Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Upt

    , Autor: Lenka1234

    Dobrý deň , na UPT som bola 19.4 doteraz som bola bez problémov ale dnes strašne bolesti v podbrušku a chrbát je to normálne alebo mám radšej ísť na pohotovosť ?? Menštruáciu som ešte nemala ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované príznaky môžu predstavovať blížiacu sa menštruáciu, teda sa pravdepodobne jedná o predmenštruačný syndróm. Nemusí sa jednať o nič vážne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Mykóza počas pôrodu

    , Autor: Lajka

    Dobrý deň pán doktor,

    17.4 . som mala termín pôrodu, v piatok 19.4 som mala poradňu v nemocnici, vo štvrtok mi začala mierna mykóza, doktor mi predpísal liek polygynax, a výplach rosalginom, čítala som si pribalovy leták a dočítala som sa, že tento liek by sa nemal v tehotenstve užívať, navyše som našla príspevok z vašej poradne, kde liek tiež neodporúčate, ani nepredpisujete kvôli oxotoxickym účinkom na plod. Keďže neviem kedy porodim a každú chvíľu to príde, liek som nezačala užívať, ostal by v pôrodných cestách a bojím sa, že by bábätko mohlo ohluchnut.. od piatku si dávam iba rosalgin, mykozu mám miernu, už ani necítim svrbenie.. Urobila som dobre? Môžem rodiť s mykozou? Nevidela som iné riešenie, keďže každú chvíľu môžem porodiť a už nemám čas na preliecenie... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v temíne, respektíve po termíne pôrodu, nemusíte sa báť užívania preparátu. Spomínané účinky sú nebezpečné najmä v I. trimestri, kedy sa plod vyvíja. V tomto týždni tehotenstva to už na plod mať nežiadúce účinky nebude. Môžete si aplikovať vaginálne výplachy, či už spomínaným Rosalginom, aplikovať si môžete aj Polygynax, alebo si zakúpte Camesten Gyn na jednorazové použitie. Mykóza ako taká nemá na priebeh pôrodu, ani plod vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Potrat

    , Autor: Jaša

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať otázku či je nutné aby môj gynekolog zapisoval do tehotenskej knižky UPT ktoré som podstúpila v roku 2016 ? Ked ho požiadam aby to tam nezaposoval.Vdaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to medzi Vami a Vašim obvodným gynekológom. Je to však súčasť anamnézy.

  • Interrupcia

    , Autor: tani223

    Dobrý deň, pán doktor.

    Napriek tomu že ešte nemám tehotenstvo potvrdené, chcela by som sa včas informovať ako to je s interrupciou u Vás na klinike- v nemocnici, kedže dieťa si vo svojej momentálnej situácii nemôžem dovoliť.
    Viete mi urobiť vyšetrenie na potvrdenie tehotenstva aj ked nie som Vašou pacientkou? V prípade pozitívneho výsledku, aká je čakacia doba na zákrok? Vykonávajú sa vyšetrenia so zákrokom spojené u Vás? Poprípade by ma zaujímala ešte aj cena zákroku.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sa v zákonom stanovenej lehote do ukončeného 12. týždňa tehotenstva (11+6 tt) vykonáva Interrupcia na vlastnú žiadosť vo forme zákroku - vyčistenia dutiny maternice. Cena umelého prerušenia tehotenstva (UPT) sa na našej klinike pohybuje na úrovni 368€, čo zahŕňa vstupné vyšetrenie, krvné odbery, anesteziologické predoperačné vyšetrenie a samotný zákrok. V prípade, že má žena krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, je nutné jednorázové podanie anti-D protilátok vo forme injekcie do svalu. Keďže sa jedná o výkon na vlastnú žiadosť a všetky služby si hradí pacientka sama, aj túto injekciu si musíte v prípade potreby aplikácie zaplatiť sama. Jej cena sa pohybuje na úrovni cca 50€. V prípade, že nemáte vypísanú Žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva Vašim obvodným gynekológom, dá sa spomínaná žiadosť vypísať aj na našej Gynekologickej ambulancii. Poplatok za vypísanie žiadosti je 20€. Žiadosť musí byť podpísaná minimálne 48 hodín pre samotným zákrokom. Štandardne sa u nás robí aj gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk, ktorý stojí 48€. Čakacia doba je krátka, v závislosti od týždňa tehotenstva. Zákroky realizujeme denne počas pracovných dní.

  • Probiotika

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň po rôznych gyn. Vyšetreniach mi vyšiel streptokok ,a ecoli v posve dobrala som antibiotika , a mam uzivat na obnovu probiotika chcem sa opýtať môžem uzivat aj lactofeel ,a zároveň aj vagin.probiotika alebo najskôr mozem vyskúšať lactofeel a po dobrati gélu si môžem dat druhé ?alebo len stačí laktofeel a tie probiotika si dávať uz len preventívne 1 krát do týždňa ? Alebo to môžem dávať aj na striedačku raz tak alebo Tak ? Pripadne vyskúšať este multi gyn len neviem aký je rozdiel medzi laktofeelom a multigynom ci je to to iste ? Všade písali ze ten mutigynin ten sa môže dávať preventívne kazde 3 dní viete mi poradiť prosím ako to treba aplikovať ci môžem teda si dávať každé tri dni ten Multigyn a medzi tým si môžem dávať aj tie vag probiotika ?Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je potrebné miešať, či kombinovať preparáty. Oba spomínané preparáty sú vhodné. Nekombinujte ich, ani ich nestriedajte. Vyberte si jeden z nich. Každej žene vyhovuje niečo iné. Ak Vám nevyhovuje gél ale vaginálne kapsulky, kúpte si voľnopredajné vaginálne probiotiká, napríklad Gynimun, ktoré si aplikujte do pošvy po dobu aspoň 10 dní, najlepšie večer pred spaním. Následne je vhodné preventívne si aplikovať vaginálne probiotiká raz týždenne.

  • po upt

    , Autor: bandr

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som 6t aj niečo po upt.
    Krvácala som skoro dva týždne, bola som medzičasom aj na pohotovosti, týždeň po upt, kde mi dali injekciu na zmiernenie a stiahnutie maternice, z ultrazvuku vyzeralo všetko okej.
    Opäť potom som išla na kontrolu, ktorá mi bola prikázaná po dvoch t, kde mi gyn povedala opäť, že to vyzerá všetko v poriadku.
    Menštruácia sa mi dostavila po 5 t, teraz mi končí, ešte mám mierne hnedé špinenie. Čo ma, ale znepokojuje je zrazu neustála potreba močenia, pálenie v spodnom brušku, pulzovanie, nniečo sa mi tam stále deje. Neviem či ide o urologickýý problém alebo gyn. Neviete čomu by sa to mohlo pripisovať? Viem, že je ťažké takto zo správ niečo určit. No ozaj je to zvláštnee a takéto bolesti, pobolievania som ešte nikdy nezažila, ani pri zápale močovýých ciest.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, naozaj sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem, že sa môže sa jednať aj o kombinovaný gynekologicko-urologický problém. Skúste si po skončení špinenia realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami aspoň po dobu 10 až 12 dní. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.