Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • gardasil 9

    , Autor: JanaV

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je vzhľadom na epidemiologickú situáciu teraz vhodné očkovať dieťa (15 rokov) vakcínou GARDASIL 9. Dcéra je preočkovaná proti covid-u (jún-júl 2021) a rada by som ju dala zaočkovať tak, aby sme stihli ešte preočkovanie aspoň 2.dávkou do 05/22. Mám trochu obavu, či to pred nadchádzajúcou vlnou neovplyvní jej imunitu voči ostatným vírusovým ochoreniam. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa môžete pokojne nechať dcéru zaočkovať vakcínou Gardasil 9. Vplyv na imunitu vzhľadom ku COVID-19 by to nemalo mať.

Podobné otázky

  • Gardasil 9 a antibiotika

    , Autor: Lubra

    Dobry den . Vcera som bola ockovana 3tou davkou gardasilom 9 , dnes rano mi lekarka predpisala antibiotika sumamed 500 na 3dni . Vtedy mi nenapadlo povedat jej o vakcine???? chcem vas poprosit o radu ci si antibiotika mozem dobrat alebo radsej nie ???? nakolko som si dala jednu tabletku a ma prehnalo tak ci to nemoze byt nejaky suvis???? dakujem za radu????????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie Gardasilom nemá vplyv na antibiotiká a platí to aj opačne. Doužívajte antibiotiká podľa odporúčaní. Prehnanie mohli spôsobiť antibiotiká, je to ich možný vedľajší účinok.

  • očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: Vikiii

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, mám 24 rokov a mala by som záujem sa zaočkovať proti rakovine krčka maternice. Ktorú vakcínu by ste odporúčali? Gardasil 9? Bude vakcína v tomto veku ešte účinná? Keďže sa na to očkuje už v skoršom veku?
    Zároveň sa chcem opýtať, keďže som bola teraz 2-3 mesiace chorá a vybrala som viacero antibiotik, testy na covid boli negatívne, aj napriek tomu, že som mala všetky príznaky (aj strata čuchu, chuti), či je potrebné počkať s očkovaním istý čas po chorobe/ covide alebo na tom nezáleží?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie je vhodné v ktoromkoľvek veku. Najvhodnejšia je polyvalentná vakcína Gardasil 9. Ak máte podozrenie na infekciu COVID-19, môžete sa nechať odtestovať PCR vyšetrením. V prípade pozitivity je vhodnejšie pár mesiacov počkať.

  • Vakcína Gardasil 9 a tehotenstvo

    , Autor: annie1234

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, ako dlho po podaní tretej dávky vakcíny Gardasil 9 je potrebné počkať s otehotnením ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa štúdií by Gardasil nemal mať vplyv na otehotnenie, ani na tehotenstvo. Počkať mesiac, či dva bude úplne postačovať.

  • Nakazenie HPV po konizacii

    , Autor: Naďa V

    Dobrý deň 22.4. som podstúpila konizáciu nakoľko som bola HPV pozitívna a mala som zlé výsledky. V odporúčaní od pani doktorky som mala pohlavnú abstinenciu 4-5 týždňov. Plánujeme sa dať s priateľom neskôr zaočkovať proti HPV. Tak by som sa chcela spýtať môžem sa opätovane nakaziť aj napríklad pri orálnom sexe? Je to bezpečné alebo by sme sa mali týmto aktivitám úplne vyhnúť a praktikovať až po zaočkovaní.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje niekoľko stoviek druhov HPV vírusov, od nízkorizikových, cez strednerizikové až po vysokorizikové. Očkovacie látky, napríklad Gardasil 9, obsahuje protilátky proti 9 najrizikovejším typom HPV, ktoré sa podieľajú na bunkových zmenách na krčku maternice až so vznikom karcinómu. HPV sa dá nakaziť všetkými typmi styku, orálnym, vaginálnym aj análnym. Očkovanie určite odporúčam. Očkovanie Vás bude chrániť proti typom HPV, ktoré ešte neboli u Vás pozitívne.

  • Ockovanie HPV

    , Autor: NM_19

    Dobry den, pan doktor,

    V piatok som dostala druhu davku vakciny Gardasil 9 proti HPV, ale nasledne dalsi tyzden v stredu po ockovani som bola pozitivne testovana na Covid-19. Mam len mierne priznaky podobne nadche (upchaty nos, bolest hrdla, migrena, atd.) a bola som 3x ockovana proti Covidu-19 (naposledy v novembri '21).

    Moze Covid-19 znizit ucinnost 2. davky Gardasilu?
    Mam pokracovat v 3-stupnovej ockovacej scheme proti HPV alebo treba nebodaj aj 4. davku?

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, COVD_19 by nemal žiadnym negatívnym spôsobom ovplyvniť účinok Gardasilu. Pokračujte v štandardnej trojdávkovej schéme očkovania proti HPV.