Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Konizácia

    , Autor: gabbi

    Dobry deň. Konizaciu mi robili na 16 deň cyklu, skor nemali termin. 8 a 14 deň cyklu sme mali prerusovany styk, vyvrcholil mimo mňa partner. Je tam pravdebodobnost otehotnenia? Pri konizacii mi robili kyretaz hrdla maternice, ale kyretaz dutiny maternice nie. Keby som bola na konizacii náhodou vtom tak by sa to tam usadilo? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, možnosť tehotenstva pri nechránenom pohlavnom styku je. Oplodnené vajíčko sa usadzuje v dutine maternici niekoľko desiatok hodín. Vajíčko prežije 48 hodín a spermia až 72 hodín. Ak počas zákroku nebola prečistená dutina maternice, prípadné tehotenstvo môže byť neporušené. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Biopsia

    , Autor: Hanka21

    Pekný deň prajem, som už týždeň a 3 dní po zákroku, chcem sa len opýtať kedy je možné mať pohlavný styk po tomto zákroku žiaľ mi vôbec nepovedali v nemocnici ani ohľadom kúpania ani ohľadom pohoagjeho styku, dostala som ešte penicilin antibiotiká na 10 dní kvôli tomu že mám taký neprijemnejsi výtok, ale bez ťažkostí a bolesti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to z opisu nie je celkom jasné, predpokladám, že Vám bola realizovaná konizácia krčka maternice. Čo sa týka sprchovania, môžete sa sprchovať aj teraz, nedávajte si však na podbruško a pri vykonávaní intímnej hygieny veľmi teplú vodu. Nekúpte sa aspoň 4 týždne, rovnako tak dlho je vhodné dodržiavať aj pohlavnú abstinenciu. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde bol výkon realizovaný.

  • Konizacia a sex

    , Autor: nikanika88

    Dobry den,
    pred 2 tyzdnami som mala robenu konizaciu krcka maternice. Lekar povedal ze pohlavny styk nesmie byt najblizsie 4 tyzdne. Tyka sa to iba klasickeho styku? Je mozny napriklad analny styk alebo pripadne iba drazdenie klitorisu, kedy sa nevstupuje do posvy? Je to zakazane len z dovodu toho aby sa nejako rana neinfikovala? Pytam sa vlastne na to, ze aj pri akomkolvek sposobe styku ci drazdenia sa vo vnutri posvy svaly napinaju, ze ci toto tiez moze uskodit rane, hojeniu po zakroku. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je potrebné dočasne vylúčiť pohlavný styk, pri ktorom by došlo k mechanickému kontaktu s krčkom maternice, kedy by mohlo dôjsť k podráždeniu ešte úplne nezhojenému krčku maternice a následne ku krvácaniu.

  • Konizácia - pohlavný styk

    , Autor: MH

    Dobrý deň,

    začiatkom marca mi bola v Šaci robená konizácia, po zákroku s miernym krvácaním a špinením po dobu cca mesiaca sa to po nasadení liekov upravilo, menštruácia v poriadku, výsledky histológie boli v poriadku a po kontrole bolo hojenie v taktiež poriadku. Po skončení menštruácie cca 5 dní dozadu sme mali s partnerom pohlavný styk (1x po zákroku), mierne krvácanie a špinenie som pripisovala ešte menštruácii. Dnes ale po styku som mala opäť mierne krvácanie a špinenie pretrváva. Mám opäť nasadiť lieky na zastavenie krvácania, ísť na gynekológiu alebo sa len zdržať pohlavného styku?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zašpinenia môže byť viacero. Takto je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vyšetrí, zistí zdroj krvácania a určí ďalší postup.

  • MTS v LU

    , Autor: Sisi2212

    Posledna otazka pan doktor :D ja sa snazim strasne pochopit nejake veci, 4 roky dozadu som mala v malej panve napravo uzlinu 25x13mm, zaroven mi zistili nador cervixu. Ten zhodnotili ako G1-2 IA, riešili ho dvomi konizaciami. Uzlinu neriesili, ze v takom stadiu nadoru nebyva nador v uzline ako MTS a ze uzlina je len reaktivna, nakolko na pet/ct sa sice ukazala, ale ako neviabilna, neaktivna. Po druhej konizacii sa mi na ct ukazala uzlina už len 10mm. Ocividne mala konizacia efekt aj na jej zmensenie. A to ma zaujima, ak by bola predsa len v LU MTS nakolko mi ju neoverili ani biopsiou, a stale ma to mata, je mozne, aby sa MTS LU zmensila odstranenim nadoru len z povodneho miesta, cize z krčka bez toho, ze bolo priamo niečo robene s nou? alebo ak by to bola MTS v uzline, odstranenie nadoru z krčka by nemalo efekt na jej velkost, bola by stale rovnako tych 25x13 aj po konizacii? ďakujem moc .... snazim sa si nejak overit, ci to naozaj nie je mts, nakolko aj teraz po 4 rokoch ju tam stale mam a začala sa zvacsovat .... ja si nejako logicky hovorim, že keby je to mts v uzline, asi by sa nezmensila konizaciou krcku, ale preto sa pytam vas, ci je to mozne, ze mts v uzlinach sa zmensia uz len odstranenim nadoru z povodneho miesta, ďakujem, lekarovi s vysledkom aktualnym idem za 2 tyzdne, tak potrebujem nejake odpovede už teraz, preto sa pytam vas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri uvedenom gradingu a stagingu IA je nádor lokalizovaný iba na krčku maternice, maximálne do hĺbky 5 mm. Jednoznačne je to potvrdené histologicky podrobným vyšetrením konizátu. Záleží však, či sa jedná o typ IA1 alebo IA2. Následný management liečby a postupu záleží od viacerých individuálnych okolností. Lymfatické uzliny môžu byť nereaktívne alebo reaktívne, reagujú na rôzne podnety a impulzy. Podľa odporúčaní, ak nebola potvrdená lymfangioinvázia a jedná sa o štádium IA1, vyšetrenie lymfatických uzlín nemusí byť realizované. Ak sa jedná o štádium IA2, vyšetrenie lymfatických uzlín má byť realizované aj napriek neprítomnosti lymfangioinvázie. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, histológie, operačných výkonov, ani ostatné okolnosti, ani informácie, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Absolvujte plánované vyšetrenie a postupujte podľa odporúčaní lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť objektívne vyjadriť.

  • Elektrokoagulácia

    , Autor: nero

    Dobrý deň, pred troma týždňami mi bola robená konizácia krčka maternice, po dvoch týždňoch som začala slabo krvácať, bola som tamponovaná a na piaty deň mi bol urobený operačný výkon -koagulácia cervixu- lôžka po konizácii pomocou elektrokoagulácie. Dnes som druhý deň po tejto operácii a objavila sa mi svetloružová krv na menštruačnej vložke je to bežné po zákroku ide o čistenie alebo mám opäť vyhľadať gynekologa?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri konizácii sa štandardne robí aj kyretáž, takže špinenie je po výkone bežné. Ak došlo ku krvácaniu z lôžka po konizácii s nutnosťou skoagulovania miesta krvácania, nemusí sa jednať o krvácanie z koagulovaného miesta, ale z dutiny maternice. Ak sa nejedná o jasno červenú krv, ale iba o svetloružový výtok, odsledujte si to. Pri silnom krvácaní vyhľadajte obvodného gynekológa alebo navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.