Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohlavná choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, chcela by som sa spýtať narazila som na článok o HIV a jeho spôsoby nákazy. Dcérka ma malo rokov a boli sme na verejných toaletach pred nami bol na nej jeden pan bol tam dlhšiu dobu a asi nesplachol dcéra vybrala ten papier z wc čo bol po ňom a utrela si nim vaginu. Ked som to spozorovala ihneď som jej ruky umyla. Možem sa spýtať ak by bol ten pan pred nami HIV pozitívny a ona by si utrela vaginu s papierom co použil on je možné sa takto nakaziť ? Keby sa na papieri vyskytovali spermie alebo predejakulat poprípade ? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, HIV sa prenáša predovšetkým krvou. Najčastejšie pri pohlavnom styku, análnom, vaginálnom aj orálnom. Ďalšou možnosťou prenosu je používanie spoločných ihiel alebo iných pomôcok na injekčné podávanie drog. Riziko predstavuje aj tetovanie, piercing, prepichovanie uší a akupunktúra. Uvedeným spôsobom HIV nedostane, samozrejme existuje riziko prenosu iných infekcií, ak sa nedodržali zásady hygieny.

Podobné otázky

  • Kvapavka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň prajem, u priateľa bola zistená pohlavná choroba takzvaná Kvapavka , mne bolí predpísané antibiotika suprax 200 mg . Ja len že je to správna liečba kvapavky len antibiotika? A su vôbec suprax na liečbu kvapavky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podobne ako liečba iných sexuálne prenosných ochorení, aj liečba kvapavky je založená na antibiotikách. V liečbe sa používa perorálne cefixím, prípadne sa môže podať injekcia ceftriaxónu do svalu v kombinácii s perorálnym azitromycínom. Suprax (liečivo cefixím) sa používa aj na liečbu kvapavky. U nekomplikovanej kvapavky je účinné jednorazové podanie 400 mg cefixímu. Výsledok terapie kvapavky sa musí skontrolovať bakteriálnou kultiváciou o 3 - 4 dni po podaní lieku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.