Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,694 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Asi pred 3 dňami ma začalo svrbieť vnútro pošvy. Okolie nie. Hľadala som aj na internete že by to mohla byť vaginálna mykoza ale nemám žiadne ine príznaky iba to neznesitelné svrbenie. Mám pod 18 rokov, gynekologa nenavštevujem a som stále panna. Čo by to mohlo byť a ako by som to mohla liečiť? Skúšala som si vnútro pošvy aj dezinfikovať a pri dlhšom držaní to veľmi páli a na pár hodin svrbenie prestane alebo potom to znova začne hlavne večer. Nenašla som si tam nič podozrivé, žiadna vyrážka ani silné začervenanie. Žeby alergická reakcia na nejaké mydlo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môže sa jednať i o alregiu-spodné prádlo, mydlo...ale i mykóyu
    v lekárni si kúpte nejaké voľno predajné liečivo-globule, masť, pri yavádzaní treba byť opatrná,
    obmedzte príjem sladkého, tiež múčne produkty
    ak by ťažkosti nesutávali, bolo by vhodné navsštíviť lekára , aby stav skontrloval , neyávisle od toho, že ste virgo
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Kvasinky ojedinele

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Z vnútra pociťujem občas svrbenie a z vonka som mierne začervenaná. Vnútorne postačia probiotiká a z vonka trebárs Canesten krém, alebo mám sa radšej preliečiť kompletne s Canesten kombim? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak za týchto okolností si jednorázovo aplikujte CanestenGyn do pošvy a následne si aplikujte vaginálne probiotiká. Zvonku si môžete aplikovať Canesten krém. Odsledujte si to.

  • Vložky Shuya Health

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    neviem, že či to mám brať ako problém alebo ako reakciu na tú vložku, že mám pocit takého chladenia tam "dole". Začala som používať vložky Shuya Health kvôli výtokom. Stáva sa mi teraz akosi príliš často, že sa mi robia zápaly na vonok. Že mám svrbenie tam dole. Ale ako som začala užívať tieto, tak mám pocit, že je to už lepšie. Že ma to tak nesvrbí ako predtým. Neviem, že či sú to nejaké liečivé vložky alebo prečo mám taký pocit , že ma to tak zvláštne chladí. Nezačne to hneď , ale po nejakých pár minútach. Potom to tak chladí dlhšie a následne to potom aj prestane. Nerozumiem tomu. Pretože iné intímne vložky mi robia zle.
    Neviete mi prosím poradiť?

    Budem rada za vašu odpoveď. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané vložky veľmi nepoznám a nemám s nimi žiadne skúsenosti, preto Vám asi veľmi neporadím. Pozeral som zloženie vložiek a čisto teoreticky môžu ich zložky spôsobovať chladivý pocit. Ak Vám nevyhovujú, viete ich zmeniť. Ak Vám však naopak vyhovujú a nepríjemný chladivý pocit po chvíľke odozneje, nevidím dôvod, prečo by ste ich nemali aj naďalej používať.

  • Konizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som 10 dni po konizacii lezie, bola som upozornena na hnedy vytok ktory aj mam, ale zacalo mi do toho aj svrbenie. Mozem si tam vlozit nejaky kanesten alebo lomexin?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si skúsiť opatrne vložiť Canesten vaginálnu tabletku. Vaginálne výplachy si nerealizujte, aby ste sa nerozkrvácáli. Špinenie ešte môžete mať. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mykóza počas pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    17.4 . som mala termín pôrodu, v piatok 19.4 som mala poradňu v nemocnici, vo štvrtok mi začala mierna mykóza, doktor mi predpísal liek polygynax, a výplach rosalginom, čítala som si pribalovy leták a dočítala som sa, že tento liek by sa nemal v tehotenstve užívať, navyše som našla príspevok z vašej poradne, kde liek tiež neodporúčate, ani nepredpisujete kvôli oxotoxickym účinkom na plod. Keďže neviem kedy porodim a každú chvíľu to príde, liek som nezačala užívať, ostal by v pôrodných cestách a bojím sa, že by bábätko mohlo ohluchnut.. od piatku si dávam iba rosalgin, mykozu mám miernu, už ani necítim svrbenie.. Urobila som dobre? Môžem rodiť s mykozou? Nevidela som iné riešenie, keďže každú chvíľu môžem porodiť a už nemám čas na preliecenie... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v temíne, respektíve po termíne pôrodu, nemusíte sa báť užívania preparátu. Spomínané účinky sú nebezpečné najmä v I. trimestri, kedy sa plod vyvíja. V tomto týždni tehotenstva to už na plod mať nežiadúce účinky nebude. Môžete si aplikovať vaginálne výplachy, či už spomínaným Rosalginom, aplikovať si môžete aj Polygynax, alebo si zakúpte Camesten Gyn na jednorazové použitie. Mykóza ako taká nemá na priebeh pôrodu, ani plod vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Análny a vaginálny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    s partnerom sme pred nejakým časom vystriedali análny a vaginálny styk bez ochrany. Ubehol už nejaký čas a momentálne mám pochybnosti, či nemôžem byť tehotná. A prichádzajú mi trocha výčitky
    a obavy, že ak by sa to potvrdilo, tak či by toto striedanie nemohlo prerásť do niečoho, čo by mohlo spôsobiť nejaké problémy alebo dokonca potrat ak by som otehotnela. Sú takéto obavy/ výčitky opodstatnené? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného vaginálneho styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Samozrejme, pri striedaní análneho a vaginálneho styku sa nedá vylúčiť zanesenie infekcie do pošvy. Predpokladám, že ak by došlo k vzniku infekcie, prejavovali by sa u Vás ťažkosti, najmä pálenie, svrbenie, či zapáchajúci výtok. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.