieto informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermie neprežijú na vzduchu dlho. Čo sa týka krvi, dcéra by musela mať ranku na koži a samozrejme krv by musela byť od človeka najazdeného HIV. Krvou zdravého človeka sa nedá nakaziť HIV. Určite odporúčam dcéru viac edukovať a strážiť, aby k podobným situáciám nedošlo. Čo sa týka možných infekcií, je vhodnejšie to prekonzultovať skôr s infektológom, ktorý Vám bude k tomu vedieť povedať viac.

Podobné otázky

  • Pohlavné choroby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď pan Doktor. Kolko sa dozivaju spermie vravíte že par minút to vie byť orientačne kolko do 30 min alebo aj menej ? Niekde na internete čo som našla píšu že sa vedia dozit aj par hodin na vzduchu. Je to možne ? Že by sa na papieri alebo na zachodovej doske vedeli prežit aj hodinu aj dve alebo dokonca i viac hodin ? Takže ak to chápem spravne tak ak krv a spermie zaschnu a dcerka by sa utrela takým papierom tak uz sa HIV nedokaze nakazit. Čiže ked spermie a krv zaschne na papieri alebo na zachodovej doske už nie su infekčné ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, infekčných môže byť iba materiál od nakazenej osoby. To znamená, že ak daná osoba nie je nakazená HIV, nenakazíte sa HIV. Životnosť spermií je individuálna. Nenapíšem Vám však nič nové, ako som Vám už písal.

  • Pohlavné ochorenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, prosím o pomoc. Môj bývalý priateľ má podvádzal so ženou ktorá viedla promiskuitný život veľmi sa obávam pohlavnej choroby. Ako to je s testami na pohlavne choroby v ambulancii a platí si to pacient sám ? A kedy by bolo najlepšie prísť k lekárovi ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať mikrobiologické vyšetrenia. Základom je výter z krčka na mykoplazmy, chlamýdie, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Ak má Váš obvodný lekár podpísanú zmluvu s Vašou poisťovňou, vyšetrenia Vám uhradí poisťovňa. Inkubačná doba je pomerne krátka, takže k obvodnému gynekológovi môžete ísť prakticky kedykoľvek.

  • Predoperacne vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor, chcela by som sa Vas spytat, ci sa pred operaciou, napriklad odstranenie myomu, realizuje v ramci predoperacneho vysetrenia, aj vysterenie na pohlavne choroby ako AIDS, syfilis a hepatitida? Pripadne ako sa da zisiti, ci taketo vysetrenie bolo realizovane, ked operacia prebehla pred 3 rokmi. Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, vrámci štandardného predoperačného vyšetrenia sa vyšetrenie na pohlavne prenosné ochorenia nerealizuje.