Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo?

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň pán doktor, mala som tento mesiac dva krát chránený pohlavný styk bolo to asi mimo plodne dni. Lenže je mi dosť zle od žalúdka a bolia ma kríže. Je možnosť žeby som otehotnela? Alebo si to môžem nahovarať. Menštruáciu mam dostať o 5 dni. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste mali chránený pohlavný styk, tehotenstvo nepredpokladám. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • tabletka po

    , Autor: Tati123

    Dobrý deň, v noci z 10.2. na 11.2. som mala nechránený pohlavný styk, avšak s tým, že nedošlo k vyvrcholeniu do pošvy. Mávam kratší menštruačný cyklus cca 21 dní a mala som ju dostať 11.2. avšak neprišla, aj keď som mala podobné bolesti aj pocity ako keby som ju mala dostať. Nemala som z toho celkovo dobrý pocit, tak som 12.2. užila tabletko po Apreg približne 39 hodín po styku a približne 2 hodiny po užiťí sa dostavilo krvácanie a aj bolesti aké mávam keď mávam menštruáciu. Myslíte si, že sa môže jednať o menštruáciu alebo je to spôsobené tabletkou? Poprípade, kedy by bolo vhodné ísť k lekárovi alebo realizovať test, aby som mohla vylúčiť tehotenstvo? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Spomínané krvácanie môže byť v dôsledku užitia spomínanej tabletky núdzovej antikoncepcie, mohla sa Vám však tiež dostaviť menštruácia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Tehotenský test teraz nemá určite zmysel realizovať. Bol by negatívny. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe poskytnutých informácií si osobne myslím, že príčinou opakovaných potratov bol u Vás trombofílny stav, ktorý máte už aktuálne podchytený. Celiakia predstavuje chybnú reakciu imunitného systému, ktorá napáda aj vlastné telo, môže dôjsť k produkcii tzv. antifosfolipidových protilátok a vďaka nim dochádza k častejšej aktivácii zrážania krvi v tele pacientky, čiže opäť sme pri trombofílii, a to môže ohroziť aj priebeh rozvoja placenty. Niektoré štúdie uvádzajú, že až 50 % nevysvetlených potratov môže byť spôsobených vplyvom týchto protilátok a čiastočne aj skryto prebiehajúcej celiakie. Ak však už máte zaliečený trombofílny stav, nemal byť z tohto pohľadu žiaden problém. Celiakia sa dá zistiť aj počas tehotenstva odberom krvi, či to ale má vzhľadom k vyššie uvedenému zmysel, asi skôr nie. Ak aktuálne tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidím dôvod na obavy.

  • Plan b

    , Autor: Chichi

    Dobry den .
    Chcela som sa este len opytat ze 14.7 je 30 den kedy mi mala prist menstruacia no 12.7 som mala nehraneny pohlavny stik a 13.7 som uzila tabletku planu b. Od vtedy mam bolesti v podbrusi a 15.7 mam hnacku aj dneska . Oje otazky su ci dostanem mensturaciu teraz ako mi mala prist len bude meskat alebo az dalsi ciklus? A ze ci ta hnacka a bolesti je normalna vec alebo by som si mala zajst k lekarovy ? Ci mi hrozi tehotenstvo? Za odpoved dakujem . A ospravedlňujem sa za neustale otazky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je vhodnejšie navštíviť Vášho obvodného gynekológa, nakoľko sa takto nedá naozaj bližšie objektívne vyjadriť. Plan B núdzová antikoncepčná tabletka nie je na Slovensku registrovaná, takže s ňou skúsenosti nemám. Ako som Vám už spomínal, príčin meškania menštruácie môže byť viacero, rovnako tak aj príčin hnačkovania, hoci nevylučujem, že sa môže jednať aj o vedľajší účinok núdzovej antikoncepčnej tabletky. Takto sa naozaj nedá objektívne vyjadriť a zodpovedať na Vaše otázky. Je potrebné gynekologické vyšetrenie.

  • Tehotenstvo

    , Autor: lieno

    Dobrý deň, s priateľom sme mali nechránený sex, dva krát po sebe počas plodných dni aj pred . Aká je tam šanca na tehotenstvo? Doteraz sme si dávali pozor , len občas sa stalo, že si nedal pozor ale to bolo len naozaj že občas a tehotná som nezostala. Preto sú teraz aké šance na tehotenstvo, keď si nedával pozor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, navyše počas obdobia ovulácie, je šanca na tehotenstvo najvyššia.

  • Tehotenstvo?

    , Autor: Zuzaska

    Dobry den.chcem sa opytat.poslednu menstruaciu som mala 4.2.2023.v case ovulacie sme s priatelom mali nechraneny sex.v marci som mala dostat menzes 4teho ale 1.3 som zacala krvacat ale nebolo to ako zvycajne..len trosku krvy ktora bola najprv ruzova,potom ruzovo hneda a mala iny zapach ako menzes.toto trvalo asi 3 dni ale fakt tej krvy bolo akoze len par kvapiek za cely den.robila som si tehotensky test ale ukazuje negativ..mozem byt tehotna alebo to je nieco ine? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test nemá zmysel ešte realizovať, je to ešte skoro. Tehotenský test sa odporúča realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie a neskôr. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.