Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Písala som minule ohľadom PCR diagnostiky. Chcela by som sa ešte opýtať mohla by som ísť na vyšetrenie aj k dermateneverolovi na vyšetrenie, ohľadom pohlavne prenosných chorôb. Môže to zistiť aj on, alebo to najlepšie môže zistiť gynekológ?? No k svojmu gynekológovi nechcem veľmi isť. Ako zisťuje dermateneverológ pritomnosť týchto infekcii? len z krvi? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    spadá to do kompetencií gynekológa. Ak svojmu gynekológovi neveríte, zmeňte ho.

Podobné otázky

  • Mamografia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim o vysvetlenie mamografie.

    koza je primeranej hrubky. Bilat su pocetne bodove bilat tč. benigne a vpravo 25mm od mamilly v DMQ skupinove 6x4 mm hranicneho typu. Oneskorena involúcia ako ferftílny typ, bilat je hrubšia a drobnonodulovaná početná žľaza temer vo všetkých kvadrantoch. V moduloch do 8 mm vs cysty alebo adenoid. formácie. V MQQ len započatá tuková prestavba. Kresba podporného tkaniva je primeraná. V axilách bez path rtg tieňov.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v závere vyšetrenia by mal byť popísaný výsledok a zhodnotenie nálezu v hodnotiacej klasifikácii BI-RADS. Keďže nie som rádiológ, na základe opisu Vám neviem povedať, ako bol nález vyhodnotený a uzavretý, preto sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov realizujúcich mamografické vyšetrenie, ktorí sa Vám k tomu museli vyjadriť. Pri nejasnostiach je vhodné sa informovať u vyšetrujúcich lekárov, prípadne cestou obvodného gynekológa skonzultovať nález.

  • Infekcia HIV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa este spýtať ked gynekológ robi raz ročne preventívnu prehliadku a robi cytologiu a vyzerá. Či sa vtedy testujú aj pohlavne prenosné choroby. Teda či by to z takého preventívneho vyšetrenia zistil. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, preventívna gynekologická prehliadka nezahŕňa vyšetrenie na HIV, ani na iné sexuálne prenosné ochorenia. Na to sa realizuje samostatne špeciálny výter.

  • Krv v moci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať prišli mi výsledky ohľadom krvy v moci chcem sa opýtať čo to znamená strašne sa bojím toho ďakujem ????

    Leucocytes 40 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Erythrocytes 90 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Epithelial 30 x10 ^6 /L

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krv v moči nie je gynekologický problém. Nemusí sa jednať o nič vážne. Pravdepodobne máte zápal močových ciest. Je vhodné dovyšetrovať cievkovaný moč, ako aj kultivačné vyšetrenie moču. Je to skôr otázka na urológa. Gynekológ Vám s tým veľmi nepomôže.

  • Neumyte ruky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas prepacte za otazku, ale ak partner do mna vnikol prstami, ale predtym bol vonku a pozabudol si po prichode domov umyt ruky mohlo by to sposobit nieco vazne, pripadne potrat ak to bolo v case ked som nevedela, ze som tehotna? Ked sme zistovali, ze co kde bol a co robil, tak jedine co mohlo byt take nezvycajne je, ze sa zohol pod auto a pozeral daco pod nim, cize bol rukami na zemi. Mohla by tam byt nejaka pritomnost toxoplazmozi alebo cohosi, co by sposobilo nejake problemy, potrat? Fakt mi je trapne sa taketo nieco pytat, preto sa este raz ospravedlnujem. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neumytými rukami sa mohla do pošvy zaniesť infekcia nedodržaním hygienických postupov. Nepoznám však žiadne bližšie informácie čo sa týka tehotenstva, preto Vám ani neviem veľmi poradiť preparáty na dezinfekciu, ktoré by ste si mohli aplikovať. Nepoškodíte si realizáciou vaginálneho výplachu Cloginom alebo Rosalginom, ako aj aplikáciou vaginálnych probiotík. Predpokladám, že keď ste tehotná, ste v sledovaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať aj výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.

  • Biochemické tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, potrebovala by som poradiť. 17.5 som si robila tehotenský test s tým, že mi vyšli dve čiarky, ale jedna bola taká slabšia. Bola som v tom, že to je preto, lebo som len niekde na začiatku tehotenstva a tak. Keď som išla na vyšetrenie k môjmu gynekológovi, samozrejme na ultrazvuku nebolo ešte nič vidno. 30.5 som išla znova na kontrolu s tým, že sa tam objavil v podstate vak, ale v ňom žiaden plod. Pán doktor povedal, že vak je menší, než by mal byť. (Posledná menštruácia bola 21.4.) Zobral mi krv na zistenie HCG a hodnota vyšla na 1200 a vlastne to vyšlo s tým, že je to pozitívne. 3.6 som išla na kontrolné meranie HCG a na druhý deň mi pán doktor volal s tým, že hodnota klesla a že niečo nie je v poriadku. Povedal mi, že sa môžem pripraviť možno aj na potrat, alebo na to, že plod je mimo maternice. Podotýkam, že trpím neskutočnými bolesťami v oblasti podbruška a chrbtice. Dnes 4.6. som musela ísť na pohotovosť s tým, že som mala bolesti tak silné, že som sa nevedela postaviť z postele. Pani doktorka, ktorá slúžila mi povedala, že sa môže jednať o biochemickú graviditu. V týchto dňoch som nemala žiadne špinenie, ani krvácanie. Rada by som vedela, na čo sa mám pripraviť, keďže som dosť vystresovaná momentálne. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás nejedná o biochemické tehotenstvo. Ak bol v maternici na USG viditeľný (prázdny) gestačný vačok, v závislosti od vzhľadu a ďalších okolností sa môže jednať o anembyomollu, teda tehotenstvo je v maternici, ale nie sú prítomné embryonálne štruktúry, teda plod, vylúčiť sa však nedá ani mimomaternicové tehotenstvo, ak je gestačný vačok excentricky umiestnený a nie je vzhľadu prstenca. Dôležité je aj to, či je alebo nie je prítomná voľná tekutina v malej panve, rovnako tak sú dôležité aj Vaše subjektívne ťažkosti - bolesti, krvácanie, ... Nevidel som USG nález, ani nepoznám všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite to však netreba podceňovať, najmä ak nebolo vylúčené mimomaternicové tehotenstvo. Divím sa, že Vás nehospitalizovali, ak máte silné bolesti a nie je jednoznačne potvrdená lokalizácia tehotenstva! Pri pretrvávaní bolesti určite navštívte gynekologickú pohotovosť, prípadne Vášho obvodného gynekológa. Je nevyhnutné kontrolovať dynamiku beta HCG a USG nález.