Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,709 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • možnosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa poradiť ohladne 2 vecí.
    1. Ako prvé: snažíme sa s manželom už dlhší čas o bábo no nedarí sa, máme už aj nejaké vyšetrenia za sebou, ja prakticky všetko o.k, cyklus pravidelný, ovulácia taktiež, akurát manželovi vyšiel zlý spermiogram. 2 mesiace užíva zinok, selén, existuje nejaká konkrétna možnosť ako zvýšiť prirodzeným spôsobom možnosť otehotnenia, v nejakém konkrétnom čase, napr si na novembrový cyklus naplánujeme s lekárom nejaký presný stanovený postup krokov, tak aby sme maximalizovali šancu na otehotnenie, viete niečo viac než len doma sa snažte každé 2 -3 dni a o 2 mesice sa ukážte, či sa dá naplánovať niečo viac, zefektívniť snahu, čo uhradí poisťovňa?
    2. ako druhé by som rada vedela, že ak by sa náhodou išlo umelým oplodneným a mali by sme záujem aj o genetickú diagnostiku embria pred vkladaním, že by sa aj urobila, čo všetko sa s toho ja dozviem pred vkladaním? že by sa urobila diagnostika dvoch embrií napríklad, a vkladať len jedno, to čo zdravšie bude vychádzať? je toto možé? Mám nárok pred vkladaním vidieť výsledky tejto genetiky tohto embria, a podľa toho sa ja rozhodnúť ? mám nárok si povedať len vkladať zdravé XX, a nie XY? Keď by som videla tie výsledky mám nárok sa takto rozhodovať čo zdravé vkladať?
    Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
    Dobrý deň,
    v prvom rade veľmi záleží na tom do akej miery je spermiogram zlý. Na spontánne otehotnenie je potrebných aspoň (teda minimálne) 5 miliónov pohyblivých spermií. Ak je táto základná podmienka splnená je možné sa snažiť o spontánne otehotnenie. V takom prípade by som doporučila návštevu lekára v čase predpokladanej ovulácie aby určil presný čas kedy dôjde k uvoľneniu vajíčka. Urobí tak na základe ultrazvukového vyšetrenia eventuálne na základe hormonálneho vyšetrenia. Ak sa snažíte dlhšiu dobu je ideálne zvýšiť šancu aspoň insemináciou (zavedenie spermií priamo do dutiny maternice - po hormonálnej príprave a monitorovaní menštruačného cyklu). Stále je však podmienkou aspoň 5 mil. pohyblivých spermií. Poplatok za insemináciu je v rôznych centrách rozdielny. U nás v ISCARE as je poplatok 75 eur. Poisťovňa tento zákrok nehradí.
    Čo sa týka vašej druhej otázky, v rámci umelého oplodnenia je možné vyšetrenie genetickej výbavy embrya, ide o tak zvanu predimplantačnú genetickú diagnostiku. Tento zákrok nie je hradený poisťovňou, ide cca o 200 eur na vyšetrenie jedného embrya. Je možné vkladať zdravé emebryo ale selekcia podľa pohlavia je neetická.

    ďakujem za odpoveď, len ešte chcem vedieť či mám nárok vidieť výsledky, osobne ich vidieť, tej predimplantaenej genetickej diagnostiky všetkých embrii u ktorých by sa to vykonávalo, vidieť ich ešte pred vkladaním, to mi bude postačovať. Nieže ja zaplatím napr 2 x 200 E diagnostiku dvoch embrii,a výsledky oboch nebudem môcť videiť pred vkladaním. Dúfam že sa toto nemôže stať. Môžem vidieť výsledky pred vkladaním? vidieť výsledky oboch a vložiť jedno. Mám na toto nárok?

Podobné otázky

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, minulý týždeň som bola u doktora na vyšetrení s tým že mi mešká menštruácia už tretí týždeň, na maternici mi našiel nejaký vak bez plodu povedal mi že nevie o čo by šlo tak mám prísť znova koncom júla, robila som si tehotenský test vyšiel mi pozitívny to som mu tiež ukázala. Dnes mám kúsok hnedého výtoku ale ozaj málo ho je. Bolo by podľa Vás možné tehotenstvo? Že by sa teraz spravil v tom vaku plod keďže mám ten výtok? Som celkom v strese a koniec mesiaca je ešte ďaleko do kontroly. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností je viacero. Môže sa jednať aj o patologické tehotenstvo, tzv. anembryomollu, kedy je prítomný prázdny gestačný vak bez plodu. Samozrejme môže sa jednať aj o normálne tehotenstvo, iba skoro zachytené a preto nie je vidieť zárodok. Nepoznám však USG nález, ani veľkosť gestačného vaku, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka hnedého špinenia, je to pomerne časté. Najčastejšie sa jedná o tzv. implantačné špinenie, kedy sa tvoria cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Aj keby sa jednalo o spomínanú anembryomollu, organizmus o tom nevie a správa sa, ako by sa jednalo o normálne tehotenstvo. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Kyretaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, absolvovala som kyretaz v 4tt, vsetko v poriadku,no po dvoch tyzdoch som mala nechraneny sex, dala som si tabletku po a pre istotu pouzivam lactofeel. Este som nebola na kontrole, ale mam strach ci budem v poriadku.tehu uz nechcem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si už neželáte tehotenstvo, treba sa podľa toho aj správať, zodpovedne. Odsledujte si to. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa a prebrať si s ním možnosti antikoncepcie.

  • Výsledky-horm.profil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mám 26 rokov, antikoncepciu som prestala brať pred 7 mesiacmi, cyklus mám pravidelný, bez bolesti, avšak veľmi ma trápi hrozné akné pred menštruáciou, ktoré som nikdy nemala, ani pred užívaním antikoncepcie… a kvôli ktorému som si dala spraviť hormonálny profil (3.deň cyklu). Môj gynekológ mi predpísal progestanelle na úpravu cyklu (mávala som 22-23-24 dní).
    Z výsledkov horm.profilu vyplýva, že mám vysoký kortizol (627.71 nmol/l, kde sa priemer uvádza: 145.4-619.4 nmol/l) a zvýšený progesterón (1.32 nmol/l, priemer folik.fázy: <0.159-0.616). Všetky ostatné hodnoty sú v norme. Dá sa môj problém vyriešiť aj bez užívania ďalšej antikoncepcie? Brala som ju takmer 7 rokov, vymenila som 3 rôzne, a už ju nechcem nikdy brať. Alebo sa hormóny vedia upraviť aj samé časom? Tehotenstvo neplánujem najbližšie 2-3 roky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka hodnôt kortizolu, záleží veľmi od toho, kedy bol realizovaný odber krvi, koľko hodín predtým ste spali, v akom psychickom rozpoložení ste, či neprežívate stresovejšie obdobie, ... Podľa opisu ho však nemáte extrémne zvýšený. Čo sa týka zvýšenej hladiny progesterónu v prvej polovici menštruačného cyklu, príčin môže byť viacero. Zvýšená hladina príznakom niektorých porúch, ako vrodené zväčšenie nadobličiek, či patológiách na vaječníkoch, napríklad prítomnosť cýst. Ak neplánujete tehotenstvo a sú vylúčené všetky vyššie spomínané možnosti zvýšeného progesterónu, hormonálna antikoncepcia nie je zlým riešením. Na trhu je veľmi veľa preparátov. Je pravda, že nie vždy musí žene "sadnúť" hneď prvý preparát. Niekedy je potrebné prestriedať a vyskúšať viacero preparátov (niekedy aj 5 - 6), až niektorý "nesadne" presne na mieru. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky všetkých vyšetrení, ani USG nález, ani všetky okolnosti v minulosti užívaných preparátov hormonálnej antikoncepcie, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasnosti pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť, eventuálne Vás vie odoslať na konzultačné vyšetrenie na vyššie pracovisko.

  • Missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    prosím vás, mala som missed abortion. Plodu nebilo srdiecko, vývoj zastavený v 6tt. Absolvovala som kyretaz. Plod mal 2mm a robili mu aj genetické testy, avšak, žiadnu vadu nenašli. Je toto spoľahlivé? Vzhľadom k tej veľkosti, mohlo sa stať ze aj tak bolo embryo choré?
    Cca 10 dní pred počatím som mala virózu. Mohol byt toto dôvod?
    Ešte mám otázku, či z vašich skúsenosti, ak sa plod prestane vyvíjať, môže byt problém hematologicky, alebo skôr nie. Čítala som, ze vtedy ešte embryo nie je spojené pupočnou šnúrou, ale vyživované zo zltkoveho vaku. Ja som mala veľmi zväčšený zltkovy vak.
    Jednalo sa o moje 1. tehotenstvo, mám 29 rokov a veľmi sa bojím, či sa to nezopakuje, preto hľadám odpovede. Gynekológ mi povedal, že ak otehotniem, mohla by som si preventívne počkať flexiparin. Je to dobre riešenie robiť toto preventívne?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v úvode treba povedať, že každá žena počas života aspoň raz potratí a to nemusí mať žiadne diagnózy alebo odchýlky. Ak je toto Vaše prvé tehotenstvo a k otehotneniu došlo pomerne skoro od začatia snaženia, nerobil by som si s tým ťažkú hlavu. Máte prakticky dve možnosti. Prvou je snažiť sa znovu otehotnieť po dvoch, troch mesiacoch od potratu, druhou je pred plánovaním otehotnenia realizovať si hematologické a endokrinologické vyšetrenia, prípadne aj genetické a imunologické vyšetrenia.

  • Viagra pre ženy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Rada by som sa poradila , od pôrodu mám problém že nemám žiadnu chuť na sex, mám aj bolesti a podobne riešila som svoje problémy aj u gynekológa aj psychológa a nakoniec sme sa ešte rozhodli navštíviť dosť uznávanú sexuologičku v Košiciach. Bola ozaj super vyzeralo že ozaj vie čo robí, ale dala mi užívať tabetky - konkrétne viagru Sildenafil mylan. Mám pochybnosti keďže tieto veci sú určené ak dobre viem len pre mužov a majú aj dosť nežiaducich účinkov. Chcela by som teda vedieť či to podľa vás užívať mám alebo nie . Môže mi to nejak ublížiť ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre sexuológa, ale viagra pre ženy skutočne existuje. Účinnou látkou je obdobne Sildenafil, väčšinou v dávke 100mg, ktorý uvoľňuje vlákna hladkého svalstva, čím umožňuje väčší prítok krvi do steny pošvy. Samozrejme, ako každý preparát, aj tento môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. Ak ste už skúsili viaceré možnosti a žiadna nebola doteraz úspešná, môžete skúsiť túto liečbu. Pokračujte podľa odporúčaní sexuológa a v prípade ťažkostí alebo nejasností ho konzultujte, aj za účelom zhodnotenia efektu liečby, prípadne určenia ďalšieho postupu.