Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,496 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fibroadenom prsnika

    , Autor: Adriana1234

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako riešiť bolestivý fibroadenom prsníka je veľký zhruba 2-3cm mala som dohodnutú operáciu v januári 2021 ale vdaka pozitivite na ochorenie covid a zrušeným planovaným operáciam benignych nadorov prsnika sa operacia neuskutočnila ... prsnik ma boli vadi mi klasicka podprsenka momentalne môžem nosiť iba športovu aj to pár hodín ...neviem či to nechať tak a nejako uz vydržat aj ked neviem do kedy alebo to vyskúšat riesiť v inej nemocnici kde operujú ? Musím íst znova ku gynekológovi aby mi znova vypísal vymenne listky ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, operačná liečba je v kompetencii mamológa. Ak máte ťažkosti, nenechával by som to tak. Myslím si, že nové výmenné lístky Vám netreba, keďže sa rieši ten istý problém.

Podobné otázky

  • USG prsníkov

    , Autor: Kofolaonair

    Dobrý deň,
    bola som na USG prsníkov, povedali mi, že mám bohaté prsné žľazy. Popis je nasledovný: Axila: bilat. bez susp. zmien, Koža: nezhrubnutá, Podkožie: voľné. Parenchým: bilaterálne prítomný hyperechogénny žľazový parenchým, bez suspektných ložiskových zmien. Vravo na r-HQQ ostro ohraničená hypoechogénna opacita do veľkosti 9 mm bez pat. vaskularizácie, ľahko zvlnených kontúr. Ojedinelé cysty bilat., bodkovité hyperechá viac vľavo. Záver: BI-RADS 3, v.s. FIA na r-HQQ vpravo - dif. dg. zahustená cysta.
    Pani radiologička povedala, že je to nezhubné, nevidela, či je to zhluk cystičiek ale keby tam niečo bolo, malo by to ísť von. Na USG som bola pred menštruáciou. Mohlo to mať na to vplyv? Mám sa obávať, že by z toho mohol byť zhubný nádor? Prsia ma bolievajú práve pred cyklom, USG mi dali o 6 mesiacov. Mám 37 rokov, 2 deti, doteraz zdravá.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vysledok BI RADS 3 znamená pravdepodobne nezhubný nález - do tejto kategórie patria všetky prípady, kedy je pravdepodobnosť konečnej nezhubnosti 95 %. Odporúčané je kontrolné vyšetrenie obvykle po 3 až 6. mesiacoch. Pravdepodobne sa jedná o fibroadenóm prsníka (FIA), čo je nezhubný nádor prsníka. Pravdepodobnosť rizika vzniku karcinómu prsníka je pod 3%. Podľa mňa sa nemusíte obávať, je však dobré, že to nepodceňujete. Postupujte podľa odporúčaní rádiológov, ktorí Vás v prípade nejasností alebo zmeny nálezu odošlú do mamárneho centra na mamárnu poradňu.