Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Upt

    , Autor: Lauruš

    Dobrý deň pán doktor vyšiel mi pozitívny tehu test a som rozhodnutá na prerušenie tehu-dneska som volala môjmu gynekologovi a pýtal sa ma na poslednú menštruáciu tú som mala však 9.9 z tabletky po počíta sa tá ako posledná? Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od okolností. Ak sa jedná o tehotenstvo, ktoré pretrváva aj napriek užitiu tabletky emergentnej hormonálnej antikoncepcie, posledná menštruácia môže byť braná ako tá, ktorú ste mali pred užitím tabletky "po". Ak tabletka emeregentnej hormonálnej antikoncepcie zabrala a v čase užitia tabletky "po" ste neotehotneli, za posledné krvácanie sa ráta krvácanie po užití tabletky "po". Nepoznám však bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva, ako aj určenie týždňa tehotenstva, je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Interrupcia

    , Autor: tani223

    Dobrý deň, pán doktor.

    Napriek tomu že ešte nemám tehotenstvo potvrdené, chcela by som sa včas informovať ako to je s interrupciou u Vás na klinike- v nemocnici, kedže dieťa si vo svojej momentálnej situácii nemôžem dovoliť.
    Viete mi urobiť vyšetrenie na potvrdenie tehotenstva aj ked nie som Vašou pacientkou? V prípade pozitívneho výsledku, aká je čakacia doba na zákrok? Vykonávajú sa vyšetrenia so zákrokom spojené u Vás? Poprípade by ma zaujímala ešte aj cena zákroku.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sa v zákonom stanovenej lehote do ukončeného 12. týždňa tehotenstva (11+6 tt) vykonáva Interrupcia na vlastnú žiadosť vo forme zákroku - vyčistenia dutiny maternice. Cena umelého prerušenia tehotenstva (UPT) sa na našej klinike pohybuje na úrovni 368€, čo zahŕňa vstupné vyšetrenie, krvné odbery, anesteziologické predoperačné vyšetrenie a samotný zákrok. V prípade, že má žena krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, je nutné jednorázové podanie anti-D protilátok vo forme injekcie do svalu. Keďže sa jedná o výkon na vlastnú žiadosť a všetky služby si hradí pacientka sama, aj túto injekciu si musíte v prípade potreby aplikácie zaplatiť sama. Jej cena sa pohybuje na úrovni cca 50€. V prípade, že nemáte vypísanú Žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva Vašim obvodným gynekológom, dá sa spomínaná žiadosť vypísať aj na našej Gynekologickej ambulancii. Poplatok za vypísanie žiadosti je 20€. Žiadosť musí byť podpísaná minimálne 48 hodín pre samotným zákrokom. Štandardne sa u nás robí aj gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk, ktorý stojí 48€. Čakacia doba je krátka, v závislosti od týždňa tehotenstva. Zákroky realizujeme denne počas pracovných dní.

  • Probiotika

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň po rôznych gyn. Vyšetreniach mi vyšiel streptokok ,a ecoli v posve dobrala som antibiotika , a mam uzivat na obnovu probiotika chcem sa opýtať môžem uzivat aj lactofeel ,a zároveň aj vagin.probiotika alebo najskôr mozem vyskúšať lactofeel a po dobrati gélu si môžem dat druhé ?alebo len stačí laktofeel a tie probiotika si dávať uz len preventívne 1 krát do týždňa ? Alebo to môžem dávať aj na striedačku raz tak alebo Tak ? Pripadne vyskúšať este multi gyn len neviem aký je rozdiel medzi laktofeelom a multigynom ci je to to iste ? Všade písali ze ten mutigynin ten sa môže dávať preventívne kazde 3 dní viete mi poradiť prosím ako to treba aplikovať ci môžem teda si dávať každé tri dni ten Multigyn a medzi tým si môžem dávať aj tie vag probiotika ?Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je potrebné miešať, či kombinovať preparáty. Oba spomínané preparáty sú vhodné. Nekombinujte ich, ani ich nestriedajte. Vyberte si jeden z nich. Každej žene vyhovuje niečo iné. Ak Vám nevyhovuje gél ale vaginálne kapsulky, kúpte si voľnopredajné vaginálne probiotiká, napríklad Gynimun, ktoré si aplikujte do pošvy po dobu aspoň 10 dní, najlepšie večer pred spaním. Následne je vhodné preventívne si aplikovať vaginálne probiotiká raz týždenne.

  • po upt

    , Autor: bandr

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som 6t aj niečo po upt.
    Krvácala som skoro dva týždne, bola som medzičasom aj na pohotovosti, týždeň po upt, kde mi dali injekciu na zmiernenie a stiahnutie maternice, z ultrazvuku vyzeralo všetko okej.
    Opäť potom som išla na kontrolu, ktorá mi bola prikázaná po dvoch t, kde mi gyn povedala opäť, že to vyzerá všetko v poriadku.
    Menštruácia sa mi dostavila po 5 t, teraz mi končí, ešte mám mierne hnedé špinenie. Čo ma, ale znepokojuje je zrazu neustála potreba močenia, pálenie v spodnom brušku, pulzovanie, nniečo sa mi tam stále deje. Neviem či ide o urologickýý problém alebo gyn. Neviete čomu by sa to mohlo pripisovať? Viem, že je ťažké takto zo správ niečo určit. No ozaj je to zvláštnee a takéto bolesti, pobolievania som ešte nikdy nezažila, ani pri zápale močovýých ciest.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, naozaj sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem, že sa môže sa jednať aj o kombinovaný gynekologicko-urologický problém. Skúste si po skončení špinenia realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami aspoň po dobu 10 až 12 dní. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Biopsia

    , Autor: Hanka21

    Pekný deň prajem, som už týždeň a 3 dní po zákroku, chcem sa len opýtať kedy je možné mať pohlavný styk po tomto zákroku žiaľ mi vôbec nepovedali v nemocnici ani ohľadom kúpania ani ohľadom pohoagjeho styku, dostala som ešte penicilin antibiotiká na 10 dní kvôli tomu že mám taký neprijemnejsi výtok, ale bez ťažkostí a bolesti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to z opisu nie je celkom jasné, predpokladám, že Vám bola realizovaná konizácia krčka maternice. Čo sa týka sprchovania, môžete sa sprchovať aj teraz, nedávajte si však na podbruško a pri vykonávaní intímnej hygieny veľmi teplú vodu. Nekúpte sa aspoň 4 týždne, rovnako tak dlho je vhodné dodržiavať aj pohlavnú abstinenciu. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde bol výkon realizovaný.

  • UPT

    , Autor: Daja1990

    Dobrý deň pán doktor. Moja otázka bude asi mierne nezvyčajná ale chcela by som vedieť Vás názor na jednu vec… mám mojim gynekológom potvrdené tehotenstvo (8tt), od mojej poslednej návštevy u neho sa ale veľa veci zmenilo a v mojom súkromnom živote sa udiali zasadne zmeny. Budúci týždeň som objednaná na UPT… mám už dve deti, a rozhodla som sa takto keďže by som s deťmi zostala sama. Môj pán gynekológ je dosť kresťansky založený a jeho sestrička za ním nezaostáva. Viem že je to moje rozhodnutie( a naozaj nebolo lahke ) ale chcela by som vedieť či nie je čo i len mala možnosť že by som k doktorovi po tomto zákroku šla s tým že som začala krvácať samovoľne… takto, je po tomto zákroku poznateľné že som ho podstúpila? Alebo ak by som sa ,, nepriznala” môj gynekológ to bude vidieť? … nechcem aby to vyzeralo že potrebujem klamať ale som zúfalá z tejto situácie a nemám sa na koho obrátiť , mám traumu z toho čo má u neho čaká ak mu budem musieť priznať čo sa stalo… alebo je potrebná návšteva gynekológa po tomto zákroku ak nebudú žiadne komplikácie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stále je v platnosti legislatíva SR, v ktorej sú zakotvené aj podmienky umelého prerušenia tehotenstva. Ak spĺňate všetky zákonom stanovené podmienky, máte na to právo. Je to Vaše plné rozhodnutie a Váš obvodný gynekológ Vás má poučiť, ale rozhodnúť sa musíte sama. Nesmie na Vás byť vyvíjaný žiadny nátlak. Po zákroku nie je rozoznateľné, či ste podstúpili umelé prerušenie tehotenstva alebo revíziu dutiny pri spontánnom potrate. Jedná sa prakticky o ten istý zákrok s rovnakým priebehom aj trvaním.