Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: simka1994

    Dobrý deň, beriem duphaston kvôli pravidelnosti menštruácie od 15. do 25 dňa cyklu (28 už mávam menštruáciu). Chcela by som sa spýtať či by som užívanie mohla nejako posunúť, a tým oddialiť menštruáciu? Menzes mi vychádza zrovna na dovolenku.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete skúsiť pokračovať v užívaní Duphastonu 2x1 tabletka aj po 25. dni cyklu, ale môže sa stať, že začnete nepravidelne krvácať alebo špiniť.

Podobné otázky

  • Norethisteron na oddialenie menštruácie

    , Autor: kika523

    Dobrý deň, moja menštruácia je nepravidelná a mala by prísť vtedy, ako pôjdem na dovolenku. Dostala som norethisteron, ktorý mám začať užívať 2 dni pred menštruáciou. Zabral by stále, aj keby netrafim tie 2 dni, ale napríklad len 1 deň pred menštruáciou? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s užívaním Norethisteronu je potrebné začať najmenej 3 dni, najlepšie však aspoň 4 až 5 dní pred očakávanou menštruáciou. Aj to však nezaručuje úplne očakávaný efekt. Ak začnete s užívaním Norethisteronu neskoro, očakávaný efekt oddialenia menštruácie sa nedostaví, teda menštruácia sa spustí. Treba tiež povedať, že každá žena môže na Norethisteron zareagovať inak a špinenie, či krvácanie môže byť nepravidelné, takže sa môže stať, že ku krvácaniu dôjde aj počas dovolenky a to aj napriek správnemu užívaniu.

  • Oddialenie MS

    , Autor: Patrishaa

    Dobrý deň,
    prosím Vás, myslíte, že je v poriadku brať Norethisteron na oddialenie menštruácie 17 dní? Odchádzame na 2-týždnovú dovolenku zrovna, keď by mi mal MS začať. Ide mi hlavne o prvé 2-3 dni MS, kedy mám bolesti a nechcem tak byť v kŕčoch na dovolenke. Nebolo by lepšie menzes skôr o tie 2-3 dni privolať?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností je viacero, či už si oddialite menštruáciu, alebo sa pôjde cestou jej skoršieho vyvolávania, aby ste už počas dovolenky nemenštruovala. Áno, Norethisteron sa dá užívať aj 17 dní v prípade, že je to nevyhnutné na oddialenie menštruácie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, v prípade nejasností to s ním prekonzultujte.

  • Norethisteron

    , Autor: Weja

    Dobrý deň,
    Užívala som celé balenie norethisteronu na oddialenie menštruácie, počas dovolenky. Keď som ho využívala celé prisla mi menstruacia do 3 dni, ale spozorovala som ako keby sa mi odlúčila sliznica. Bolo to dlhé asi 3cm a sfarbené do ruzovo fialová. Je to niečo nebezpečne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, oddialením menštruácie sliznica dutiny maternice narástla, preto útržky sliznice nie sú prekvapivé. Odsledujte si to.

  • Oddialenie menstruacie

    , Autor: Barborela

    Dobrý večer, momentalne si menstruaciu oddialujem Norethisteronom. Je tento liek povazovany za antikoncepciu, môžem mat pocas toho ako ho uzivam nechraneny pohlavny styk? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron je forma hormonálnej antikoncepcie, ktorá sa užíva spolu s estrogénmi. Samotné užívanie Norethisteronu nie je určené primáne ako hormonálna antikoncepcia, predpokladám, že ste ho nezačali užívať v prvý deň cyklu, takže antikoncepčný účinok nebude mať.

  • Noretisteron

    , Autor: patricia-4

    Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa opýtať. Užívala som Noretisteron cca 4 týždne. Pre oddialenie menštruácie. Užívala som ho aj predtým ale nie tak dlho. Ma sa užívať iba 2 týždne? Či sa môže aj dlhšie?Nikdy mi nič nebolo okrem precitlivenosti čo je normálne si myslím. Ale keď som ho užívala dlhšie tak som si všimla, že mám nežiadúce účinky ako depresia a úzkosť. Môžu tieto lieky vyvolať aj iné zdravotné problémy? Alebo môžu tieto nežiadúce účinky pretrvávať aj po vysadení ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron má viacúčelové použitie a v závislosti od toho sa používa aj dávka ako aj dĺžka liečby, niekedy liečba trvá aj pol roka až 9 mesiacov. Depresia alebo zmeny nálady, či úzkosť patria medzi vedľajšie účinky Norethistheronu, hoci menej časté. Nežiadúce účinky sú rôznorodé, no nie každé sa musia u Vás prejaviť. Po vysadení nežiadúce alebo vedľajšie účinky vymiznú. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.