Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po kyretáži

    , Autor: Lenka9956

    Dobrý deň. Som od stredy po kyretazi. Bola som tehotná 4+5tt začala som špiniť a potom krvácať. Nechali si ma v nemocnici, sledovali po výsledkoch krvy bolo podozrenie na mimomaternicové tehu. Na ultrazvukových vyšetreniach nič nevideli ani mimo ani v maternici. V utorok niečo vo mne zahucalo a vyšla akoby zrazenina podobná plodu. Výsledky ukázali že to nebolo ono. Ale ešte po tom som šla na wc a to isté taký istý pocit niečo vyšlo ale už som to nevidela. Na ďalší deň už spravili kyretaz kvôli silnému krvácaniu. A spravili odbery krvi...hormón pred kyretom bola 160. Po kyretazi to kleslo na 90myslim. Som zatiaľ doma nemám bolesti cítim sa dobre akurát má páli zaha a raz ma prehnalo. V pondelok mám ísť znova na krv či to už kleslo na 0 a je vylúčené mimomaternicové tehu. Len to pálenie záhy má nejak znervózňuje. Lebo keď som zistila že som tehu pálila má zaha tiež.
    Len aby som nestresovala do pondelka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžu ešte u Vás pretrvávať pár dní tehotenské príznaky. Malo by to však samo odoznieť. Kúpiť si môžete v lekárni voľnopredajné preparáty na pálenie záhy.

Podobné otázky

  • Sex po kyretazi

    , Autor: Saskia_aa

    Dobrý deň , chcela by som sa spýtať kedy je vhodne mať sex po kyretazi ? Je v poriadku mať sex 2 týždne po kyretazi ak sa aj ja cítim dobre ?
    Za odpoved ďakujem .
    Prajem krásny deň .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa odporúča dodržiavať pohlavnú abstinenciu minimálne 14 dní od výkonu. Ak nemáte žiadne ťažkosti, ani nekrvácate, je možné mať pohlavný styk.

  • Menštruácia po kyretazi

    , Autor: Kajyah

    Dobry den pan doktor. Presne pred tyzdnom mi bola robena kyretaz po spontannom potrate v 8tt. Po zakroku som ani nekrvacala, len spinila. Resp mozno aj krvacala, ale uplne slabo. Trvalo to necele 3 dni? Bola som poucena, ze krvacat budem mozno aj tyzden.. toto bolo nic
    Brala som 9 rokov HAK a po jej vysadeni som nedostala menstruaciu rok..a to aj po vyvolavackach. Potom bola velmi nepravidelna
    Preto sa mi aj vynara otazka..kedy ocakavat prvu menstruaciu po kyretazi? Ked uz som v minulosti mala problemy.. a ci je to v poriadku len take to kratke spinenie. (Niezeby som sa netesila, priatelka mojho otca krvacala silno az 2 tyzdne)
    Ja viem, teraz sa az velmi sledujem a viem, ze je to individualne..
    A este.. po akom dlhom case je podla Vas vhodne snazit sa o dietatko? Uz po tomto sme velmi tuzili.. moj gynekolog sa vyjadril, ze by bolo vhodne pockat aj pol roka. Akeho nazoru ste Vy?
    Vopred vdaka za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruácia by sa po kyretáži mala dostaviť o 4 - 6 týždňov. Pár dňové špinenie je v poriadku, ako píšete, je to individuálne, norma je do 7 dní. Odporúčam počkať 2 - 3 mesiace a tak sa začať snažiť otehotnieť. S užívaním kyseliny listovej však môžete začať už teraz.

  • Zamlčaný potrat - biopsia

    , Autor: misd

    Dobrý deň prajem, v 13 t. tehotenstva mi pri USG vyšetrení zistili mol. V správe uvádzali: embryo 8t.

    Som po kyretáži a mám výsledky biopsie. Mohli by ste mi prosím vysvetliť záver patológa?

    V zaslanom materiáli ide o:
    - residua post abortum (intrauterinna gravidita)
    - prítomné sú súčasti gestačného endometria, miestami s regresívnymi zmenami a fokálne aj so zachytenými štruktúrami implantačného miesta, a chóriové klky
    - bez atypickej proliferácie trofoblastu
    - bez iného podstatnejšieho nálezu.

    Čo ma ďalej čaká?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledok je v poriadku, vo vyšetrovanom materiály sú tkanivá a štruktúry, ktoré sa očakávali. Je to v poriadku. Ak sa jednalo o plánované tehotenstvo, odporúčam si dať pauzu aspoň 2 - 3 mesiace a následne sa začať snažiť. Dva mesiace pred plánovaním otehotnenia začnite užívať kyselinu listovú. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať a informovať u Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyretáž

    , Autor: NelaTajzler

    Dobrý deň pán doktor,
    22.4. som podstúpila umelé prerušenie tehotenstva tzv. kyretáž. Som 4. deň po zákroku a od včera pociťujem mierne bolesti v pod brušku a tiež mám slabé krvácanie a tiež som si všimla menšiu hrudku - zrazeninu krvi ale horúčky nemám. Môže to byť len sprievodný jav ktorý sa vyskytuje po kyretáži bežne alebo sa mám báť zápalu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zákroku je špinenie do týždňa úplne v poriadku. Bolesti charakteru menštruačných bolestí sa môžu pár dní po zákroku vyskytovať. Nemusí sa jednať o zápal. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, pripadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Domka6291

    Dobrý večer,

    Som.dva mesiace po kyretáži a mam za sebou aj dve pravidelné menštruácie no dva dni po skončení druhej som mala problém a začala som krvacat mam na myski krvne zrazeniny. Čo môže byt príznakom bojim sa ci je všetko v poraiadku

    Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je možné tehotenstvo, treba najskôr vylúčiť tehotenstvo. Takto Vám objektívne neviem viac povedať. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.