Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysoký krvný tlak po pôrode

    , Autor: gloxinia

    Dobrý deň, pani doktorka, som sedem týždňov po pôrode a pred týždňom som si namerala vysoký tlak (160/116). Sono brucha je v poriadku. Z odberov mi zistili proteíny+. Čakám na ďalšie výsledky, avšak Vás by som sa chcela opýtať, či existuje možnosť, žeby som vysoký KT mala ako nejaký postpôrodný syndróm, spôsobený napr. hormónmi? Ak by sa mi z odberov nič nezistilo, dá sa zistiť po tejto gynekologickej stránke niečo? Doktor na sone mi povedal, že ešte mám zväčšený maternicu - po pôrode, ale že je to ok. Naozaj? Ak je to spôsobené hormónmi, môže sa to spontánne upraviť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak je gynekologický nález negatívny , myslím si, že pri opakovane zvýšenom TK by ste mala absolvovať interné vyšetrenie, komplexné, nech sa vylúči nejaká organická príčína.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Vysoký krvný tlak po pôrode-pokračovanie

    , Autor: gloxinia

    Dobrý deň, písala som Vám, že sa mi vysoký krvný tlak objavil 7 týždňov po pôrode. Dovtedy (aj počas tehot.) bol výborný. Gyn.vyšetrenie mi nerobili, lebo nemám gyn.ťažkosti. Obávam sa, že ma gynekológ vysmeje, keď mu poviem, že mi nič nie je, ale prišla som kvôli vysokému KT... Preto čakám od Vás radu, či tam mám ísť, alebo je to problém len pre internistu. Ešte raz si dovolím opýtať sa Vás - existuje nejaký postpôrodný syndróm, spôsobený napr. hormónmi? Ak by sa mi z odberov nič nezistilo, dá sa zistiť možný problém po gynekologickej stránke? Ak je to spôsobené hormónmi, môže sa to spontánne upraviť? Prosím odpovedzte mi na všetky otázky! Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    opakujem sa navštívte internistu, ten vylúči všetky možné príčiny vysokého tlaku.
    Ak ste nemala ťažkosti v tehotenstve, myslím si, že o nič súvisiace s hormónmi ženskými by sa nemalo jednať, existujú ochorenia v rámci gravidity spojené s HT avšak nie aby sa izolovane objavil vysoke HT po porôde a ešte po ukončení šestonedelia.
    Na gynekol.kontrole ste bola po šestonedelí, čiže teraz by som vysoký tlak nedávala do súvisu s graviditou , dojčením a pôrodom ale nechala by som sa komplexne vyšeetriť internistom, či sa nejedná o novozistenú či už esenciálnu alebo sekundárunu hypertenziu, samozrejme alk máte tlak nad 140/90 opakovane
    S pozdravom