Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý deň,
    začiatkom fenbruára som Vám písala o svojom probléme (sekundárna amenorea), zatiaľ sa nič u mňa nezmenilo:-( Ideme s priateľom budúci týžden do Centra asist.reprodukcie v MT (Iscare) na úvodnú konzultáciu. Chcela by som sa opýtať, či na úvodnej kontultácii mám počítať aj s vyšetrením (gynekológ ma ,,vyzbrojil" hormonálnym profilom, partnerovým spermiogramom a ostatnou dokumentácoiu). Ďalšia vec, ktoré bylinky by som mohla piť ako náhradu za neinvazívnu liečbu? Na internete a diskusných fórach sa spomína vitex, kvapky Agnucaston, Mastodyn. Neviem sa v nich zorientovať, keďže o niektorých sa píše, že môžu zabrániť ovulácii (mnoho informáciíí na nete je protichodných) a nerada by som si ešte viac uškodila. V podstate mi ide o znovunavodenie menštruácie a bábo by bol príjemný bonus:-) Ďakujem, prajem príjemný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zatiaľ by som nedoporučovala žiadnu bylinkovú terapiu aby neboli skreslené výsledky. Následne podľa výsledkov vyšetrenia. Držím palce!

Podobné otázky

  • sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý deň p.doktorka,
    predovšetkým dakujem za Vašu trpezlivosť a rady. Chcela by som sa opýtať, v nedeľu som začala menštruovať a prakticky stále krvácam pomerne silno, chvíľami sa zdá, že krvácanie slabne, no potom opat zosilnie (je trošku slabšie oproti nedeli a pondelku). Moja otázka - dokedy mám počkať s návštevou lekára, resp.po koľkých dňoch silnejšieho krvácanie je stav už vhodný na návštevu doktora? Nerada by som injekcie na zastavenie krvácania - opat zásah do horm.systemu - ked mi konečne po 10tich mesiacoch menzes aj ked po tabletkách prišiel. Od včera som začala jesť 1 tabl.denne železa.
    Ďakujem, prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    počkajte 7 dni, ak krvácanie bude stále silné a budete krvácať aj v koagulách - krvných zrazenínách (ako pečienka) navštívte lekára.

  • RE:Sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý deň p.doktorka,
    chcela by som sa opýtať ohľadom Utrogestanu - na druhý deň k večeru od prvého ranného užitia j rannej aplikácii mi bolo z neho velmi zle(jemná pálivá bolesť od ľavého prsníka až polopatku) - o tomto nežiadúcom účinku som sa nikde nedočítala - môžem takto reagovať na Utrogestan? Liek som okamžite vysadila a p.doktor mi predpísal Duphaston - recept mám na ceste(CAR je v inom meste ako bývam). Chcem sa opýtať ohľadom Duphostanu - mám ho začať úžívať hneď ako príde recept( cca 2dni od vysadenia Utrogestanu)?Posledná otázka - má skutočne také nežiadúce účinky ako sa píše v príbalovom letáku? Čo som čítala na nete skúsenosti žien, mnohé reagovali oki, niektoré priberali, mali bolesti hlavy...predpokladám, že moja liečba nebude dlhodobá.Zaujíma ma, prosím, skúsenosť s Vašimi pacientkami, ako oni reagovali? Viem, že každé telo je individuálne, ale predsa len, mám obavy po Utrogestane.Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nežiadúce účinky po Utrogestane či duphastone sú pomerne zriedkavé, ak sa objaví tak zväčša len únava či depresia. S ťažkosťami ako ste vy popísali som sa ešte nestretla Hneď ako obdržíte recept začnite s jeho užívaním.

  • sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý den p.doktorka,
    dakujem za odpoveď, no ja mam naordinovaný Utrogestan.Trošku som googlila - Utrosgestan je progesteron, Duphaston je dydrogesteron (tiež progesteron?) - aký je medzi nimi rozdiel? Posledná otázka - ak by som počas užívania Utrogestanu dostala menzes, má sa pokračovať ďalej v aplikácii?Mám ho naordinovaný vaginálne na 2 týždne. ďakujem, prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    rozdiel je v aplikácií - Duphaston je perorálne teda sa tabletky prehĺtajú, Utrogestan sa globule zavádzajú do pošvy. Ak počas jeho užívania dostanete menštruáciu nepokračujte ďalej v jeho aplikácii.

  • sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý deň p.dokorka, opat sa hlasim:-) Chcela by som sa Vas opýtať na Váš názor - Norethisteron som dobrala, menzes prisiel, dobrala som aj Clostyl, ale pan doktor mi predpisal od nedele Utrogestan - 2x rano,2xvečer vaginálne po dobu 2 týždnov s tým, že nám na túto sobotu ,,naordinoval" pohlavný styk, no medzičasom sme sa dozvedeli, že priateľ bude musieť odísť služobne na dlhšiu dobu preč a keďže tu nebude, nebude to mozne zrealizovat. Chcem sa Vás opýtat, ci má podla Vás zmysel Utrogestan aj tak brat. Pýtala som sa p.doktora, povedal, že ak by som aj neotehotnela, ten liek je na podporu menzesu, aby som ho dostala nasledujuci cyklus. Má nejaké vedľajšie negatívne učinky pri dvojtýždňovom užívaní?Môže sa povedzme užívať aj po nasledujúcom cykle?
    Dalsia otázka - v pond.som bola na sone, co prosim znamena maternica velkosti 10? Je to oki?Ked som dlho nemenstruovala, moj gynekolog trvrdil, že mám sliznicu maternice malú. Velkost 10 je oki?
    Ďakujem velmi pekne. Prajem pelný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    váš pán doktor má absolútnu pravdu, ak máte problemy aj s nepravidelným menštruačným cyklom tak je užívanie duphastonu ideálne. Budete vedieť načasovať nasledujúci cyklus. Podobnú liečbu môžete zopakovať aj v nasledujúcom cykle ideálne s ultrazvukovou kontrolou 10-12 deň cyklu. Maternica 10 neviem čo znamená, pravdepodobne veľkoskť, prípadne dĺžku po sondáži. Je to v poriadku. Držím palce.

  • Sekundárna amenorea

    , Autor: evag

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, do koľkých dní od ukončenia užívania Norethisteronu by sa mala menštruácia dostaviť? V pondelok som ukončila užívanie (2xdenne 10dní), v lekárni mi povedali, že do dvoch dní, je to už tretí deň a stále nič,ani PMS:-(
    Čo som googlovala, v diskusiach uvádzali 2-4 dni... Lekár sa mi kázal ozvať sa, ak by sa do 10 dní menzes nedostavil. Ak by sa tak stalo, čo by to znamenalo? Nejaký vážny problém? Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a trpezlivosť:-) Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    menštruácia sa najčastejšie dostaví naozaj do 2-4 dní, ale zväčša sa dáva týždňová rezerva, preto dordžte rady vášho lekára a ak sa menštruácia do 10 dní nedostaví navštívte ho. Čo by mohlo byť príčinou sa bez podrobnej anamnézy a vyšetrenia nedá povedať.