Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám vaginálny mykózu, kúpila som si Canesten gyn (1 tableta) zaviedla som ju v nedeľu. Začalo to vytekat. Koľko dní to ešte bude vytekať? Príznaky mykozy už nemám tak to asi pomôže. A chcem sa spýtať, je šanca, že sa nakazil aj manžel aj keď nemá príznaky žiadne? Teraz už máme pauzu ale kedy by sme už mohli mať pohlavný styk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami aspoň 10 dní. Aplikujte si ich najlepšie večer pred spaním. Ak manžel nemá ťažkosti, nie je potrebné to riešiť. Počas obdobia aplikácie vaginálnych probiotík môžete mať pohlavný styk.

Podobné otázky

  • Citológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň môžem sa spýtať môže mykóza neakým spôsobom skresliť výsledky z citológie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky cytológie neskreslí, bude to však popisované ako vedľajší nález. Môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizujte aspoň 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Mykóza počas pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    17.4 . som mala termín pôrodu, v piatok 19.4 som mala poradňu v nemocnici, vo štvrtok mi začala mierna mykóza, doktor mi predpísal liek polygynax, a výplach rosalginom, čítala som si pribalovy leták a dočítala som sa, že tento liek by sa nemal v tehotenstve užívať, navyše som našla príspevok z vašej poradne, kde liek tiež neodporúčate, ani nepredpisujete kvôli oxotoxickym účinkom na plod. Keďže neviem kedy porodim a každú chvíľu to príde, liek som nezačala užívať, ostal by v pôrodných cestách a bojím sa, že by bábätko mohlo ohluchnut.. od piatku si dávam iba rosalgin, mykozu mám miernu, už ani necítim svrbenie.. Urobila som dobre? Môžem rodiť s mykozou? Nevidela som iné riešenie, keďže každú chvíľu môžem porodiť a už nemám čas na preliecenie... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v temíne, respektíve po termíne pôrodu, nemusíte sa báť užívania preparátu. Spomínané účinky sú nebezpečné najmä v I. trimestri, kedy sa plod vyvíja. V tomto týždni tehotenstva to už na plod mať nežiadúce účinky nebude. Môžete si aplikovať vaginálne výplachy, či už spomínaným Rosalginom, aplikovať si môžete aj Polygynax, alebo si zakúpte Camesten Gyn na jednorazové použitie. Mykóza ako taká nemá na priebeh pôrodu, ani plod vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem či by ste mi vedeli aj s týmto poradiť ale mam zápal močových ciest lekár mi predpísal suprax v piatom sobotu to bolo dobre a dnes sa mi opäť pálenie a taký pálčivý pocit vrátil nie je to nutkanie ist na wcko ale skor take pálenie z dola. Vedeli by ste mi poradiť čím to môže byt ze sa dostavil takýto pocit aj napriek tomu ze užívam lieky ? Môže to byť aj tym ze som velmi malo pila a ten zápal sa nevylučuje tak ako ma ? Alebo ze sa dostavila mykóza ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o tzv. bakteriálnu vaginózu spôsobenú zmenou vaginálnej mikroflóry vplyvom užívaných antibiotík. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré si aplikujte, najlepšie večer pred spaním, počas celej dĺžky užívania antibiotík, ako aj aspoň týždeň po ich doužívaní. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Anembryomola, postup lekara

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, či môj lekár postupoval správne. Dňa 30.3 mi potvrdil tehotenstvo, pričom som mu hneď uviedla, že mám bledo-hnedé špinenie (bez krvi), ktoré vôbec neriešil, neurobil mi žiadny ster ani nedal lieky. O približne dva týždne na kontrole plod narástol, ale bol menší ako by mal. Keďže moje špinenie pokračovalo upozornila som na to lekára, ktorý sterom zistil, že mám mykozu. Nasadil mi duphaston a lieky na liečenie mykozi. O tri týždne mi žiaľ diagnostikoval anembryomolu, nakoľko plod už vôbec nebol a gestacny vacok bol opäť prázdny a poslal ma na kyret. Chcem sa spýtať, či to ze mykoza nebola liečenia od začiatku mohlo mať taktiež negatívny dopad na vývoj plodu? Po kyrete som bola o dva týždne na kontrolu, avšak vôbec ma neskontroloval, iba sa spýtal ako sa cítim. Nemal by mi lekár vykonať vnútorné sono po kyrete na potvrdenie, že som vyčistena dobre? A posledne otázky, za aký čas sa môžme opäť snažiť o bábätko? Je pravda, že po potrate je väčšia šanca na otehotnenie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o anembryomollu, bolo to patologické tehotenstvo od začiatku. Lekár Vám zo začiatku mohol merať iba veľkosť gestačného vaku, ktorý už vykazoval známky patológie. Mykóza nemá vplyv na vznik anembryomolly. Čo sa týka kontroly, na našej klinike kontrolujeme pacientky po zákroku na USG najmenej 14 dní po výkone. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je predpoklad, že je všetko v poriadku. Je pravda, že po potrate v I. trimestri zvykne byť ďalšie tehotenstvo úspešné, nie je to však železným pravidlom. Odporúčam vyčkať aspoň 2 - 3 menštruačné cykly, aby sa maternica dala do poriadku a následne sa môžete začať snažiť. Rovnako tak odporúčam užívanie kyseliny listovej, kľudne aj 2 mesiace pred plánovaným otehotnením.

  • Libido a citlivosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vedeli by ste mi povedať či dlhodobá mykóza môže mať za následok zníženie libida a necilivosť v pošve? Bojujem s mykózou už vyše pol roka a za tú dobu pociťujem ako sa mi znižuje chuť do sexu a necilivosť kvôli ktorej veľmi ťažko dosiahnem orgazmu. Môže to spôsobovať nejaký psychický problém? Mala som niekedy pocit že som pre priateľa "špinavá" a nemala som veľmi chuť do sexu. Alebo to môže spôsobovať tá mykóza alebo má to na svedomí iná choroba alebo zníženie hormónov? A tiež keď sa vyliečim z mykózy je tu možnosť že to ostane v takom stave alebo sa to vie dať späť nech niečo znova cítim? Poprípade viete o nejakých prípravkoch ktoré zaručujú dlhodobý efekt citlivosti v pošve alebo zvýšenia libida? Inak vekom to nebude, mám len 20 rokov. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dlhodobá vaginálna infekcia alebo vaginóza má vplyv na pohlavný styk. Tvorí sa pri nej menšie alebo žiadne množstvo vaginálneho sekrétu, takže pohlavný styk môže byť aj bolestivý a nepríjemný. Samozrejme, celá situácia má vplyv aj na psychiku, čo tomu nenapomáha. Najprv je nutné vyriešiť infekciu, či vaginózu. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká v kúrach na úpravu pošvovej mikroflóry. Po úprave pošvovej mikroflóry by malo dôjsť aj k zmenám v prežívaní pohlavného styku. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.