Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mthfr mutacia

    , Autor: HanaB

    Dobry den,
    Pred niekolkymi rokmi mi bola potvrdena mthfr mutacia v heterozigotnej forme. Jedine co mi bolo povedane ze nemala by som brat antikoncepciu a v priebehu tehotenstva budem musiet byt viac sledovana kvoli pripadnemu potratu ale ze to je viac menej bezna vec.
    Dnes som sa docitala ze zeny s touto mutaciou maju vacsie riziko porodit deti s downowym syndromom alebo rastepom chrbtice. Je to pravda? Co moze mlada zena robit aby znizila toto riziko? Docitala som sa nieco o skodeni obycajnej kys. mliecnej a ze je nutne pouzivat aktivnu kys. mliecnu. Ake pripravky obsahuju aktivnu kys. mliecnu? Ake dalsie nasledky moze mat na zdravie zeny a dietata tato mutacia?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek rôznym informáciám týkajúcich sa trombofílneho stavu, neovplyvníte. Áno, nie je to dnes nič nepoznané, je to pomerne časté. Je to mutácia vo Vašom gentickom materiále, Vašej DNA. Používa sa "liečba" nízkomolekulárnymi heparínmi, aby nevznikali zrazeniny v placentárnom riečisku. Veľa žien na našej klinike porodilo zdravé deti. Čo sa týka samotného trombofílneho stavu, je to skôr otázka na hematológa, o akú mutáciu v ktorom tom géne sa jedná a podľa toho sa stanoví prípadná liečba. Pred plánovaním tehotenstva odporúčam navštíviť hematológa, ktorý sa vyjadrí o prípadnej potrebe liečby a určí ďalší postup ako aj frekvenciu potrebných kontrol.