Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • laparoskopická operácia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, mám ísť na laparoskopickú operáciu, podozrenie na endometriozu. že ak sa potvrdí odstránia mi ložiská. Kamarátka bola takisto pred rokom na tekejto operácii - tiež endometrioza a upozornila ma že sa mám presne pýtať informovať sa predtým že čo všetko mi budú robiť. Jej robili aj kyretáž a vôbec jej o tom dopredu nepovedali bola z toho zaskočená, že ju vopred neinformovali. Ja kyretáž určite nechcem nedám naň súhlas. Na laparoskopickú operáciu súhlas dávam a materiál na hystologiu si takisto môžu zobrať nástrojom zavedený v bruchu pri laparoskopii. Nechcem totiž aby sa mi niečo robilo s krčkom maternice. Ten nech ostane nedotknutý.
    Upozornuje sa každá pacientka pred laparoskopic operáciou endometriozy že jej bude robená aj kyretáž, každú na toto upozorňujú?
    Podpisuje sa zvlášť papier súhlas na laparoskopiu a zvlásť papier na kzretáž? Sú na toto 2 zvlásť podpisy, súhlasy? (pretože sú to 2 výkony a každý sa robí inými prístrojami.
    Môžem odmietnúť pri laparoskopic operácii endometriozy kzretáž? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pri laparoskopii sa štandardne kyretáž nerobí, pokiaľ na ňu nie je iný dôvod. Samozrejme pred operáciou podpisujete informovaný súhlasím na všetky výkony, ktoré prichádzajú do úvahy.