Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kondóm

    , Autor: Jankamelich

    S priateľom sme mali chránený sex, priateľ sa následne spravil do kondómu, no v sexe sme pokračovali s tým istým kondómom ešte 5 - 10 minút. Je tam hrozba tehotenstva?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k porušeniu celistvosti kondómu, tehotenstvo je málo pravdepodobné. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie 14 dní si urobte tehotenský test.

Podobné otázky

  • Vyradenie HAK

    , Autor: Paula124

    Dobrý deň , pred týždňom som po 4 rokoch vysadila HAK zo zdravotných dôvodov. Taktiež nemôžem používať kondómy. Čiže sme sa so snúbencom dohodli že do svadby si budeme dávať pozor . No len zabudol na to a nejako sa spravil do mňa.
    Chcem sa spýtať ak som týždeň po vysadení HAK je veľká pravdepodobnosť žeby som mohla zostať tehotná ?
    Alebo mám rozmýšľať nad tabletkou po ? Len tej sa bojím keďže moje telo sa ešte nespamätalo z HAK .
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, závisí od viacerých okolností. Ak ste doužívali riadne celý blister a urobili ste si sedemdňovú pauzu, počas ktorej došlo k pohlavnému styku, účinok hormonálnej antikoncepcie je ešte zachovaný. Ak už ste však prešvihli sedemdňovú pauzu a styk mali už v čase, kedy by ste už užívali ďalší blister hormonálnej antikoncepcie, účinok hormonálnej antikoncepcie už nie je, takže sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. V prípade, že sa nedá vylúčiť tehotenstvo, môžete uvažovať aj o užití núdzovej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň želám. Užívam HAK Vreya už viac ako rok. Pred týždňom som dobrala penicilinové ATB, ktoré som užívala 7 dní. Po 4 dňoch od ukončenia užívania ATB sa mi objavil mierne hnedý výtok, bez zápachu alebo nejakej hrudkovitej konzistencie. Mierne ma pobolieva ľavý vaječník ale inak nemám žiadne ťažkosti. HAK som vysadila pred 2 dňami, kvôli prestávke. Je možné, že výtok je spôsobený znížením účinku HAK kvôli užívanie ATB? Menštruáciu by som mala dostať v pondelok a zvyčajne sa nestretávam s takýmto výtokom ani pred mmeštuáciou. Za odpoveď Vám vopred srdečne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu užívaných antibiotík. Nevylučujem možný znížený účinok hormonálnej antikoncepcie. Je vhodné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) aj počas sedemdňovej pauzy, aj aspoň prvých 7 dní nového blistra. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po

    , Autor: Miluska09

    Dobrý deň, mám na Vás otázku či je nutné zobrať tabletku po ? Dnes som 22. dni cyklu a kondóm nám praskol ale priateľ sa neurobil do kondómu. Po prasknutí sme styk prerušili. Mám celkom pravidelný 29 dňový cyklus .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k pretrhnutiu kondómu a v momente pretrhnutia ste styk ukončili, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Záleží však od viacerých okolností. Definitívne rozhodnutie užiť tabletku je na Vás. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Menštruácia

    , Autor: lucik19

    Dobrý večer. Chcela by som sa informovať. Písala som tu dávnejšie ohľadom užitia tabletky po (apreg). Užila som ju po tom ako sa roztrhol kondóm. Bola som už po ovualcii (podľa kalendára) a menštruácia mi mala začať o týždeň na to. Meškala mi tak tri dni. Vzhľadom na to, že som raz už tabletku dávnejšie užila a mala som krvácanie po nej( myselala som že ide o menštruáciu ale nešlo, lebo som o pár dní po skončení krvácania, začala krvácať znova tentokrát to už bola menštruácia). Preto sa chcem spýtať či sa teda nemusím stresovať, lebo som začala krvácať v období keď som mala mať aj menštruáciu, nebola som si istá či sa jedná o menštruáciu alebo o krvácanie vyvolane tabletkou po( trvalo to 7 dní a bolo to sprevádzane menštruačnými bolesťami). Môžem byť teda pokojná že tabletka fungovala a tehotná nie som? Od užitia je to približne tri-štyri týždne. Ďakujem a ospravedlňujem sa rozsiahlost textu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa zdá, že tabletka núdzovej antikoncepcie bola účinná. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po apreg

    , Autor: lucik19

    Dobrý deň. S priateľom sme mali v utorok styk, chránený,no kondóm praskol, no hneď na to partner vytiahol bolo to pár sekund. Nevyvrcholil do mňa. Bol to 24 deň môjho 31 dňového cyklu. Na ďalšie ráno ( do 15 hodín) som užila tabletku po - Apreg z lekárne. Nemusím sa už obávat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Tabletku ste užili načas a za daných okolností si myslím, že tehotná nebudete. Odsledujte si to.